Το μέλι “Το Ικαριώτικο” του μελισσοκόμου παραγωγού Αλέξη Καρίμαλη από την Ικαρία, βραβεύτηκε με silver – 2 αστέρια – στο μέλι Πεύκο & Ανθέων, και με bronze – 1 αστέρι – στο μέλι άναμα, στο πλαίσιο βράβευσης του Athens Fine Food Awards που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/2/25 εντός της έκθεσης 11η ΕΞΠΟΤΡΟΦ.
11η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Ξεκινάει το Σαββάτο 1 Φεβρουαρίου στο MEC Παιανίας – Συμμετοχή και της Ικαρίας
Τα Athens Fine Food Awards αποτελούν την οργανωμένη προσπάθεια για την συγκέντρωση, καταγραφή και προβολή των προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών ενώ αποτελούν την ουσιαστικότερη διοργάνωση αξιολόγησης και επιβράβευσης της προσπάθειας τους.
Τα Athens Fine Foods Awards διοργανώνονται από την έμπειρη ομάδα της ΕΞΠΟΤΡΟΦ, με σειρά ετών στην διοργάνωση Εκθέσεων τροφίμων, υπό την επιμέλεια της εξιδεικευμένης σε θέματα ανάπτυξης, προβολής και διανομής τροφίμων, ομάδας του Delio Food Hub.
Τα βραβεία της ΕΞΠΟΤΡΟΦ αποτελούσαν στο παρελθόν μια εσωτερική διαδικασία παράλληλα με την Έκθεση. Οι παραγωγοί που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στα βραβεία της Έκθεσης.
Πλέον, τα AFFA, και με εμπειρία 9 ετών, γίνονται θεσμός και απευθύνονται στο σύνολο των παραγωγών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Έλληνες παραγωγοί. Η διαδικασία αναβαθμίζεται, εντάσσονται κατηγορίες, επιλέγεται μια κριτική επιτροπή με κύρος, επαγγελματισμό και εμπειρία και διοργανώνονται βραβεία ποιότητας τροφίμων με έδρα την Ελλάδα, διεθνή πρότυπα και σεβασμό στον παραγωγό και το καταναλωτικό κοινό.
Tα AFFA είναι βραβεία γεύσης και στόχος τους είναι η όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη κατάταξη των συμμετεχόντων αναδεικνύοντας τα στοιχεία αυτά που τους διαφοροποιούν στην αγορά, ακολουθώντας αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης σε διαφορετικές κατηγορίες. Η γεύση αποτελεί τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης και για τον λόγο αυτό η γευσιγνωσία των προϊόντων είναι τυφλή. Τα προϊόντα χωρίζονται σε 27 αναλυτικές κατηγορίες και αξιολογούνται αρχικά με βάση τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά βάσει αλγορίθμου ο οποίος αποδίδει την βαθμολογία. Κατόπιν τα προϊόντα κατατάσσονται στις κατηγορίες τους και διακρίνονται ανάμεσα σε ομοειδή προϊόντα.
Η αξιοπιστία των βραβείων σε διεθνές επίπεδο βασίζεται στον επαγγελματισμό και την εμπειρία της επιτροπής αξιολόγησης και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και στα Athens Fine Food Awards. Οι σημαντικότεροι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων βρίσκονται ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για να οδηγήσουν με αξιοπιστία την μεγάλη προσπάθεια καταγραφής που γίνεται για το ελληνικό τρόφιμο. Στόχος της διοργανώτριας είναι η όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη και διαφανής διαδικασία που θα επιτρέψει στο ελληνικό τρόφιμο να βρει την αναγνώριση που του αξίζει.