Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, απηύθυνε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Φωτόπουλος Στέλιος, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι αλιείς των Φούρνων, το αυξημένο κόστος των καυσίμων, την υπεραλίευση, την παρουσία τουρκικών αλιευτικών και τη ζημία που υφίστανται οι ψαράδες.
Η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο αρμοδιότητάς της, απάντησε ότι υπάρχει απαλλαγή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με τη μορφή επιστροφής φόρου στα κάυσιμα για τους επαγγελματίες αλιείς, αλλά και απαλλαγή ΦΠΑ για καύσιμα και λοιπά αγαθά που προορίζονται για τον εφοδιασμό των αλιευτικών σκαφών και εμπορικών πλοίων εσωτερικού.
Η ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών αυτού, δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αλιείς, καθώς η επιβίωσή τους δυσχεραίνεται, εξαναγκάζοντας πολλούς εξ αυτών να σταματούν τη δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών τους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα ολοένα αυξανόμενα έξοδα που απαιτούνται. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι η βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας κινδυνεύει, το επάγγελμά τους υποβαθμίζεται και οι ίδιοι οι αλιείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς: 1) Η αύξηση των θηλαστικών (λαγοκέφαλων και λεοντόψαρων) προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα ελαττώνουν τον πληθυσμό των υπόλοιπων θαλασσινών, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδά τους, 2) Η υπεραλίευση καθίσταται ανεξέλεγκτη, 3) Υφίσταται παράνομη και αλόγιστη αλιεία, 4) Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επιβαρύνουν βάναυσα τον οικονομικό προϋπολογισμό και 5) Τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά μας ύδατα, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη από πειρατική αλίευση, παρενοχλώντας, παρεμποδίζοντας και αποστερώντας νόμιμα εισοδήματα και πόρους από τους Έλληνες ψαράδες.
Ζητούν οι ως άνω από τους αρμόδιους φορείς: 1) Μείωση στις τιμές των καυσίμων, 2) Αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από θηλαστικά ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες και 3) Αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών αυτού, προς όφελος των αλιέων και της τοπικής κοινωνίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Απάντηση της ΑΑΔΕ
Σε απάντηση στη με αρ. πρωτ. 6648/11.09.2024 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία διαβιβάστηκε στην ΑΑΔΕ με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, σας γνωρίζουμε, ως προς τα τιθέμενα σε αυτή ζητήματα αρμοδιότητας της Γενικής
Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΓΔΤ & ΕΦΚ), τα ακόλουθα:
Ι. Ως προς την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του ναυτιλιακού καυσίμου:
- Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου78 του ν. 2960/2001 (Α΄265), με τις οποίες ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία οι διατάξεις της περ. γ΄ της παρ. 1 του αρ. 14 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) τα ενεργειακά προϊόντα που παραλαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αλιείας, εκτός από την περίπτωση χρησιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Η απαλλαγή αυτή χορηγείται καταρχήν άμεσα με την κατάθεση του παραστατικού εφοδιασμού πλοίων με αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο (άρθρο 18 Τ.1940/41/14.04.2003 ΑΥΟΟ).
Ωστόσο, πέρα από την ως άνω άμεση χορήγηση της απαλλαγής, στην παρ. 5 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001 προβλέπεται ότι, η ανωτέρω απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης δύναται να χορηγείται και με τη διαδικασία της επιστροφής του φόρου αυτού.
- Περαιτέρω, στην παρ. 4Α του ως άνω άρθρου 78 ορίζεται ότι, σε αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας, παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες τους.
- Επίσης, με τη με αριθ. Τ.1940/41/14.04.2003 ΑΥΟΟ (Β΄516), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθορίζονται οι τελωνειακές διαδικασίες, μεταξύ άλλων, για τον εφοδιασμό πλοίων με καύσιμα με απαλλαγή από τον εν λόγω φόρο.
Ειδικότερα, στο άρθρο 19 αυτής καθορίζονται οι περιπτώσεις όπου δεν παρέχεται η δυνατότητα εφοδιασμού πλοίων με υποκείμενο καύσιμο (καύσιμο ναυτιλίας) και για τον λόγο αυτό εφαρμόζεται η διαδικασία εφοδιασμού με καύσιμα από τα ελεύθερα αποθέματα (φορολογημένα καύσιμα) με εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων.
- Με δε την υπό στοιχεία Α. 1070/2019 (Β΄679) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ τροποποιείται και απλοποιείται η διαδικασία εφοδιασμού πλοίων και βοηθητικών σκαφών μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας με καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα και παράλληλα καθιερώνεται διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής του ΕΦΚ και απόδοσης των ποσών στους δικαιούχους μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.
ΙΙ. Ως προς την απαλλαγή από τον ΦΠΑ:
- Με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024, A΄162), που αποτελούν ενσωμάτωση του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), θεσπίζονται ειδικές απαλλαγές από τον ΦΠΑ.
- Ειδικότερα, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα ΦΠΑ, απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, η παράδοση και η εισαγωγή αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στα πλοία και πλωτά της περ. α της παρ.1 του ως άνω άρθρου.
Επίσης, σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 32, από τον ΦΠΑ απαλλάσσεται η παράδοση και η εισαγωγή καυσίμων, λιπαντικών, τροφοεφοδίων και λοιπών αγαθών που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων και πλωτών μέσων, τα οποία απαλλάσσονται σύμφωνα με την περ. α΄της παρ. 1 του ίδιου άρθρου. Προκειμένου για πλοία και πλωτά μέσα της εμπορικής ναυσιπλοΐας εσωτερικού ή άλλης εκμετάλλευσης εσωτερικού, καθώς και για αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η απαλλαγή περιορίζεται στα καύσιμα και λιπαντικά.
Πέραν των πλοίων παράκτιας αλιείας (υποπερ. αβ΄, της περ. α΄της παρ.1 του άρθρου 32 του Κώδικα ΦΠΑ), για την εφαρμογή των ως άνω απαλλαγών στα πλοία που εμπίπτουν στην υποπερ. αα΄της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα ΦΠΑ απαιτείται τα πλοία αυτά, σωρευτικά, να έχουν ναυπηγηθεί για την ανοικτή θάλασσα και να αναπτύσσουν δραστηριότητα κυρίως στην ανοικτή θάλασσα.
- Η διαδικασία απαλλαγής από τον φόρο ρυθμίζεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ιδίως ως προς τα πλοία που διενεργούν δραστηριότητα κυρίως στην ανοικτή θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της αλιευτικής δραστηριότητας (Π.1591/1946/12.03.1987 ΑΥΟ, Π.8271/4879/ΠΟΛ.366/08.12.1987 ΑΥΟ, ΠΟΛ.1177/2018 Κ.Υ.Α, ΠΟΛ.1187/2018 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ).
Με δε την υπό στοιχεία Ε.2200/2020 εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δόθηκαν οδηγίες για την παρεχόμενη απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα αλιευτικά πλοία παράκτιας αλιείας ή που διενεργούν αλιευτική δραστηριότητα κυρίως στην ανοικτή θάλασσα.
- Σύμφωνα συνεπώς με τις ανωτέρω διατάξεις, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, για τα πλοία παράκτιας και μέσης αλιείας, η παράδοση καυσίμων, λιπαντικών, καθώς και των αντικειμένων και υλικών που προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αυτά, συμβάλλονται έτσι στη μείωση του κόστους λειτουργίας της αλιευτικής δραστηριότητας.
ΙΙΙ. Λοιπά θέματα που τίθενται στην εν λόγω ερώτηση, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και εξετάζονται αρμοδίως.
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Γεωργία Τσέτσου