Home Εκπαίδευση ΤΕ ΚΚΕ Σάμου: Παιδεία για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας

ΤΕ ΚΚΕ Σάμου: Παιδεία για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας

by ikariaki.gr
27 views

Ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

Παιδεία για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας

Κανένας συμβιβασμός με την αμορφωσιά, με ένα σχολείο που αντί να μορφώνει, εξοντώνει

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία του νησιού, που συγκρούονται με μια πολιτική που βλέπει τις ανάγκες των παιδιών μας για μόρφωση ως κόστος.

Απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συμπόρευσης για να διεκδικήσουμε σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, πλήρως στελεχωμένα. Να διεκδικήσουμε ένα σχολείο που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση. Για δίχρονη δωρεάν προσχολική αγωγή, για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.

Κανένας συμβιβασμός με τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα

Τα παιδιά μας στα καλύτερά τους χρόνια, που είναι τα μαθητικά, βιώνουν τα αδιέξοδα ενός σάπιου συστήματος, μιας πολιτικής που βλέπει την παιδεία ως εμπόρευμα, που βλέπει τις ανάγκες των παιδιών με κριτήριο την εξοικονόμηση όρων για να στηρίζει επιχειρηματικούς ομίλους και ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα στο νησί της Σάμου έχουμε:

  • Για μια ακόμα χρονιά σχολεία σε κοντέινερ. 4 χρόνια μετά το σεισμό σε σχολεία βρισκόμαστε ακόμα σε μελέτες, είναι άγνωστο το πότε θα μπει πέτρα πάνω σε πέτρα. Αν φυσικά αντί για σχολεία είχαμε να κάνουμε με έργα που αφορούν την κερδοφορία του κεφαλαίου η πείρα μας λέει ότι όλα θα πήγαιναν «σφαίρα».
  • Υπάρχουν συγχωνεύσεις τμημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία: γυμνάσιο Καρλοβάσου από 12 τμήματα πέρσι, φέτος λειτουργούν 10. Στην Α’ γυμνασίου και παρά τις διαγνώσεις μαθησιακών δυσκολιών υπάρχουν 98 μαθητές και 4 τμήματα, ενώ στην γ’ γυμνασίου με 78 μαθητές υπάρχουν 3 τμήματα, παρά το γεγονός ότι σε ένα τμήμα υπάρχουν 8 διαγνώσεις. Γυμνάσιο Πυθαγορείου τα 7 τμήματα έγιναν 6, με τμήματα 31 και 32 παιδιών. 2ο Γυμνάσιο Βαθέος υπάρχουν 27άρια τμήματα στοιβαγμένα σα σαρδέλες σε κοντέινερ. ΓΕΛ Καρλοβάσου το σχολείο είχε αιτηθεί συγκρότηση 9 τμημάτων καθώς οι τάξεις είναι μικρές, εγκρίθηκαν 6. Και πολλά άλλα που δείχνουν ότι μοναδικό κριτήριο του υπουργείου είναι να περικόψει καθηγητές και να κάνει οικονομία σε βάρος των παιδιών μας!
  • Η χρονιά έχει ξεκινήσει με πάρα πολλά κενά. Στην πρωτοβάθμια λείπουν πάνω από 70 εκπαιδευτικοί, μεταξύ αυτών και δάσκαλοι τάξεων, όπως π.χ. στα Δ.Σ. Χώρας, Πυθαγορείου, Βαθέος, Κοκκαρίου κ.α.. Αποτέλεσμα, να μη συμπληρώνεται το ωράριο, να μην μπορεί να συνταχθεί καν το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα παιδιά να χάνουν δεκάδες πολύτιμες διδακτικές ώρες βασικών μαθημάτων καθημερινά, σε πολλά σχολεία να μη λειτουργεί το ολοήμερο, παιδιά να στερούνται την παράλληλη στήριξη, ακόμα και το σχολικό νοσηλευτή.
  • Υποτίμηση μαθημάτων όπως τα εικαστικά και η θεατρική αγωγή, που πρόθεση του υπουργείου είναι να τα αναθέτει σε δασκάλους και να μην προσλαμβάνει τις σχετικές ειδικότητες, υπονομεύοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Στη βάση αυτή η περιφερειακή διεύθυνση Βορείου Αιγαίου δεν αιτήθηκε τη σύσταση καμιάς οργανικής θέσης για ειδικότητα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Σάμου, ώστε να μπορούν να γίνουν κάποιοι μόνιμοι διορισμοί σ’ αυτές, παρότι υπάρχει ανάγκη κάθε χρόνο για δεκάδες αναπληρωτές.
  • Υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών σε περιοχές.
  • Όξυνση του προβλήματος με τη χρηματοδότηση, ειδικά μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Πολλές σχολικές μονάδες δεν μπορούν να αγοράσουν στοιχειώδη, βασικά πράγματα, όπως χαρτιά υγείας, καθαριστικά, μελάνια κ.λπ..

Ξεσηκωμός για το καλό των παιδιών μας. Υπόθεση πάλης η μόρφωση και το μέλλον τους σε σύγκρουση με τη σημερινή πολιτική

Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Και δείχνουν ως ένοχο την κυβερνητική πολιτική. Πολιτική που βλέπει ως κόστος τα παιδιά μας να έχουν σύγχρονα σχολικά κτίρια, δασκάλους και καθηγητές, βιβλία, θέρμανση κλπ.

Ελπίδα είναι οι αγώνες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Και σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ προσπαθεί να δώσει όλες του τις δυνάμεις, με δράση στο κίνημα, αλλά αξιοποιώντας και ότι άλλο όπλο υπάρχει, πχ κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

  • Απαιτούμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, άμεσα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες στα σεισμόπληκτα σχολεία και όχι μόνο. Με νέο σχολικό κτίριο για τα ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ.
  • Να μη γίνει καμία συγχώνευση. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά τάξη στην πρωτοβάθμια, 20 μαθητές ανά τάξη στη δευτεροβάθμια.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς. Μόνιμους διορισμούς για να σταματήσει το αίσχος κάθε χρόνο οι αναπληρωτές να αναπληρώνουν τον εαυτό τους, για να έχουν τα παιδιά μας το δάσκαλό τους από την πρώτη μέρα. Να εξασφαλιστεί η στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών για αύξηση μισθών, αλλά και ενάντια στην αξιολόγηση, που θα κάνει τα σχολεία ακόμα χειρότερα, με τους γονείς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία τους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων.
  • Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών.

«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής» Δ. Γληνός

Τα λόγια του μεγάλου κομμουνιστή παιδαγωγού μας καθοδηγούν στην πάλη για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας. Σε αυτή την πάλη δεν περισσεύει κανείς!

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue