Home ΚοινωνίαΑιγαίο Ελληνική Λύση: Ερώτηση στη Βουλή για θέματα αλιείας στην Ικαρία

Ελληνική Λύση: Ερώτηση στη Βουλή για θέματα αλιείας στην Ικαρία

by ikariaki.gr
88 views

Εκπρόσωποι του αλιευτικού συλλόγου “Ο Ίκαρος” εξέθεσαν και ζήτησαν από την Ελληνική Λύση μεσολάβηση για να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, προβλήματα που πλήττουν άμεσα το επάγγελμά τους, όπως η αυξήσεις στα καύσιμα, η υπεραλίευση, η παρουσία τουρκικών αλιευτικών. Τα θέματα έθεσε η παράταξη στη Βουλή και απηύθυνε ερωτήσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργό Περιβάλλοντος και Υπουργό Ναυτιλίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Ψαράδες της παράκτιας και μέσης αλιείας μας εξέθεσαν την αγανάκτησή τους και την απελπισία τους, ενόψει των ασφυκτικών για αυτούς συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος της αλιείας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου δραστηριοποιούνται. Οι εν λόγω εκπρόσωποι τοπικού αλιευτικού συλλόγου της Ικαρίας με την επωνυμία “Ο ΙΚΑΡΟΣ”, απαριθμώντας τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αναφέρουν ως πρώτο σε μέγεθος πρόβλημα την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των δελφινιών, των λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων, τα οποία είδη επιτίθενται στα αλιευτικά εργαλεία τους στοχεύοντας στις εκεί συγκεντρωμένες ποσότητες αλιευμάτων, που προσδοκούν οι αλιείς να περισυλλέξουν. Σημαντικά προβλήματα κρίνουν, επίσης, οι ανωτέρω ψαράδες ότι είναι η μείωση των αλιευμάτων λόγω της υπεραλίευσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, με ανέμους καθημερινά 6-7 και τοπικά, 8 μποφόρ, ενώ, γίνεται αναφορά και για τη μείζονα ζημιά που προκαλούν στον κύκλο εργασιών τους οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα λειτουργικά τους έξοδα. Τις τελευταίες αυξήσεις οι ως άνω ψαράδες της Ικαρίας τις θεωρούν άκρως εξοντωτικές, αφού, τους εμποδίζουν στο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες ήδη λειτουργούν απειλητικά για την επαγγελματική αλλά και για την οικογενειακή επιβίωσή τους.

Οι παραπάνω ψαράδες μας «κρούουν κώδωνα κινδύνου», καθώς, αναφέρουν, επιπλέον ότι, τα αλιευτικά τους σκάφη, το ένα μετά το άλλο, σταματούν τη δραστηριότητά τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα ως άνω αδιέξοδα. Παράλληλα, μας προξενεί θλιβερή εντύπωση η αναφορά των ανωτέρω στην ευρέως παρατηρούμενη αθέμιτη παρείσφρηση τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα νερά της περιοχής τους. Βλέπουν οι Έλληνες ψαράδες ότι τα τουρκικά αλιευτικά, κυριολεκτικά, «οργώνουν» το Αιγαίο, ανεμπόδιστα, συχνά σε απόσταση μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου από τις ακτογραμμές της Ελληνικής Επικράτειας. Για τους παραπάνω λόγους οι ψαράδες της Ικαρίας μας ζήτησαν να μεσολαβήσουμε ενώπιόν σας, προκειμένου να παρέμβετε καταλλήλως, μεριμνώντας για την εξεύρεση εκείνων των λύσεων, που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση και διατήρηση στη ζωή ενός από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα της Ελλάδας, χάρη στο οποίο καθίσταται εφικτή η διαβίωση και παραμονή εκατοντάδων ελληνικών οικογενειών στα απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, στο βαθμό της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί θεσμικά, ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων που προορίζονται για τροφοδοσία των μικρών σκαφών αλιείας στις νήσους του Αιγαίου, κύρια μέσω μιας «γενναίας» επιλεκτικής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που προορίζονται για τα αλιευτικά σκάφη των νησιών του Αιγίου;

 

  • Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, στο βαθμό της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί θεσμικά, ώστε να θεσμοθετηθεί και να δρομολογηθεί σε άμεσο χρόνο η παροχή αποζημιώσεων στους ψαράδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με σκοπό οι εν λόγω να εξισορροπήσουν τις ζημιές από τη χαμένη τους παραγωγή, που προκαλούνται, λόγω της καταστροφής των αλιευτικών τους εργαλείων από τα δελφίνια, τους λαγοκέφαλους και τα λεοντόψαρα, λόγω της αύξησης των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην παραπάνω περιοχή και κυρίως, λόγω της ανεμπόδιστης από το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή (ως μη όφειλε), σχεδόν συστηματικής, αθέμιτης παρείσφρησης τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα νερά της περιοχής τους;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue