Home Εκπαίδευση Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη νέα σχολική χρονιά

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη νέα σχολική χρονιά

by ikariaki.gr
50 views

Καλή σχολική χρονιά γεμάτη γνώση, έμπνευση και δημιουργικότητα

 

Το πρώτο κουδούνι συνοδεύεται πάντα από χαρά και συγκίνηση. Οι αίθουσες ζωντανεύουν ξανά από φωνές και χαμόγελα. Είναι η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής για τα παιδιά μας που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το σχολικό περιβάλλον και η συνέχεια για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας που επιστρέφουν σε αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από σημαντικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και διαρκώς επιδεινώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης: ανεπαρκείς μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, εκπαιδευτικά κενά,  αίθουσες με έως και 30 μαθητές, υψηλό κόστος στέγασης και μετακίνησης των εκπαιδευτικών, ελλείψεις σε αναλώσιμα.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι χώρος για εκπτώσεις. Δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο δήθεν εξορθολογισμού, στη βάση κλεισίματος και περιορισμού σχολικών δομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποβάθμιση στην οποία οδηγείται η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), λόγω των συγχωνεύσεων και των ελάχιστων εγκρίσεων ολιγομελών τμημάτων.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία αποτελεί πρωταρχική κοινωνική αναγκαιότητα, που πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί στην πράξη. Χρειάζεται αύξηση πόρων, κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών -καθώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργεί με σχεδόν 40% αναπληρωτές, τη στιγμή που ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5%- και νέες, σύγχρονες σχολικές υποδομές. Απαιτείται στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλότατο κόστος διαβίωσης. Χρειάζεται αξιοποίηση των σύγχρονων παιδαγωγικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Για να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της μάθησης και της προόδου των παιδιών μας, πρέπει να είμαστε -ως Πολιτεία- σε θέση αφενός να μπορούμε πρώτα και κύρια να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία τους μέσα στο σχολείο, αφετέρου να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας στους εκπαιδευτικούς, για να τα καταφέρουν στο σπουδαίο έργο τους.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue