Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης 9 χρόνια απο τη μεγάλη νεροποντή της Ικαρίας

9 χρόνια απο τη μεγάλη νεροποντή της Ικαρίας

by ikariaki.gr
274 views

9 χρόνια απο την μεγάλη νεροποντή που χτύπησε την Ικαρία και στοίχησε τη ζωή σε έναν συνάνθρωπο μας ενώ και το κόστος των ζημιών ήταν τεράστιο, σε πολλα σημεία μπορεί καποιος (ειδικά στο οδικό δίκτυο) να αναγνωρίζει ακόμα και σήμερα τα σημάδια εκείνης της “Θεομηνίας” , ο ιστότοπος meteo-ikaria.blogspot.com και ο Γιάννης Κούβαρης αναρτησε πριν μερικα χρονια μια αναλυτική ανασκόπηση εκείνης την ημέρας (νυχτας 18 προς 19 Οκτωβρίου) και όσα ζήσαμε το ξημέρωμα της 19ης Οκτωβρίου του 2010 μαζί με το φωτογραφικό υλικό της Ικαριακής Ραδιοφωνίας που κατέγραφε και αναμετάδιδε τις εξελίξεις.

Αν και η μανία της Φύσης εκείνο το βράδυ του 2010 ήταν πρωτόγνωρη, θα πρέπει ακόμα και σήμερα να μην επαναπαυόμαστε και να είμαστε έτοιμοι για μια επόμενη… ίσως και πιο σφοδρή κακοκαιρία.

Δημήτρης Φιλιπποπολίτης
Νεροποντή Ικαρίας 18/10/2010

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : περίπου 28 ώρες

ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ:  303 χιλιοστά

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1 νεκρός  πλημμυρισμένα  σπίτια & μαγαζιά  πολλές καταστροφές  σε όλο  το οδικό δίκτυο της Ικαρίας

===================================================================

Ήταν  Δευτέρα 18  Οκτωβρίου 2010   η βροχή ξεκίνησε να πέφτει από της πρώτες πρωινές ώρες πολύ  και δυνατή  με την Ραγδαιότητα να φτάνει τα 261.8 mm/h   έκανε μια μικρή ανάπαυλα τα μεσημέρι και ξεκίνησε και πάλι  και έως τα μεσάνυκτα ο σταθμός του εθνικού αστεροσκοπείου  Αθηνών κατέγραψε 231.4 χιλιοστά βροχής,  και  από το μεσάνυχτα της

banner

19/10/2010 έως και της 04:00 καταγράφηκαν 71.6 χιλιοστά βροχής.  Τέτοια ένταση φαινομένων είχαν να δουν οι κάτοικοι της Ικαρίας  από το 1922 όπως θυμούνται οι παλαιότεροι.  Το ένα τέταρτο της ετήσιας βροχής «έπεσε» μέσα σε μόλις 28 ώρες  Οι ουρανοί «άνοιξαν» και τα 303 χιλιοστά βροχόπτωσης που καταγράφηκαν από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.   Το συνολικό ετήσιο ποσό βροχόπτωσης για το νησί του Βορείου Αιγαίου, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του σταθμού για την περίοδο Αύγουστος 2009- Αύγουστος 2010, ανέρχεται στα  1.184 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή, κατά την πρόσφατη καταιγίδα έπεσε το 25,6% της ετήσιας βροχής.  Κατά μέσο όρο η βροχή που πέφτει στην Ικαρία είναι 900 χιλιοστά. 

Προβλήματα:

 Όλο το εθνικό επαρχιακό δίκτυο του νησιού αλλά και αγροτικοί δρόμοι έπαθαν ζημιές από κατολισθήσεις, από υποχωρήσεις παλιών γεφυριών (πολλά σε όλο το νησί) και  καταστροφής παλαιών οικιών. Έγιναν  Διακοπές στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, στην ηλεκτροδότηση  και στη υδροδότηση. Η Πυροσβεστική υπηρεσία Ικαρίας  δέχθηκε   70 -80 κλήσεις, πολλές από αυτές για βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά ( 7-8 κλήσεις για πτώσεις δένδρων, 3 κλήσεις για άντληση υδάτων, 2 κλήσεις για απεγκλωβισμούς). Αποκόπηκαν οικισμοί και αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα.

Τραυματίστηκε ένας  πυροσβέστης, μετά από  υποχώρηση γεφυριού  Όταν  Πυροσβεστικό όχημα  με 4 άντρες  είχε κληθεί σε περιστατικό απεγκλωβισμού μιας γυναίκας από το αυτοκίνητό της, στο γεφύρι   του αγίου πολυκάρπου στο δήμο Ραχών, έπεσε σε τμήμα του δρόμου που είχε υποστεί καθίζηση. Το πυροσβεστικό κρεμάστηκε στον γκρεμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο οδηγός. Το γεφύρι καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ένας  34χρονος έχασε την ζωή του  καθώς το σπίτι του στο χωριό Αμάλου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και κατέρρευσε.

Μεγάλες ζημιές  σημειώθηκαν στο χωριό  Καρκινάγρι στα Νοτιοδυτικά της Ικαρίας . Σε πολλά  σημεία του νησιού είχαμε αλλαγή τοπίου. Οι παραλίες του Να, όπου και ο  βρίσκετε ο αρχαιολογικός χώρος της Ταυροπόλου  Αρτέμιδος, της Μεσακτής και του Κάμπου, στα βόρεια του νησιού, είχαν «εξαφανιστεί» κάτω από το νερό, Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η θάλασσα γύρω από την Ικαρία, σε απόσταση ενός μιλίου, είναι καφέ από το χώμα που έχει πέσει.

  Από της πρώτες ώρες μετά την νεροποντή η Ικαρία κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι καταστροφικές συνέπειες του ακραίου καιρικού φαινομένου αποδίδονται όμως και στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Αρκετά από τα βουνά της Ικαρίας και ιδιαίτερα οι κορυφές τους έχουν υποστεί έντονη διάβρωση και έχουν απολέσει σημαντικό ποσοστό βλάστησης, με συνέπεια να αδυνατούν να ρυθμίσουν τη ροή των τεράστιων ποσοτήτων νερού της βροχής.

http://ikariaki.blogspot.com/search/label/Πλημμύρα 2010?m=0

 

http://meteo-ikaria.blogspot.com/2014/10/2010-12-neroponti-ikarias-18-10-2010-fotografiko-iliko.html?m=1#more

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue