Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για το νέο ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για το νέο ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
2 views

newego_LARGE_t_1101_54417106Η θέση της ΠΕΑ σχετικά με τις προτάσεις του Δήμου Ικαρίας για τις δράσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Κληθήκαμε σε έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με τις προτάσεις του Δήμου για τις δράσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Θεωρούμε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι το υπ’ αριθμόν 1ο θέμα της Ικαρίας, μια βραδυφλεγής βόμβα, που αν δεν τακτοποιηθεί θα σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση που θα προωθεί τη λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά τη γνώμη μας πρέπει να στηρίζεται από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως η εντύπωση που αποκομίζουμε από τα εισηγητικά κείμενα είναι ότι η Δημοτική Αρχή, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της λύσης των προβλημάτων, συμπεριφέρεται ως εξής: Μεταθέτει τις ευθύνες σε άλλους, έχει ιδεολογικές εμμονές μεταφέροντας τη λύση σ΄ένα ουτοπικό περιβάλλον, αμελεί και συμπεριφέρεται ανεύθυνα, προβάλλοντας δικαιολογίες, όταν το θέμα αφορά ενέργειες που εκείνοι έπρεπε να κάνουν ή αντίθετα δείχνει υπερβολικό ζήλο στο να κατηγορήσει τους άλλους για τυχόν καθυστερήσεις.

Έτσι στην παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας στις 21-12-2015 στην 8η συνεδρίαση της επιτροπής χωροταξίας και περιβάλλοντος ,έλεγαν ότι λόγω υπηρεσιακής αδυναμίας, δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και ότι αυτό θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Λένε ότι και σήμερα καταληκτική ημερομηνία (18-4-2016) δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, προβάλλοντας δικαιολογίες ότι δεν έχουν βάλει στον προϋπολογισμό (που την αναμόρφωση του την έκαναν τον προηγούμενο μήνα) χρήματα για τις μελέτες ή ότι η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας και των απόψεων του Δήμου Ικαρίας. Και το λένε αυτό άνθρωποι που, αν εξαιρέσουμε το διάστημα των 3,5 ετών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, εδώ και 15 χρόνια βρίσκονται στη θέση ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λένε να χωροθετήσει άμεσα η πολιτεία τους αναγκαίους χώρους, γνωρίζοντας καλά ότι αυτό είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του Δήμου.

Κάνουν προτάσεις του τύπου: Να διασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους οι δαπάνες, ενώ γνωρίζουν ότι και το κόστος κατασκευής των έργων και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ καλύπτονται από χρήματα του ΕΣΠΑ.

Κάνουν δηλώσεις του τύπου: Ζητάμε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα ή να μειωθούν δραστικά τα ποσά που πληρώνει ο λαός για τη διαχείριση των απορριμμάτων ή καμιά συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακύκλωση και έτσι μπορούν να είναι ήσυχοι για την έλλειψη υποδομών στο νησί , αφού θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα άλλο πλαίσιο ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία ,αλλιώς, αν δεν θέσουμε καθαρούς ταξικούς στόχους, λένε, κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο. Έτσι μέχρι τότε και το πιο μικρό νησάκι θα έχει πετύχει τη διαχείριση των απορριμμάτων ,ενώ εμείς θα περιμένουμε να λύσουμε το πρόβλημα στο άγνωστο μέλλον, όταν ο λαός στο πλαίσιο της συνολικότερης πάλης του γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Από την άλλη μεριά η Δημοτική αρχή βρίσκει απαράδεκτα «πλαδαρό» το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της μελέτης του ΧΥΤΑ Ικαρίας (5 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης και 28 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης και κατασκευή του ΧΥΤΑ. Ζητάει μάλιστα να δοθούν εξηγήσεις και να μειωθούν οι προτεινόμενοι χρόνοι!

banner

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα του ΧΥΤΑ Ικαρίας βρίσκεται εκεί που το άφησε προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τότε είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της χωροθέτησης, είχαν εκδοθεί οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες, έγινε η θετική γνωμοδότηση του περιβαλλοντικού Συμβουλίου (Ιούλιος του 2011), εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, (Ιούνιος του 2012), εντάχθηκε το έργο στο ΕΠ «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» και έχουν εκπονηθεί οι κτηματολογικοί πίνακες με μελέτη που πληρώθηκε από το Δήμο Ικαρίας.

Το θέμα όμως βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και 2 χρόνια , αφού δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού της τιμής μονάδος για την απαλλοτρίωση και ούτε εκδικάστηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η προσφυγή των 2 συλλόγων, παρότι μας είπαν στην απόφαση 161/2014 ότι ο Δήμος Ικαρίας έκανε άμεσα παρέμβαση (Φεβρουάριος 2015) και «ξεκόλλησε» η υπόθεση με την υποβολή πρότασης για το δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδος. Μας είπαν επίσης ότι εκείνοι ζήτησαν αναβολή στην εκδίκαση της ένστασης για το Μάιο του 2015 για να ενημερωθούν. Δεν είναι πασιφανές ότι το θέμα του ΧΥΤΑ έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο;

Οι 3 κάδοι ανακύκλωσης είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο βεβαίως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το υιοθέτησε, το επέκτεινε και στις Ράχες, έφερε ένα μικρό αυτοκίνητο για την ανακύκλωση (δωρεά του Δήμου Αθηναίων), έκανε σύμβαση με την ΕΕΑΑ η οποία έστειλε στο νησί και ένα μεγάλο αυτοκίνητο της ανακύκλωσης και προσπαθούσε βεβαίως όλο το διάστημα να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους στο να κάνουν ανακύκλωση για να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που ρίχνονται στους ΧΑΔΑ της Ικαρίας. Υπήρχαν βέβαια προβλήματα όσον αφορά τη στελέχωση των κέντρων διαλογής, την αποστολή των ανακυκλώσιμων (καθώς δεν υπήρχαν νόμιμες συμβάσεις με τους μεταφορείς) ή με τα κέντρα που δέχονται το πλαστικό. Παρατηρήσαμε όμως ότι την περασμένη χρονιά το αυτοκίνητο της ανακύκλωσης στο Βόρειο μέρος του νησιού παρέμενε χαλασμένο για μεγάλο διάστημα (6 μήνες σχεδόν, και έγινε οπισθοδρόμηση και σ’ αυτό το θέμα και τελικά τα απορρίμματα της ανακύκλωσης οδηγήθηκαν τελικά στους ΧΑΔΑ.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι κάνουμε δεκτή οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και προωθεί τη λύση αυτού του θέματος με γνώμονα την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

πεα

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue