Home ΚοινωνίαΕλλάδα Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών μέχρι την Παρασκευή

Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών μέχρι την Παρασκευή

by ikariaki.gr
1 views

σχέδια μηχανικούΑπεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 12-1-2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην έκτακτη συνεδρίασή του στις 11-1-2016, καθώς και το σύνολο των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, εργοληπτικών και μελετητικών Φορέων των Μηχανικών σε κοινή τους σύσκεψη στις 12-1-2016 αφού έλαβαν υπόψιν τους τις καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του Κλάδου που επιφέρει η τυχόν ψήφιση του σ/ν της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που συνίστανται:

α.   Στην κατάργηση του Ταμείου μας ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και την ενοποίησή του σε έναν Φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο μας στην 80χρονη ιστορία του.

β.   Στις εξουθενωτικές αυξήσεις των εισφορών για όλους τους Διπλ. Μηχανικούς, με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν συντριβεί οικονομικά από την οκτάχρονη ύφεση και τους οδηγεί εκτός επαγγέλματος, τους νέους Μηχανικούς δε στην μετανάστευση.

γ.   Στις τεράστιες μειώσεις των συντάξεων που προσδιορίζονται σε ποσοστά από 20%-40%, δηλ. συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης.

δ.    Στην οριστική κλοπή των ακόμα υψηλών (τηρουμένων των αναλογιών) αποθεματικών του Ταμείου.

ε.   Στην κατάργηση της έκπτωσης κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και Επικουρικής για τους νέους Μηχανικούς στην πρώτη πενταετία ( θεσμοθετημένο πάνω από μισό αιώνα).

στ.  Στην έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία – πιστοδοσία από το νέο Φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου μας) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, με συνέπειες σοβαρές και για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.

Αποφάσισαν :

1.      Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), κατ’ αρχάς από 18-1-2016 έως 22-1-2016, με δυνατότητα συνέχισης με νεότερες αποφάσεις μας.

2.      Συντονισμό δράσης με όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς Φορείς της χώρας, με προτεραιότητα τους επιστημονικούς Φορείς του ΕΤΑΑ (Νομικούς, Υγειονομικούς).

3.      Συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα κλπ

4.      Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης όλων των Μηχανικών για τις συνέπειες αυτού του σ/ν. Ενεργοποίηση όλων των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, των Α΄ βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ και όλων των Ενώσεων Μηχανικών σε συντονισμό και με άλλους Φορείς, για ποικίλες κινηματικές  δράσεις στις περιοχές ευθύνης τους.

Στόχος όλων των παραπάνω αγωνιστικών δράσεων καθώς και όσων στην πορεία προστεθούν είναι η αποτροπή ψήφισης αυτού του σ/ν που καταστρέφει το      Ταμείο, τον Κλάδο μας συνολικά και ναρκοθετεί ουσιαστικά την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια για διέξοδο της χώρας και του λαού από την καταστροφική δουλεία των μνημονίων.

Τα παραπάνω επιδόθηκαν στους Υπουργούς Οικονομιών, Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ως εξώδικη δήλωση ΤΕΕ και ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, κοινοποιούμενη σε όλα τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς, σε όλα τα άλλα Υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση.


Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι

 

Σε κοινή συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4), επιβεβαιώθηκε η εναντίωση όλων με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ακόμη και μετά τις «διαρροές» για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις και συμφωνήθηκε ομόφωνα η δυναμική συνέχεια των κινητοποιήσεων.

 

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.).

 

Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

 

Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες ήδη συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, όπως η χθεσινή πορεία, και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι συμμετέχουν και ενισχύουν τις κινητοποιήσεις και των άλλων επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων κατά του νέου ασφαλιστικού.

 

Με δεδομένα όλα αυτά, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας

 

  • Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών
  • Συμμετέχουν στις συζητήσεις της επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ασφαλιστικό μέσω εκπροσώπων/εμπειρογνωμόνων

 

  • Καλούν τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη 19/1/2016, ώρα 12:30μμ, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, Αθήνα)

 

  • Καλούν όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε συνάντηση εργασίας για το ασφαλιστικό

 

  • Καλούν όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 21/1/2016 και ώρα 11.30, με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και συμφώνησαν στα ανωτέρω Πρόεδροι, μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους φορείς:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue