Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ – ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ – ΠΑΜΕ

by ikariaki.gr
12 views

agvnistiki synergasia dei ikarias

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι,

Η  κυβέρνηση της δεύτερης φοράς αριστερά, προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία την πολιτική που απαιτεί το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη των κερδών. Και φυσικά ακολουθεί τον μόνο δρόμο που είναι εφικτός στα πλαίσια του καπιταλισμού. Το ολοκληρωτικό τσάκισμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Στην πολιτική της αυτή έχει την στήριξη  και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων με τα οποία ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα με την προώθηση αυτής της πολιτικής,  ξεπερνάει κάθε προηγούμενο η  εξαπάτηση και το θράσος από την μία πλευρά της κυβέρνησης με τους αστείους ισχυρισμούς περί σκληρής διαπραγμάτευσης και από την άλλη πλευρά των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με τους ισχυρισμούς τους ότι διαφωνούν με αυτά που κατά τα άλλα έχουν ήδη ψηφίσει.

  

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα και το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ εντάσσοντάς το στα προαπαιτούμε κατ’ εντολή του κουαρτέτου. Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια όσον αφορά τον τρόπο ιδιωτικοποίησής του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όποιο σχέδιο κι αν επιλεγεί, ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί πλήρως από τον όμιλο ΔΕΗ (αντί αντιτίμου) και το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή του.

Είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια για τους εργαζόμενους σε σχέση με τα δικαιώματά τους (εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά κλπ).

Όλα τα προηγούμενα επιβεβαιώνονται και από τις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία της  ΓΕΝΟΠ με τις διοικήσεις ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ καθώς και με τον αρμόδιο υπουργό Σκουρλέτη.

banner

Αλήθεια…. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, τις οποίες είχε εκφράσει επανειλημμένως και στην έδρα του ΑΔΜΗΕ στο ΡΟΣΙΝΙΟΛ ;……..

Η εξέλιξη αυτή είναι νομοτελειακή συνέπεια της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και  της ιδιωτικοποίησης  της  ΔΕΗ. Οι βάσεις αυτής της πολιτικής μπήκαν στις αρχές της δεκαετίας του 90 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία στήριξαν όλα τα σημερινά αστικά κόμματα και οι πρόγονοί τους κι από κει και πέρα, πέρασε από διάφορα στάδια πολύ πριν τα μνημόνια.

Να θυμηθούμε:

  • Την περιβόητη λύση του ασφαλιστικού το 1999 που άνοιξε την πόρτα στην μετοχοποίηση.

  • Τις τρεις μετοχοποιήσεις της ενιαίας ΔΕΗ έως το ποσοστό του 49%.

  • Τον διαχωρισμό της ΔΕΗ σε μητρική και θυγατρικές.

  • Τις αλλεπάλληλες οδηγίες της ΕΕ που έκαναν νόμους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την συμφωνία του τότε ΣΥΡΙΖΑ(ΣΥΝ).

Σήμερα ζούμε ένα από τα τελευταία στάδια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της πλήρους ιδιωτικοποίησης που δεν σταματάνε στον ΑΔΜΗΕ γιατί πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στην Παραγωγή, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ (ΝΟΜΕ – Μικρή ΔΕΗ κλπ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμη οδηγία της ΕΕ, που αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), εξακολουθεί την ίδια τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Διαχρονικά έχει στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την πολιτική αλλά ακόμα και σήμερα με τη λογική του μικρότερου κακού προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να είναι και για το καλό τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι παρατάξεις  ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τις εξελίξεις αυτές με την προσχηματική λογική του μικρότερου κακού ενώ γνώριζαν βέβαια πολύ καλά τι θα επακολουθήσει. Συνυπεύθυνοι είναι όμως και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που καλλιέργησαν συστηματικά αυταπάτες για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν αριστερό άλλοθι (π.χ. ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά και εκείνα τα συνδικαλιστικά σχήματα που δημιουργήθηκαν από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόσο στη ΓΕΝΟΠ όσο και σε Πρωτοβάθμιους Συλλόγους. Οι ευθύνες όλων αυτών για το γεγονός ότι κυριάρχησε ανάμεσα στους εργαζόμενους η λογική της ανάθεσης και της αποχής από τους αγώνες καθώς  και της αναμονής της έλευσης της αριστερής κυβέρνησης που θα έλυνε όλα τα προβλήματα είναι τεράστιες. Οι εργαζόμενοι οφείλουν έστω και τώρα να βγάλουν συμπεράσματα και να τους τιμωρήσουν.

  

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι  αλλαγές  ευνοϊκές για τους εργαζόμενους στο έδαφος του καπιταλισμού και στα πλαίσια της Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν όποιος και αν είναι ο διαχειριστής (ακόμη και αριστερός.).

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ενέργειας μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ όπου όλες οι δραστηριότητές της στη Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και Εμπορία θα είναι Λαϊκή Περιουσία

Τότε μόνο θα έχουμε μία ΔΕΗ που θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου.

Καλούμε την ΓΕΝΟΠ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ και να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ώστε να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα όλων των εργαζόμενων του ομίλου μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης.

Καμία αυταπάτη, Κανένας εφησυχασμός.

Ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει λύση είναι η ενότητα των εργαζόμενων πάνω στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες και η οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue