Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα 24 χρόνια… σαν να ήταν χθες!!!

24 χρόνια… σαν να ήταν χθες!!!

by ikariaki.gr
21 views

26203_1158004650680_5185545_n copy

Του Σωτήρη Πολίτη

Πέρασαν κιόλας 24 χρόνια από τότε που στηνόταν αυτό το ραδιόφωνο στο νησί μας. Ήταν τότε που 30αρης περίπου, έβλεπα από κοντά, αλλά βέβαια καθαρά βοηθητικά, το στήσιμο αυτής της καινούργιας προσπάθειας για ενημέρωση και ψυχαγωγία στο νησί μας.

Πρωταγωνιστές τότε ήταν άλλοι, ο Δημήτρης, ο Αργύρης, ο Σπύρος, ο Νάσσος, ο Τίτος και τ’ άλλα παιδιά που στο πρώτο μικρό στουντιάκι στον Εύδηλο, στο σπίτι του Νάσσου, πάνω από το λιμάνι, έστηναν την ελπίδα τους, την δημιουργία τους, το ταλέντο τους. Και να ήταν μόνο αυτό, έπεσαν όλοι να φτιάξουν ένα πανέμορφο στούντιο, με ξυλοκατασκευασμένους ραδιοθαλάμους, την πρώτη κονσόλα, τα μικρόφωνα, τα ακουστικά, τα βινύλια, τις κασέτες, τα μηχανήματα (πομπούς, λίνκ) για το στούντιο, όπως επίσης και τα μηχανήματα για το βουνό, την κεραία και τα αντίστοιχα μηχανήματα που βάλαμε τότε στο σπιτάκι του παλιού ΟΤΕ (που σήμερα είναι τα μηχανήματα και οι κεραίες των τηλεοπτικών καναλιών).

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνα τα…. “βασανισμένα δρομολόγια” για να ανεβάσουν ή να αντικαταστήσουν κάποιο ή κάποια μηχανήματα που είχαν βλάβη ή τα είχαν κάψει οι κεραυνοί, μέσα από μονοπάτι με μουλάρια από το Πλωμάρι ή Μονοκάμπι (δεν θυμάμαι καλά), όπου πηγαίναμε μέχρι εκεί τότε με αυτοκίνητο.

Εμείς πάντα από κοντά, ζούσαμε εκείνο το κλίμα των πρωταγωνιστών, που όλοι τους ήταν ταυτόχρονα και τεχνικοί και παραγωγοί και ραδιοαστέρες (για εκείνη την εποχή ήταν κάτι που…σε ξεχώριζε).

Θυμάμαι ακόμα και τώρα όταν έβλεπα τον Αργύρη να γαντζώνεται σαν βεντούζα πάνω στην κεραία (με ισχυρούς αέρηδες και κρύο) για να ανέβει να διορθώσει κάτι κι από κάτω ο Δημήτρης με τα αντίστοιχα μηχανήματα να δοκιμάζει και όλοι μαζί μετά, κατά το σούρουπο, να ξεκινάμε για επιστροφή από το μονοπάτι, κρατώντας και φακούς γιατί μέχρι να κατέβουμε στην άσφαλτο μας έπιανε η νύχτα. Ακόμα και τώρα θυμάμαι τα χαμογελαστά και ικανοποιημένα πρόσωπα των πρωταγωνιστών (άσχετα αν ήταν πτώματα από την κούραση), όταν ακούστηκε το πρώτο σήμα στον αέρα των FM στο νησί μας και βλέπαμε τις βελόνες των αναλογικών μηχανημάτων μας (που μας έδιναν αδιάψευστα στοιχεία) να είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Κατόπιν βέβαια βγαίναμε με τα τρανζιστοράκια της εποχής και οργώναμε τους δρόμους του νησιού, για να δούμε “που πιάνει και που δεν πιάνει”  το σήμα του ραδιοφώνου μας.

giorgos palia ikariaki

Μετά ακολούθησαν χρόνια καλά και χρόνια όχι και τόσο καλά για το ραδιόφωνο μας. Η αρχική παρέα, στην πορεία των χρόνων πρόσθεσε κι άλλα άτομα, αλλά σιγά – σιγά ήλθαν και τα προβλήματα. Οικονομικά πρώτα, γιατί ένα ραδιόφωνο καλώς κακώς έχει αρκετά έξοδα και λίγα έως καθόλου έσοδα, για εκείνη την εποχή. Έτσι λοιπόν αναζητήθηκαν αρκετές λύσεις για το πρόβλημα. Από ιδιωτική πρωτοβουλία μεταφέρθηκε στους τότε Δημοτικούς άρχοντες (ήταν Πρόεδροι Κοινοτήτων και Δήμαρχος) σαν διακοινοτικό ραδιόφωνο, για να χρηματοδοτείται και να στηρίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αρχικά πολλές υποσχέσεις αλλά στην πορεία δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να επανέλθει την ιδιωτική πρωτοβουλία των πρωταγωνιστών του. Εκεί, θες η κούραση τόσων χρόνων, θες οι διαφορετικές απόψεις των συμμετεχόντων έφεραν μια διάσταση απόψεων, με αποτέλεσμα την αποχώρηση αρκετών από τους ιδρυτές, αλλά και την προσθήκη νεώτερων μελών που στελέχωσαν την καινούργια εποχή του ραδιοφώνου. Αλλά εδώ θες η απειρία, θες οι λάθος στόχοι, οδήγησαν πάλι σε δύσκολες μέρες το ραδιόφωνο μας.

Και φθάνουμε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, που ανέλαβε η παρούσα ομάδα που διοικεί τώρα το ραδιόφωνο. Η φιλοσοφία μας ήταν με το που αναλάβαμε να κάνουμε σαφές, ότι κρατάμε την πολύτιμη ιστορία του ραδιοφώνου μας, αλλά αφήνουμε πίσω ότι “άρρωστο” είχε η παλιά γενιά, κρατώντας ότι καλύτερο μας κληροδότησε η πολυετής παρουσία του ραδιοφώνου μας. Μπήκαμε στη σύγχρονη λογική, ολιγομελές σχήμα, οργανωμένη παρουσία μας, με δομημένο πρόγραμμα, νέους παραγωγούς, νέους συνεργάτες, οργάνωση της νομικής και φοροτεχνικής υποστήριξης της Ικαριακής Ραδιοφωνίας. Ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενοι τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας (διαδίκτυο) στήσαμε ιστοσελίδα, που πέρα από το ζωντανό σήμα του ραδιοφώνου που μεταδίδεται μέσω διαδικτύου σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ξεκινήσαμε να έχουμε τακτική ενημέρωση, με ειδησεογραφία του νησιού και της ευρύτερης περιοχής μας, ή με πανελλήνια ή παγκόσμια θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Την ίδια στιγμή έχουμε κάνει αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να μας δοθεί η προσωρινή άδεια λειτουργίας (όπως στα περισσότερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που λειτουργούν σήμερα), κάτι που έγινε λίγο μετά.

banner

Ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει από την αρχή λειτουργίας του ραδιοφώνου αλλά κάπου …”κόλλησε” τότε. Μπήκαμε στη διαδικασία να έχουμε δικό μας στούντιο, να πάρουμε καινούργια μηχανήματα, να κάνουμε τις συνεργασίες μας, να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για σωστή οικονομική πολιτική, στηριζόμενοι πέρα από τις συνδρομές μας, στις όποιες διαφημίσεις έβγαιναν από το νησί. Ήλθαν και οι πρώτες καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας με αξιόλογα άτομα της ελληνικής μουσικής σκηνής (Κυρ. Σταυριανουδάκης, Νάσια Κονιτοπούλου, Μιχάλης Γαμπιεράκης, Μαρία Αναματερού, Θεολόγος Μιχελής με τα συγκροτήματα τους). Βέβαια ασχέτως αν ακούσαμε τα καλύτερα λόγια για τις επιλογές μας, δεν είχαμε και την απαραίτητη στήριξη του κόσμου στις συναυλίες μας. Αυτό μας οδήγησε και στον επαναπροσδιορισμό των όποιων εκδηλώσεων θα κάνουμε στο μέλλον, για να έχουμε κάποια ωφέλιμα για το ραδιόφωνο μας αποτελέσματα.

Άφησα επίτηδες ξεχωριστά το θέμα του πως λειτουργούσε το ραδιόφωνο στο θέμα των παραγωγών και συνεργασιών και στο πως λειτουργεί σήμερα ή πως θέλουμε να λειτουργεί στο μέλλον. Όταν ξεκίνησε η Ικαριακή Ραδιοφωνία, εκτός των ιδρυτικών μελλών που έκαναν δικές τους εκπομπές, είχαμε κι άλλες συμμετοχές  παραγωγών, που δυστυχώς όμως είχαν το βασικότερο ελάττωμα των συμπατριωτών μας που λέγεται συνέπεια και συνέχεια.  Εκπομπές γινόταν στην κυριολεξία στο πόδι, για μια – δύο φορές και μετά βέβαια ο παραγωγός ή ….εξαφανιζόταν (προφασιζόμενος διάφορους αστείους λόγους), ή στο ραδιόφωνο συγκεντρωνόταν περισσότεροι “παραγωγοί” από τα στελέχη της ραδιοφωνίας, διεκδικώντας έστω και μια φορά να κάνουν μια εκπομπή και πάλι μετά ….άφαντοι.

Δεν λέω, όλα τα χρόνια ακόμα και τώρα το ραδιόφωνο μας βασίζεται στον εθελοντισμό όλων, αλλά νομίζω ότι η συνέπεια στην εθελοντική σου προσφορά είναι κάτι που απαιτείται. Επίσης τα προηγούμενα χρόνια το ραδιόφωνο μας είχε το προνόμιο της λεγόμενης δικτύωσης με άλλα ραδιόφωνα, όπως με τον ραδιοσταθμό “Φλας“. Σήμερα έχουμε πεντάωρη δικτύωση με τον ραδιοσταθμό “Κόκκινο“, με στόχο να υπάρχει μια υπεύθυνη ενημερωτική νότα στο ραδιόφωνο μας, παράλληλα με το γεγονός ότι έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα μας και συμπατριώτισσα μας δημοσιογράφο για τις τοπικές ειδήσεις. Παράλληλα έχουμε ξανά κοντά μας, την αμισθί συνεργασία του συμπατριώτη μας δημοσιογράφου και ιδρυτικού μέλους της ραδιοφωνίας μας Νάσσου Μπράτσου.

Από τις εκπομπές του ραδιοφώνου τα προηγούμενα χρόνια αλλά και μέχρι σήμερα, πέρασαν αξιόλογοι και υπεύθυνοι παραγωγοί, Ικαριώτες και μη, όπως ο Γιώργος Αθανασιάδης, ο Χρήστος Βατούγιος, η Σοφία Γρηγοροπούλου, η Αμαλία Φρατζέσκου, η Γιούλη Βασιλειάδου, ο Γιάννης Κούβαρης, Ο Γιάννης  Γενούζος, η Μαριάννα Μαρκάκη, ο Γιάννης Χερουβής, η Βάσω Τσούνου (Φρού – Φρού), η μικρούλα Βάσω Σπέη και βέβαια ο Δημήτρης Φιλιπποπολίτης, η  Κλεοπάτρα – Ιωάννα Λιόλιου και η αφεντιά μου. Μπορεί και να ξέχασα κάποιους, ας με συγχωρήσουν.     

Επίσης πίσω βρίσκεται το ανώνυμο αλλά ουσιαστικό τεχνικό επιτελείο του ραδιοφώνου μας, ο Γιώργος Φιλιπποπολίτης, ο Χρήστος Πίττακας και ο Νίκος Λιτσαρδής. Εδώ συμπληρώνω  και τις εξαιρετικές συνεργασίες με γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας στο νομό μας, όπως η Μαργαρίτα Ικαρίου, η Σταματούλα Τσιαντή, η Έλενα Χουσνή και σύντομα μπαίνει  στις εκπομπές μας και η Μαρία Καλαφάτη, με διεθνή  παρουσία στο οικονομικό ρεπορτάζ.

Τελειώνοντας θέλω να πω λίγα πράγματα για την μέχρι τώρα πολιτική του ραδιοφώνου μας και τα σχέδια του για το μέλλον. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι φτιάξαμε ένα ραδιόφωνο, αξιόπιστο, αδέσμευτο, με προσεκτικές επιλογές στο κάθε τι που έχει να κάνει με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των ακροατών μας. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην υπεύθυνη και διασταυρωμένη είδηση πριν δημοσιευθεί, ενημερώνουμε για τις πηγές μας όταν απαιτείται, το ίδιο θα θέλαμε να κάνουν και οι άλλοι όταν “δανείζονται” κάτι από εμάς. Δεν έχουμε και ούτε θέλουμε καμία κομματική ένταξη (άσχετα με τους καλοθελητές που βιάζονται να μας “καλουπώσουν”). Δημοσιεύουμε όλες τις ειδήσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται (εκτός από την φασιστική οργάνωση με κοινοβουλευτικό μανδύα).

Σεβόμαστε πάντοτε την προσωπικότητα του συνομιλητή μας, είτε σαν άτομο, ή σαν όποια ντόπια κοινωνική ομάδα ή σαν κόμμα ή σαν δημοτική ομάδα. Στόχος μας επίσης να μεταδίδουμε από την ιστοσελίδα μας υπεύθυνα όλη την ειδησεογραφία του νησιού μας, γι αυτό άλλωστε προφέρουμε στους αναγνώστες μας ηχογραφημένα όλα τα δημοτικά συμβούλια, για να ενημερώνονται όποτε θέλουν για τα θέματα που συζητήθηκαν. Επίσης έχουμε δημιουργήσει αρχείο εκπομπών για όσους θέλουν να ακούσουν μια εκπομπή παραγωγού που έχασαν ή αρχείο με όλα τα άρθρα των αρθρογράφων μας ή των συνεργατών μας που αρθρογραφούν στη σελίδα μας. Δημιουργήσαμε δεύτερο στούντιο στον Άγιο Κήρυκο, για να διευκολύνουμε τους συνεργάτες μας, αλλά και τους φιλοξενούμενους μας συνομιλητές μας, στις εκπομπές που θα γίνονται εκεί.

Σχέδια υπάρχουν πολλά, μνήμες έντονες και επίσης πολλές, αλλά προτιμώ να κρατώ το σύνθημα μου, που έχει γίνει και σύνθημα όλων μας στην Ικαριακή Ραδιοφωνία…“λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά”. Εύχομαι πολλές επιτυχίες στο μέλλον για το ραδιόφωνο μας και κάποια στιγμή στο μέλλον, κάποιος άλλος που θα είναι στη θέση μου, να  κάνει κι αυτός τον …δικό του απολογισμό και να παρουσιάσει τα δικά του σχέδια, γιατί η Ικαριακή Ραδιοφωνία υπήρχε πριν από εμάς θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς!!!!

Σωτήρης Πολίτης

Διευθυντής Ικαριακής Ραδιοφωνίας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue