Home Πολιτισμός 1ο Φεστιβάλ “Με τα δικά μου φτερά” – Ικαριακά Δρώμενα

1ο Φεστιβάλ “Με τα δικά μου φτερά” – Ικαριακά Δρώμενα

by ikariaki.gr
1,2K views

“Με τα δικά μου φτερά”
1ο Φεστιβάλ ποιητικής, θεατρικής γραφής και πράξης από τα Ικαριακά δρώμενα, στην Ικαρία 25 με 28 Αυγούστου 2023.
Το Φεστιβάλ Ικαρίας και τα Ικαριακά Δρώμενα οργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ «Με τα δικά μου φτερά», ένα 4ήμερο ποιητικής – θεατρικής γραφής και πράξης. Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας γινόμαστε όλοι μαζί μια ομάδα και γράφουμε, δημιουργούμε ιστορίες και ποιήματα με έμπνευση και αφετηρία το νησί. Ταυτόχρονα αλληλεπιδρούμε, παίζουμε και τις αναπαριστούμε στη σκηνή. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε μαθητές, σπουδαστές, ηθοποιούς, θεατρολόγους, ποιητές, συγγραφείς, αλλά και σε όλους τους φίλους της τέχνης που τους αρέσει η γραφή, η ποίηση και το θέατρο.

Οι συμμετέχοντες είτε έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα είτε όχι, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να πειραματιστούν, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τις τέχνες και την ελευθερία, όπως η ικαριώτικη φιλοξενία και αλληλεγγύη. Επίσης θα εμβαθύνουν στον δρόμο της γραφής που τους αρέσει και στο πέρασμα στη θεατρική πράξη ή στην ποιητική σύνθεση. Το φεστιβάλ υποστηρίζει και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα. Όλα τα άτομα είναι ευπρόσδεκτα, η συμβολή τους εκτιμητέα και μαζί θα συν-δημιουργήσουμε μια μεγάλη καλοκαιρινή παρέα.

Εργαστήρια:

Για 4 μέρες οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρακολουθήσουν το/τα εργαστήριο/α της επιλογής τους. Τα εργαστήρια, διάρκειας τριών ωρών το καθένα, θα διεξάγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ με διαλείμματα και τις 4 ημέρες εναλλάξ, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες που επιθυμούν (και φυσικά το συστήνουμε!) να μπορούν να παρακολουθήσουν και τα τρία κάθε μέρα. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα.

Πέννυ Μηλιά – Εργαστήριο ποίησης “Η πτήση και η καταβύθιση”:

Μέσα από δοσμένες και ελεύθερες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, πάντα με ελεύθερο πνεύμα και πνοή, θα πάρουμε από το περιβάλλον, το νησί και την ομάδα και θα δώσουμε αφορμές ο ένας στον άλλον για μια πτήση αλλά και καταβύθιση στο σύμπαν της ποίησης και θα απολαύσουμε την ικανότητα μας για άσκηση και δοκιμές στην ποιητική μας φωνή, πρωτόβγαλτη ή εξασκημένη, όπου μας πάει, το καθέν@ “με τα δικά του φτερά”. Οι ανάγκες και το προφίλ των συμμετεχόντων θα διαμορφώσουν τελικά το εργαστήριό μας. Περιμένω τις συμμετοχές σας και το δείγμα γραφής σας.

Δημήτρης Φούτσιας – Θεατρική Γραφή “Με τα δικά μου φτερά”:

Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο πρωτότυπο και ξεχωριστό; Ποιες ιστορίες θέλουμε να πούμε και δεν είχαμε το θάρρος μέχρι τώρα να τις αποθέσουμε στο χαρτί; Πως αυτές οι ιστορίες αφορούν το σήμερα και ποια σύνδεση έχουν με την εποχή μας; Αντλώντας έμπνευση από το νησί και την ενέργειά του, ξεχνώντας την αίσθηση του χρόνου, σε ένα κύκλο εμπιστοσύνης αφηνόμαστε και ξεδιπλώνουμε τον δημιουργικό μας εαυτό. Με δημιουργικές ασκήσεις φτιάχνουμε μικρά θεατρικά μονόπρακτα και διαβάζουμε τα έργα μας αξιοποιώντας τη δύναμη της ομάδας και του brainstorming. Ταυτόχρονα εμβαθύνουμε σε βασικά εργαλεία της γραφής και του θεάτρου και βλέπουμε ποια είναι εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που κάνουν ένα έργο να έχει παλμό, να επιδρά στο νου και στο συναίσθημα και να θεωρείται ολοκληρωμένο ώστε να βρεθεί παραστάσιμο στη σκηνή.

Κατερίνα Σταθοπούλου – Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός “Από το χαρτί, στη σκηνή”:

Με ποιον τρόπο η γραφή παίρνει ζωή και γίνεται πράξη επί σκηνής; Πώς μια ιδέα γίνεται “παραστάσιμη”; Τα κείμενα “μιλιούνται”, οι χαρακτήρας “ζωντανεύουν”. Θα συμπλεύσουμε σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι, είτε βρισκόμαστε στην πλευρά του συγγραφέα/ποιητή, είτε στην αντίπερα όχθη, του ηθοποιού. Πυροδοτική αφετηρία αποτελεί ο λόγος – προφορικός και γραπτός, οι ασκήσεις γραφής που θα διεξαχθούν καθώς και έργα κλασικών/νέων συγγραφέων. Για όχημα θα έχουμε το σώμα, την αναπνοή του, τη φυσική ροή των κινήσεων, το ρυθμό του, το βάρος και τον όγκο του στο χώρο. Καταλύτης θα είναι η φαντασία και το μοναδικό πρίσμα, μέσα από το οποίο βλέπει κανείς ένα κείμενο. Θα δούμε σιγά σιγά τους χαρακτήρες να αναπνέουν, να σκιρτούν και να δρουν επί σκηνής.

Διαδικασία Συμμετοχής:

 • Το email για τις συμμετοχές σας είναι [email protected].
 • Στο θέμα: Να αναγράφεται «Αίτηση συμμετοχής για το 1ο φεστιβάλ Με τα δικά μου φτερά – Ονοματεπώνυμο».
 • Στο σώμα: Να αναφέρετε ονομαστικά σε ποιο/ποια εργαστήρια επιθυμείτε να συμμετέχετε. Στο τέλος να αναφέρετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τηλέφωνο, email).
 • Επίσης επισυναπτόμενο ένα συνοπτικό βιογραφικό σας.
 • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 17 Αυγούστου.

*Η επιλογή θα γίνει από τους εισηγητές και μέχρι τις 18 Αυγούστου θα ενημερώνονται άμεσα όσοι επιλέγονται για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προγραμματισμού του ταξιδιού. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να κάνουν κατάθεση ενός συμβολικού αντιτίμου για την κατοχύρωση θέσεως.

banner

Επιγραμματικά:

 • Διοργάνωση: Ικαριακά Δρώμενα και Φεστιβάλ Ικαρίας.
  www.festivalikarias.gr/el/
  www.facebook.com/Ikariaftera/
 • Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο πολιτισμού, καθώς τα Ικαριακά Δρώμενα και το Φεστιβάλ Ικαρίας είναι εγγεγραμμένα στην Πύλη πολιτιστικών φορέων.
 • Ηλικία συμμετεχόντων: 16 μέχρι 116.
 • Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την κατοχύρωση θέσης χρειάζεται η καταβολή συμβολικού αντιτίμου. Λεπτομέρειες θα δοθούν στο email σε όσους επιλεχθούν.

Μπορείτε να επιλέξετε να συμμετέχετε σε ένα, σε δυο ή και στα τρία εργαστήρια για συνολικότερη εμπειρία της δράσης. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες παρακαλούμε να είστε σίγουροι ποια εργαστήρια σας ενδιαφέρουν και για την παρακολούθησή τους.

-Ημερομηνίες διεξαγωγής:

Αρχή φεστιβάλ: Παρασκευή 25 Αυγούστου. (Φροντίστε να είστε μια μέρα νωρίτερα στο νησί)
Τελευταία ημέρα φεστιβάλ – Γιορτή κλεισίματος: Δευτέρα 28 Αυγούστου.

 • Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο.
 • Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες επί 4 ημέρες.
 • Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία: Στο email : [email protected]

*Μετά το πέρας των εργαστηρίων πρόθεση των Ικαριακών Δρώμενων είναι να επιμεληθούν την έκδοση ενός αναμνηστικού λευκώματος.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue