Home ΚοινωνίαΕλλάδα 14ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ 2016

14ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ 2016

by ikariaki.gr
24 views

gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αμοργός, 17 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 14ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι το 14ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Τετάρτη 12 έως τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 στην Αμοργό. Το Συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αμοργού και του FedHATTA και πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

unnamed-1

Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από 15 διαφορετικές χώρες ήρθαν στην Αμοργό προκειμένου να ανακαλύψουν το νησί και να το προωθήσουν μέσα από εφημερίδες, blog, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά προγράμματα και άλλα μέσα.

Στα πλαίσια του ΥΠΕΡΙΑ 2016, πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, με ειδικό αφιέρωμα «Η πρόκληση του τουρισμού στην κοινωνική οικονομία». Το αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

unnamed-2

Το φετινό κεντρικό θέμα ήταν «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Προοπτικές για το αύριο»και οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν στην αξιοποίηση και προώθηση των μονοπατιών και του πεζοπορικού τουρισμού, όπως παρουσιάστηκαν από την κ.  Liane Jordan και την κ. Χριστίνα Κονταξή· την επιπλέον τόνωση του χερσαίου και υποθαλάσσιου τοπίου με εικαστικές παρεμβάσεις, όπως πρότεινε η κ. Ute Kohlmann· τα τοπικά προϊόντα και την πολιτισμική τους διάσταση, μέσα από την ομιλία του κ. Ευάγγελου Καραμανέ· τις αξίες της UNESCO ως σημείο αναφοράς στη διαδικασία ένταξης της Μονής Χοζοβιώτισσας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως παρουσιάστηκαν από την κ. Μαργαρίτα Θωμά και τον κ. Αλέξανδρο Ελευθεριάδη Τάμογλου· τον τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας που παρουσιάστηκε από την κ. Κατερίνα Μαρινάκη· και τη σημασία του κινηματογράφου ως εργαλείο τουριστικής προβολής, για την οποία μίλησε ο κ. Αντώνης Κιούκας.

unnamed-3

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώθηκαν εκδρομές και άλλες δραστηριότητες που έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το νησί, τα μνημεία και τα μονοπάτια του, καθώς και τη γαστρονομική, μουσική και χορευτική παράδοσή του.

unnamed-4

Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλης, ξεκινώντας από το χωριό Λαγκάδα και την Παναγία Επανωχωριανή. Στη συνέχεια, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο της Αμοργιανής φύσης μέσα από την ξενάγηση από τον κ. Βαγγέλη Βασσάλο στο αποστακτήριο και κατάστημα αιθερίων ελαίων από τοπικά βόταναΙάματα. Μετά από καφέ που προσέφεραν το καφέ-μπαρ Περγαλίδι και το ζαχαροπλαστείο Τρατάρισμα, οι συμμετέχοντες συνέχισαν στο χωριό Θολάρια, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων και να απολαύσουν ένα πλούσιο γεύμα με παραδοσιακούς χορούς από το τοπικό συγκρότημα στο εστιατόριο Σαντουράκι. Η ημέρα έκλεισε με την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, και δείπνο στο Ambrosia Gallery Restaurant του ξενοδοχείου.

unnamed-5

Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν την Κάτω Μεριά, την αγροτική περιοχή της Αμοργού, όπου είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο μονοπάτι από το χωριό Βρούτση στον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδας, συνεχίζοντας στον οικισμό της Αρκεσίνης, όπου προσφέρθηκε γεύμα από το εστιατόριο Μαρουσώ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μετόχι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, όπου η αδελφή Ειρήνη μίλησε στους επισκέπτες για την ιστορία του αρχαίου υδρομαντείου που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση και την κατάσταση του μετοχιού σήμερα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι προβολές και ομιλίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel &Spa και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το δείπνο τους στο εστιατόριο Το Λιμάνι της Κυρα Κατίνας στον Όρμο Αιγιάλης.

Την τρίτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν την αρχιτεκτονική του σπουδαίου αυτού μνημείου, πριν συνεχίσουν σε μία περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολούθησε περίπατος στα Κατάπολα και γεύμα που προσφέρθηκε στο εστιατόριο Μύθος, πριν την αναχώρηση για το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων τέχνης από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Αμοργό όπως η Άννα Συνοδινού, η Pilar Mayorga, η Στέλλα Σπανού, η Ποθητή Μενδρινού, άλλα και άλλους, όπως ο Νίκος Καρπούζης και η Luda Zach.  Το βράδυ, προσφέρθηκε δείπνο με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής στο εστιατόριο Πανόραμα στα Θολάρια.

unnamed-6

Η τέταρτη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με πεζοπορία από τον Ασφοντυλίτη, έναν εγκατελειμένο αγροτικό οικισμό, στον Όρμο Αιγιάλης και το εστιατόριο Νησί, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που παρουσιάστηκαν από τη Μαρία Θεολογίτου και ντόπιους παραγωγούς όπως η ποτοποιία Αμόργιον του Αντώνη Βεκρή και το κατάστημα βιολογικών προϊόντων Κελάρι της Μαρίας Συνοδινού. Το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι προβολές του Φεστιβάλ και οι ομιλίες του Συνεδρίου, ενώ ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα του ειδικού αφιερώματος του Φεστιβάλ και την πρόκληση του τουρισμού για την κοινωνική οικονομία, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η βραδιά έκλεισε με την απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ από την πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής κ. Αργυρώ Μεσημέρη, εκ μέρους των μελών κ. John Driedonks, κ. Bosko Savkovic, κ. Σοφίας Κατσούρα και κ. Παναγιώτη Μήλα.

Τα βραβεία, φιλοτεχνημένα από τον καλλιτέχνη Νίκο Καρπούζη, απονεμήθηκαν στις παρακάτω ταινίες:

  • Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στο “BenaresThe Unexplored Attachments από την Ινδία, σε σκηνοθεσία Amartya Bhattacharyya, για την εμπνευσμένη σκηνοθεσία και πρωτοτυπία του.
  • Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στο “Nomads of Mongolia από τις ΗΠΑ, σε σκηνοθεσία Brandon Li, για την εντυπωσιακή φωτογραφία και τα πολλαπλά επίπεδα διάρθρωσης.
  • Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στο “SitiaSo Hard to Say Goodbye! από την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, για τη συναισθηματική προσέγγιση της πόλης.

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο “Amazing Egypt” από την Ινδία, σε σκηνοθεσία Siri Sri Peddapalli.

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε επιπλέον τρία Ειδικά Βραβεία στις ταινίες Moving CitiesPrague, Athens, London από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σκηνοθεσία Jevan Chowdhury,Red Dream Project από τον Καναδά, σε σκηνοθεσία Kyle Sandilands και My StuffedGranny από την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Έφης Παππά.

unnamed

Οι εργασίες και τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται στις δημοσιεύσεις των συμμετεχόντων αναμένεται να ζωντανέψουν το ενδιαφέρον στο εσωτερικό και το εξωτερικό και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες που θα αναζητούν ποιοτικούς προορισμούς και εναλλακτικές δραστηριότητες.

 

Με εκτίμηση,                                                   

Ειρήνη Γιαννακοπούλου

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue