Home Κοινωνία Πρόγραμμα της Ε.Ε. για 200.000 νέους

Πρόγραμμα της Ε.Ε. για 200.000 νέους

by ikariaki.gr
14 views

sel_551387880049

Πρόγραμμα της Ε.Ε. για 200.000 νέους


Μία θέση μαθητείας, κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης θα προσφέρει σε 200.000 νέους, ηλικίας από 15 έως 24 ετών, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Εγγύηση για τη Νεολαία» («Youth Guarantee»), το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014.
 
Με επίκεντρο τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων οι οποίοι δεν σπουδάζουν, δεν εκπαιδεύονται ή δεν εργάζονται, το πρόγραμμα προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο εντός ενός τετραμήνου από την αποφοίτησή τους ή την απόλυσή τους (στην περίπτωση που εργάζονται).
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μην υπάρχει απόφοιτος χωρίς να του προσφέρεται μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία, είτε αυτή αφορά μαθητεία και κατάρτιση είτε πρακτική άσκηση ή ακόμη και θέση εργασίας. Ειδικά για την ομάδα νέων ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είναι οικονομικά ανενεργοί και μη αναζητούντες εργασία, θα εφαρμοστεί η λεγόμενη «Πρώιμη Παρέμβαση», η οποία θα προσφέρει χιλιάδες ευκαιρίες μαθητείας και κατάρτισης, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες ανεργίας, όταν αυτή η ομάδα φτάσει στις ηλικίες 20 έως 24 ετών.
Η μαθητεία θα πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις των δήμων αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέσω ΟΑΕΔ, ενώ αρμόδιος εθνικός φορέας είναι η Διεύθυνση Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας. Οι τελικές λεπτομέρειές του θα ανακοινωθούν από τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ διακριτό ρόλο θα έχει και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος θα επιδοτεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης από τους νέους, ενώ ειδικής βαρύτητας θεωρείται ο τρίτος άξονας που αφορά την απασχόληση 75.000 ανέργων νέων έως και 29 ετών στον
ιδιωτικό τομέα, μέσω πρακτικής άσκησης.
Η νέα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά Εργασίας» (σε συνέχεια εκείνης του 2013) θα προκηρυχθεί το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2014, με αυξημένο αριθμό δικαιούχων (75.000 άτομα) και μεγαλύτερες αμοιβές για τους νέους (3.700 ευρώ, από 2.700 ευρώ που ίσχυε στο φετινό πρόγραμμα).
 
Μοιράζουν… επιμόρφωση
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών, στους οποίους θα παρέχεται κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (μεταποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμός, ναυτιλία κ.λπ.). Η «Επιταγή», ύψους 1.100 ευρώ, αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.
Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι μηνών.
Σε 160,24 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το καταρχήν ποσό που αντιστοιχεί για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα τη διετία 2014-2015 από τα κονδύλια της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων».
Τα χρήματα θα διατεθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και μαθητείας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, πλην των Ιονίων Νησιών, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.
 
Τοπικά σχέδια για την απασχόληση
Σε 4.850 ανέρχεται ο αριθμός των ανέργων που ωφελούνται από τα «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση» (ΤΟΠΣΑ) που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για τους δήμους της δικαιοδοσίας της.
Από τα 64 Σχέδια που θα πραγματοποιηθούν, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής έχουν ήδη ενταχθεί τα 54, τα οποία αφορούν 4.050 ωφελουμένους ανέργους και διαθέτουν συνολικό κόστος υλοποίησης 20.216.000 ευρώ. Οι δήμοι που εμπλέκονται, έχουν ήδη ξεκινήσει να ανακοινώνουν τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή ωφελουμένων, οι οποίες θα έχουν πλήρως ανακοινωθεί σε δύο μήνες.
Κάθε πράξη αφορά περίπου 70 έως 85 ωφελουμένους, οι οποίοι θα ειδικευθούν σε τομείς σχετικούς με τον προσανατολισμό κάθε σύμπραξης. Προσανατολίζονται δε στους κλάδους της ανακύκλωσης, της ενέργειας, των φυσικών πόρων, του πολιτισμού, των τεχνολογιών Διαδικτύου, του αθλητισμού και των προνοιακών και κοινωνικών δράσεων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά, καθώς το σύνολο των Συμπράξεων – 66 στο σύνολό τους – θα έχει ενταχθεί έως το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί, κατανέμονται ως εξής:
♦ Οκτώ προτάσεις για 600 ανέργους όλων των δήμων του Κεντρικού Τομέα.
♦ Οκτώ προτάσεις για 600 ανέργους όλων των δήμων του Βόρειου Τομέα.
♦ Έξι προτάσεις για 480 ανέργους όλων των δήμων του Νότιου Τομέα.
♦ Επτά προτάσεις για 520 ανέργους όλων των δήμων του Πειραιά.
♦ Δύο προτάσεις για 130 ανέργους στα νησιά.
♦ Οκτώ προτάσεις για 600 ανέργους όλων των δήμων της Ανατολικής Αττικής.
♦ Έξι προτάσεις για 420 ανέργους όλων των δήμων της Δυτικής Αττικής.
Αυτήν την εβδομάδα σε προσκλήσεις προχώρησαν τέσσερις συμπράξεις, εκ των οποίων οι τρεις αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής και η τέταρτη τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για τις ακόλουθες:
♦ Ανανεώσιμες Πηγές Εργασίας με αντικείμενο τον Τομέα του Περιβάλλοντος ως μοχλού οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης στην Περιφέρεια Αττικής.
♦ Τέχνημα.
♦  Νέο Επιχειρείν για την Κοινωνική Οικονομία και τις Νέες Τεχνολογίες.
♦ «Για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον», η οποία προωθεί την Απασχόληση στον Δήμο Νέας Σμύρνης.
 
Αιτήσεις και πληροφορίες
Για την υποβολή αιτήσεων και τις προϋποθέσεις επιλογής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη σύμπραξη που τους ενδιαφέρει, ενώ σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov .gr).

 

Πηγή: www.topontiki.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue