Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα 11 Δεκέμβρη – Συγκέντρωση των Ικαριωτών στο Υπουργείο Υγείας

11 Δεκέμβρη – Συγκέντρωση των Ικαριωτών στο Υπουργείο Υγείας

by ikariaki.gr
4 views

υπουργειο υγειας - υπουργείο υγείας

ola doyleyoyn roloi

 

dimos 11 dek

 

 

Ανακοίνωση κάλεσμα για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγειάς. 11 Δεκεμβρίου 11:00 π.μ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του τακτική συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα ότι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα της υγείας στο αρμόδιο υπουργείο. Κινητοποίηση στην οποία θα καλούν όσοι φορείς συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο και με το πλαίσιο αιτημάτων που ο κάθε φορέας εκτιμά ως αναγκαίο για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας καλεί τόσο τις παροικιακές οργανώσεις της Αθήνας όσο και τους μαζικούς φορείς των νησιών μας. Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που να οργανώνει ο Δήμος Ικαρίας σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην υγεία, στις 11/12/2015 (11: 00 π.μ) .

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε επίσης ομόφωνα για το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας.

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

Επισυνάπτεται το πλαίσιο διεκδικήσεων για τα θέματα υγείας

 

 

 

Η Θέση του Δήμου Ικαρίας για τα προβλήματα υγείας

 

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:

 

«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

 

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

 

 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 • Διεκδικούμε την συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για την δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από τον Δήμο Ικαρίας. 1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, 2) Στην δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, 3) Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.

 • Δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου.

 • Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.

 

Πλαίσιο αιτημάτων για Ικαρία

 

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδίατρου, ΩΡΛ.

 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. (Στους τομείς εστίασης – διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων έχουν απομείνει 3 εργαζόμενεςΣτη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων- Στην τεχνική υπηρεσία υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής- Χρειάζεται βοηθός φαρμακείου).

 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • Μονάδα τεχνητού Νεφρού

 • Σταθμός Αιμοδοσίας.

 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.

 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

 

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού, ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).

 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.

 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).

 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

 • Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.

 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

 

Για το ΕΚΑΒ:

 

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

 

Πρόνοια:

 

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.

 • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

 

Πρόληψη:

 

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

 • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.

 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

 

 

 poesi


 

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία : Στις 11 Δεκέμβρη η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαριά και Φούρνους (ΕΑΥ) πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/11/15 αμέσως μετά την λήξη της μαζικής κινητοποίησης έξω απ’ τα δικαστήρια για τις 4 δίκες κινηματικού χαρακτήρα (πρώην εργαζόμενοι – εθελοντές και ο πρώην Δήμαρχος Ικαρίας για την υπεράσπιση της λειτουργίας του Γηροκομείου, συνδικαλιστές της ΔΕΗ για την κατάληψη στην Εφορία, αιρετοί και κάτοικοι για την κινητοποίηση για τα βαπόρια, αναγραφή συνθημάτων). Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας (παράλληλα με επαφές και σε άλλα υπουργεία κι υπηρεσίες). Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα αυτής της κινητοποίησης και ο τελικός καθορισμός ημερομηνίας της συγκέντρωσης αφού προέκυψε ανάγκη αλλαγής αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 9/11 στον Κάμπο είχε αποφασιστεί ως ημερομηνία η 4/12 (λόγω του ότι για εκείνη τη μέρα έχει ανεπίσημα εξαγγελθεί επίσκεψη του Αμερικανού Υπ. Εξωτερικών Κέρι στην Αθήνα, το οποίο σημαίνει ότι το κέντρο της πόλης θα είναι άβατο).

Έγινε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και για το τι έγινε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20-11-15 όπου συζητήθηκε αντίστοιχο θέμα. Σ’ αυτή την συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε κληθεί εγγράφως ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας (ΣΕΝΙ) ενώ η Επιτροπή Αγώνα επιδεικτικά αγνοήθηκε. Με τον ίδιο τρόπο επιχειρήθηκε να «εξαφανιστεί» κι από τη συζήτηση αφού το όνομά της δεν αναφέρθηκε σε καμιά απ’ τις τοποθετήσεις -πλην αυτής της κας Μπινίκου. Κατά την τοποθέτηση του ΣΕΝΙ ξεκαθαρίστηκε όμως ότι ο Σύλλογος εκφράζεται και λειτουργεί στα πλαίσια της Επιτροπής Αγώνα -στην δημιουργία και την δράση της οποίας πρωτοστάτησε- και δεν μπορεί κανείς να κάνει ότι αγνοεί μια ανοιχτή, μαζική πρωτοβουλία που όχι μόνο υπάρχει αλλά που ηγήθηκε των αγώνων για τα ζητήματα της υγείας τα τελευταία 3 χρόνια.

Άλλωστε, όπως έγινε και στις συναντήσεις στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας στις 12/03/15, μ’ αυτή την Επιτροπή καλείται στην πράξη ο Δήμος να συνευρεθεί και να συνεννοηθεί για τις αποφασισμένες κινητοποιήσεις και αυτές οι πρακτικές δεν βοηθάνε στη δημιουργία καλού κλίματος και αποτελεσματικής συνεργασίας . Επίσης έγινε ενημέρωση και για τις επαφές που είναι σε εξέλιξη με νοσοκομεία άλλων περιοχών για από κοινού παρουσία στην Αθήνα, αφού –όπως και το 2013- υπάρχει προσπάθεια από μεριάς μας για συντονισμό με άλλες περιοχές και προκήρυξη απεργίας στο χώρο της υγείας, όπου ήδη έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις και για τις 27/11 και 2/12. Επίσης προγραμματίζεται συνάντηση με τους Συλλόγους της παροικίας στην Αθήνα.

Τελικά –και κατόπιν σχετικής προφορικής συνεννόησης με τον Δήμο Ικαρίας- αποφασίστηκε ως ημέρα της κινητοποίησης η Παρασκευή 11 Δεκέμβρη

Η συγκέντρωση θα γίνει πρωϊνή ώρα που θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού πρώτα γίνει προγραμματισμός συναντήσεων στα άλλα υπουργεία κι αφού ξεκαθαρίσει το ζήτημα του συντονισμού με άλλες περιοχές και της απεργίας εκείνη την μέρα.

Για τα πρακτικά ζητήματα της κινητοποίησης Η αναχώρηση θα γίνει με το βαπόρι την Πέμπτη 10/12 το μεσημέρι από τον Άγιο και υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής την επόμενη μέρα στις 4μμ προς Εύδηλο. Επειδή φέτος, λόγω της μεταφοράς των προσφύγων απ’ τα νησιά, υπάρχει πρόβλημα θέσεων και προκύπτει ανάγκη να κλειστούν αυτές έγκαιρα για να εξασφαλιστεί η μετακίνησή μας, όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν στην έκδοση ομαδικού εισιτηρίου παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα τηλέφωνα / 2275022666 /6976924107/6977099610.

Επίσης –ακριβώς όπως και το 2013- η Επιτροπή Αγώνα φτιάχνει «κουμπαρά» οικονομικής ενίσχυσης για να χρηματοδοτήσει την αγορά εισιτηρίων ειδικά για όσους δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος αν κι έχουν την πρόθεση να έρθουν στην κινητοποίηση. Για το σκοπό αυτό κυκλοφορούν κουπόνια ενώ πιθανόν να γίνει μακαρονάδα ή άλλες εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης.

Για το σκοπό αυτό όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνεί στα τηλέφωνα 6978163666 και 6986536729.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις με περισσότερες πληροφορίες τόσο για τα παραπάνω ζητήματα όσο και για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία που θα συνεχιστούν στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue