Home ΚοινωνίαΕλλάδα “Φρένο” και από τους Δημάρχους στους νέους συμβασιούχους

“Φρένο” και από τους Δημάρχους στους νέους συμβασιούχους

by ikariaki.gr
6 views

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στον “αέρα” εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω 6.100 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των Δήμων.

Εκτός από τους θεσμούς και οι δήμαρχοι της χώρας ζητούν διευκρινίσεις (αν και άλλου τύπου) από την κυβέρνηση σε σχέση με τη ρύθμιση Σκουρλέτη, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινής επαναπρόσληψης των υπό απόλυση συμβασιούχων, αλλά και μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Μερικές από τις διευκρινίσεις τις ο οποίες ζητάνε οι δήμαρχοι, διατύπωσε χθες με επιστολή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι μόνο αυτά τα ανοιχτά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ, αλλά και στελέχη της με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, υποδεικνύουν τα ακόλουθα ζητήματα:

1. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν  οι Δήμοι πρέπει να προβούν στην επαναπρόσληψη του συνόλου των ήδη εργαζομένων που εργαζόταν με συμβάσεις έως 7/6/2017 ή μέρος αυτών (λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι με τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις είχε δοθεί η δυνατότητα αριθμός των συμβάσεων αυτών να καλύπτεται και από άλλες πηγές εσόδων των Δήμων, πλην των ανταποδοτικών).

2. Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ερώτημα, από ποια έσοδα (πλην των ανταποδοτικών τελών) θα καλυφθεί το κόστος των συμβάσεων, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να αποφασίσουν να αποδεχθούν το σύνολο των ήδη απασχολουμένων μέχρι 31/3/2018, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του τακτικού προσωπικού.

3. Στη ρύθμιση Σκουρλέτη δεν ορίζεται αν οι Δήμοι πρέπει να καταγγείλουν τις συμβάσεις που υφίστανται πριν τις 7 Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσουν στις νέες συμβάσεις.

4. Ασαφές είναι, για τους δήμους, αν σε περίπτωση που ο αριθμός των νέων θέσεων ή κενών οργανικών θέσεων των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των δήμων, που θα ζητηθούν από τους δήμους να καλυφθούν, είναι μικρότερος από τις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις ανά δήμο, θα πρέπει οι δήμοι να προβούν σε καταγγελία των επιπλέον συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και πάντως μετά την 31/3/2018.

5. Οι δήμοι, επίσης, ζητούν να μάθουν αν οι συμβάσεις που θα συναφθούν σύμφωνα με τη ρύθμιση Σκουρλέτη θα έχουν αναδρομική ισχύ από 7/6/2017. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στο διάστημα από 7/6/2017 έως τη σύναψη της νέας σύμβασης βάσει της ρύθμισης Σκουρλέτη.

banner

6. Προς διευκρίνιση, εξάλλου, παραμένει, αν είναι συνταγματικά διασφαλισμένη η επαναπρόσληψη συμβασιούχων που ουσιαστικά απολύθηκαν από τις 8/6/2017, δεδομένου ότι η συνέχιση της απασχόλησης τους (αν και με νέα σύμβαση) σηματοδοτεί “παράταση δαπάνης” για τους Δήμους.

7. Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι αμφισβητούν ότι οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίοι ορίζονται από το νόμο ως οι “τελικοί διατάκτες” για την πρόσληψη των συμβασιούχων, θα εγκρίνουν ενδεχόμενη απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων για επαναπρόσληψη των υπό απόλυση συμβασιούχων στην καθαριότητα.

8. Κάθε άλλο, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι Δήμοι θα αποφασίσουν την επαναπρόσληψη έως 6100 συμβασιούχων στην καθαριότητα, δεδομένου ότι κατά τη νέα  περίοδο κατά την οποία εργαστούν, δεν θα είναι τόσο αυξημένες οι ανάγκες για την καθαριότητα,όσο ήταν κατά την προηγούμενη.

9. Ορισμένοι Δήμαρχοι εκτιμούν πως οι θεσμοί δεν αποκλείεται να μπλοκάρουν τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους, επικαλούμενοι τον μνημονιακό περιοριστικό κανόνα μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις. Ωστόσο από το ΥΠΕΣ επισημαίνουν πως οι μόνιμες προσλήψεις με ανταποδοτικούς πόρους έχουν εξαιρεθεί από τον παραπάνω κανόνα, μετά τη θέσπιση του “παράλληλου προγράμματος” το 2016.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue