Home ΚοινωνίαΕλλάδα Τουρισμός: Οι κερδισμένοι και χαμένοι στις εισπράξεις

Τουρισμός: Οι κερδισμένοι και χαμένοι στις εισπράξεις

by ikariaki.gr
3 views

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Πέντε περιφέρειες μοιράστηκαν σχεδόν το 90% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το α’ εξάμηνο. Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανοδική δυναμική Ιονίου και Κεντρικής Μακεδονίας. Τι δείχνει ανάλυση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ από στοιχεία της ΤτΕ.

Τους κερδισμένους και χαμένους προορισμούς του πρώτου εξαμήνου της φετινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETEIntelligence), η οποία βασίστηκε στα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως σχετική ανάλυση παρουσίασε το Euro2day.gr στις αρχές Νοεμβρίου, ύστερα από επεξεργασία των σχετικών στοιχείων της ΤτΕ ΕΛΛ -1,44%, αναδεικνύοντας τις ανακατατάξεις που συντελούνται στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά. Επικέντρωνε, μάλιστα, στην εκτίναξη της περιφέρειας των νησιών τουΙονίου στις κορυφαίες θέσεις, στοιχείο που αποτυπώνει τη σταδιακή μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνικής αγοράς από το Αιγαίο δυτικότερα προς τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, αλλά και βορειότερα προς τη Μακεδονία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί από το 2016 βασικά μεγέθη (εισπράξεις, επισκέψεις, διανυκτερεύσεις) και για τις 13 περιφέρειες της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη πληρότητα η τουριστική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας. Έτσι, φέτος είναι η πρώτη φορά που είναι δυνατή η σύγκριση των στοιχείων στις 13 ευρείες περιοχές, προκειμένου να αποτυπωθεί η δυναμική που αναπτύσσουν.

Η συγκεκριμένη ανάλυση του SETEIntelligence αφορά στη σύγκριση των μεγεθών στις 13 περιφέρειες για το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, στα μεγέθη του πρώτου μισού της χρονιάς δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, που αντιπροσωπεύει το 60% της τουριστικής δραστηριότητας από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας.

Στην ανάλυση του SETEIntelligence επισημαίνεται πως από το σύνολο των 3,93 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, το 88,9% πραγματοποιήθηκε στις πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες: Νότιο Αιγαίο (921 εκατ. ευρώ), Κρήτη (906 εκατ. ευρώ), Αττική (803 εκατ. ευρώ),Κεντρική Μακεδονία (469 εκατ. ευρώ) και Νησιά Ιονίου.

Μόλις τέσσερις περιφέρειες εμφανίζονται να πέτυχαν ταυτόχρονη αύξηση εισπράξεων, επισκέψεων και διανυκτερεύσεων. Πρόκειται για το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

banner

Την ισχυρότερη δυναμική αύξησης εισπράξεων φέτος (πρώτο εξάμηνο) σε σύγκριση με το 2016 κατέγραψαν η Αττική (+12,3%), τα νησιά του Ιονίου (+11,6%), το Νότιο Αιγαίο (+10,9%) και η Κεντρική Μακεδονία (+9,7%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης (επισκέψεις), ωστόσο, εμφάνισε στο ίδιο διάστημα η Ήπειρος (26,3%) ενώ τη μεγαλύτερο άνοδο διανυκτερεύσεων παρουσίασαν το Νότιο Αιγαίο (24,7%) και η Ήπειρος (10,9%).

Ενδεικτικό των ανακατατάξεων που συντελούνται ωστόσο στη «γεωγραφία» του ελληνικού τουρισμού και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της κίνησης από το Αιγαίο προς τα δυτικά και βόρεια είναι η αποδοτικότητα που εμφανίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, τα νησιά του Ιονίου κατάφεραν να καταγράψουν αύξηση εισπράξεων 11,6%, αν και οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην περιοχή μειώθηκαν 3,7%. Αντίστοιχη δυναμική επέδειξε η Κεντρική Μακεδονία καθώς με σχεδόν τις ίδιες διανυκτερεύσεις με πέρυσι (+0,5%), κατάφερε να μετρήσει 9,7% μεγαλύτερες εισπράξεις. Ενδεικτικό πως τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στις δύο συγκεκριμένες Περιφέρειες πέτυχαν φέτος μεγαλύτερες πληρότητες και υψηλότερες τιμές για τα δωμάτιά τους, απόρροια της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό.

Η ισχυρή δυναμική που αναπτύσσεται για τις δύο αυτές περιοχές επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων ανά διανυκτέρευση: +20,5% η Κεντρική Μακεδονία και +15,9% τα νησιά του Ιονίου.

Ενδιαφέρον για τις επιμέρους τάσεις που αναπτύσσονται, παρουσιάζει η αύξηση εισπράξεων ανά διανυκτέρευση που καταγράφουν η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (+12,3%), της Δυτ. Ελλάδας (+8,8%) και της Θεσσαλίας (++7,5%). Στον αντίποδα, η περιφέρεια που απέσπασε τη μερίδα του λέοντος των εισπράξεων στο πρώτο εξάμηνο (Νότιο Αιγαίο) κατέγραψε μείωση εισπράξεων ανά διανυκτέρευση της τάξης του 11,1%.

Την υψηλότερη μέση είσπραξη ανά διανυκτέρευση πέτυχαν οι προορισμοί του Ιονίου (77,3 ευρώ), ενώ Κρήτη και Ιόνιο πέτυχαν τις ίδιες εισπράξεις ανά επίσκεψη που κατέγραψαν φθάνοντας στα 663 ευρώ η Κρήτη και τα 662 ευρώ το Ιόνιο.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.euro2day.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue