Home ΚοινωνίαΕλλάδα Τα Ελληνική Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας τίμησαν την 25η Μαρτίου

Τα Ελληνική Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας τίμησαν την 25η Μαρτίου

by ikariaki.gr
28 views

Athanasios Koutoupas

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2016 τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας τίμησαν με κάθε λαμπρότητα την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής, και Αλεξανδρινός, κ. Γιώργος Φλωρεντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης.

Οι μαθητές του Τοσιτσαίου – Πρατσίκειου Δημοτικού σχολείου και του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου παρέλασαν ενώπιον των επισήμων και των παροίκων με περίσσια περηφάνια. Στη συνέχεια οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, κάνοντας υπερήφανους όλους τους παρισταμένους.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η σχολική εορτή, την ευθύνη της οποίας είχαν φέτος οι μαθητές του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού σχολείου, οι οποίοι κατάφεραν μέσα από τις απαγγελίες των ποιημάτων και τα τραγούδια τους να τονώσουν την εθνική μας περηφάνια. Τον πανηγυρικό της ημέρας διάβασε ο καθηγητής Αγγλικής γλώσσας κ. Αλέξανδρος Φωτιάς, ο οποίος με πολύ ωραίο και ιστορικά τεκμηριωμένο υλικό, παρουσίασε τα γεγονότα της περιόδου, ολοκληρώνοντας έτσι μία άρτια οργανωμένη σχολική εορτή.

 

 

Η παρουσία των παιδιών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της πόλης μας αποτελεί την ελπίδα ότι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει μέλλον και το μέλλον είναι αυτά τα παιδιά που ολόθερμα χειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκομένους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος καλοσωρίζοντας τα κυβερνητικά στελέχη στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου δήλωσε:

“Στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Ελληνισμός γιορτάζει μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας και παράλληλα τιμά τους ηρωικούς αγώνες των πρωτεργατών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Η Ομογένεια και σε αυτόν τον αγώνα ήταν εκεί, δίνοντας ηχηρό “παρών” σε κάθε στάδιο του Αγώνα. Κοινότητες ελλήνων ενδυνάμωναν το φιλελληνικό ρεύμα, κατέστησαν τους ξένους λαούς και τις Κυβερνήσεις τους κοινωνούς του ζητήματος της ελληνικής Ανεξαρτησίας και ενίσχυσαν παντοιοτρόπως το νέο Ελληνικό Κράτος.

banner

Μία τέτοια ημέρα και βλέποντας τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων μας μόνο αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και βαθιάς συγκίνησης μπορεί να νοιώσει ο καθένας από εμάς. Η νεολαία της Κοινότητας μας, της Παροικίας μας, το μέλλον της ιστορικής μας παρουσίας, περήφανα κρατά σήμερα την Ελληνική σημαία και τιμά τους προγόνους τους έθνους, εδώ στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που “γέννησε” τόσους και τόσους εθνικούς ευεργέτες.

Παρόντες εδώ σήμερα για να τιμήσουν τα παιδιά μας είναι και εκπρόσωποι της Μητέρας Πατρίδας, της Ελλάδας μας. Μαζί μας είναι ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής, και Αλεξανδρινός, κ. Γιώργος Φλωρεντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους.

Τη σημερινή ημέρα επιλέξαμε για να ανακοινώσουμε και δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα, που καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της Ελληνικής Παροικίας της Αλεξάνδρειας. Με πολύ χαρά και με αφορμή την παρουσία των προσφιλών μας κ.κ. Φλωρεντή και Πλευράκη προχωράμε στη δημοσίευση της αραβικής και της αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας της Κοινότητας μας, καθιστώντας έτσι κοινωνούς της ιστορίας μας και του έργου μας, και φίλους από τη χώρα που μας φιλοξενεί, αλλά και φίλους από όλο τον κόσμο. Άλλωστε ο ελληνισμός πάντοτε ήταν ανοικτός προς όλους. Επίσης, είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για τη συνδιοργάνωση με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης συμποσίου με τίτλο “Αλεξάνδρεια στην Πορεία των Αιώνων”, που θα λάβει χώρα στο Θέατρο “Ιουλία Σαλβάγου” το φθινόπωρο.

Ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας είναι παρών και η νεολαία μας αποτελεί το βασικό εχέγγυο όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον και εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε αυτό το μέλλον.”

Την εορτή και την παρέλαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας, Πατριαρχικός Επίτροπος κ. Νάρκισσος, εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Έφορος Ανθρωπίνου Δυναμικού & μέλος της Εφορείας Σχολείων της Ε.Κ.Α. κ. Μιχάλης Καρυδιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος Α’” κα Λιλίκα Θλιβίτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας κα Γεωργία Μαστουρίδου, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://ekalexandria.org

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue