Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Ν. Σαντορινιός: Συζητάμε τη χρήση LNG σε μεγάλα λιμάνια

Ν. Σαντορινιός: Συζητάμε τη χρήση LNG σε μεγάλα λιμάνια

by ikariaki.gr
2 views

Ανοιχτό σε προτάσεις, που θα ενδιαφέρουν επιχειρήσεις για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην ακτοπλοΐα και θα αναβαθμίσουν την πρόσβαση στα νησιά, είναι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

«Το φοβερό σε αυτή την υπόθεση είναι, ότι ενώ η Ελλάδα είχε δύο φορές την προεδρία στην ΕΕ και θα μπορούσε να έχει θέσει το ζήτημα δεν το έκανε ποτέ και τώρα ψάχνουμε την ευκαιρία» επεσήμανε ανοίγοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Λιμάνια Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα», που διεξάγεται στη Μήλο, και αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις για τη χρήση LNG με αξιοποίηση σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα χαρακτήρισε ενδιαφέρον το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Κυλλήνη για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία, αναφέροντας ότι οι νέες τεχνολογίες είναι σε καλό στάδιο ωριμότητας σε διεθνές επίπεδο και μπορούν να εφαρμοστούν και στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Σημειώνεται ότι δύο αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιούνται σε βόρειο και νότιο Αιγαίο έχουν προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2017-2020 και το υπουργείο έχει ζητήσει από τους δήμους προτάσεις.

Για την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα επανεξετάσει τις συμβάσεις για τις άγονες γραμμές, προχωρώντας σε επανασχεδιασμό του βασικού δικτύου για καλύτερη και αμεσότερη μετακίνηση των νησιωτών.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου, που ολοκληρώνεται, για τη λειτουργία των υδατοδρομίων και εξήγησε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ίδιος για την ταχύτερη έγκριση των σχετικών μελετών.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ασχολήθηκα στενά με το ζήτημα των υδατοδρομίων, φροντίζοντας να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις προγραμματικών συμβάσεων που εκκρεμούσαν τόσο από τις υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, όσο και από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και οι οποίες προϋπόθεταν συγκεκριμένες διοικητικές διαδικασίες» τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θέτει το πλαίσιο για την λειτουργία των υδατοδρομίων. Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη σταλεί για έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE) η οποία και μας έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις της.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβει χώρα σύσκεψη, όπου μαζί με το Υπ. Μεταφορών, θα απαντήσουμε στα σχόλια της Επιτροπής, σχετικά με τα όποια ζητήματα έχουν τεθεί και αφορούν αρμοδιότητες του ΥΝΑΝΠ. Έτσι ολοκληρώνεται και ουσιαστικά η διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου και ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεσή του στη Βουλή. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία που ακολουθεί κάθε νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης».

banner

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.athina984.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue