Home ΚοινωνίαΕλλάδα «Γαλάζιος πυρετός» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις μονοεδρικές

«Γαλάζιος πυρετός» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις μονοεδρικές

by ikariaki.gr
11 views

Η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές ρίχνει λάδι στη φωτιά των εσωκομματικών διεργασιών για το ενδεχόμενο της κάλπης.

Μπορεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να προσφέρει, κατά κοινή ομολογία, πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο στην Πειραιώς εξακολουθούν να κινούνται σε ρυθμούς εκλογικής ετοιμότητας, καθώς θεωρούν πως η δημοσκοπική κατάρρευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι µόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. «Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στους Έλληνες και το ίδιο το κομματικό ακροατήριό τους. Η πίεση που θα τους ασκηθεί θα είναι τεράστια, όταν το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αντιληπτό πως το οικονομικό κλίμα δεν βελτιώνεται και, ως εκ τούτου, θα πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε μια σειρά νέων, δυσάρεστων παρεμβάσεων, πιθανώς και σε ένα νέο πρόγραμμα», επισημαίνουν στελέχη της Πειραιώς, δίνοντας το στίγμα των αναλύσεων που πραγματοποιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση κατάρτισης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, µε το ενδιαφέρον να εντοπίζεται σε περιοχές που παραδοσιακά παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες κατέχουν περίοπτη θέση στους σχεδιασμούς της Πειραιώς, ενώ, την ίδια στιγμή, παρατηρείται ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα τόσο από τους σημερινούς βουλευτές ή πολιτευτές όσο και από εκείνους που προετοιμάζονται να δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τους πρώτους -έστω και βιαστικούς διαγκωνισμούς μεταξύ των τοπικών στελεχών, αφού η προοπτική της πρωτιάς που διαφαίνεται για τη Ν.∆. στις προσεχείς εκλογές είναι φυσικό να ρίχνει λάδι στη φωτιά στις κατά τόπους εσωκομματικές διελκυστίνδες. Στη Φωκίδα, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας δείχνει διατεθειμένος να µπει δυναμικά στο παιχνίδι, ενώ το ίδιο συµβαίνει και µε την πρώην βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα. Αισθητή έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα η παρουσία του νεαρού οικονομολόγου και επιχειρηματία Κωνσταντίνου Χαλιορή, που έχει σταθερή παρουσία στον νοµό και η υποψηφιότητά του κερδίζει έδαφος μέρα µε τη μέρα. Οµως, ο παράγων που δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή είναι ο γνωστός δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος πραγματοποιεί συνεχείς επαφές και περιοδείες, έχοντας ήδη καταφέρει να δώσει ισχυρό στίγμα σε όλα τα επίπεδα.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ
Σε αντίθεση µε ό,τι συµβαίνει στον νοµό της Στερεάς Ελλάδας, όπου τα πράγµατα είναι περίπλοκα, λόγω του αυξηµένου ενδιαφέροντος, στη Σάµο η κατάσταση είναι πολύ πιο ξεκάθαρη, µε τον νεαρό γιατρό Μάνο Λογοθέτη και τον γνωστό καρδιοχειρουργό Χριστόδουλο Στεφανάδη (µε καταγωγή από την Ικαρία) να δηλώνουν «παρών». Το ψηφοδέλτιο, όπως όλα δείχνουν, θα συµπληρώσουν ο πρώην πρόεδρος ΝΟ∆Ε και επιχειρηµατίας Νίκος Στεφανής, ο αντιδήµαρχος Καρλοβάσου, Αναστάσιος Καλατζής, ενώ τελευταία ακούγεται έντονα το όνοµα του δηµάρχου Σάµου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, χωρίς ο ίδιος να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει τη σχετική πληροφορία. Στη Λευκάδα αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, ο οποίος, πάντως, κάθε άλλο παρά µόνος του «παίζει», καθώς οι εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι προετοιµάζονται να παλέψουν σκληρά για να κερδίσουν την είσοδό τους στη Βουλή. Συγκεκριµένα, το ψηφοδέλτιο αναµένεται να συµπληρώσουν ο ηλεκτρολόγος µηχανικός Βασίλειος Μελάς, καθώς και η γιατρός Γεωργία Αυγερινού. Σηµαντικό είναι το γεγονός ότι ο πρώην ισχυρός βουλευτής του νοµού Θεόδωρος Σολδάτος δεν δείχνει καµία διάθεση για εκ νέου συµµετοχή του στον εκλογικό στίβο, όπως έγινε και στις εκλογές του 2015. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα φαίνεται ότι θα στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο της Ν.∆. και στη Ζάκυνθο, όπου, αν και υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόµενοι, το θετικό είναι ότι στην πλειονότητά τους θα είναι νέα πρόσωπα όχι µόνο σε ηλικία, αλλά και κυρίως στην ενασχόλησή τους µε την πολιτική.
Ο λόγος για τον πρώην νοµάρχη ∆ιονύσιο Γασπαράτο, τον πρόεδρο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Νικόλαο Τσίπηρα, την ξενοδόχο Χριστίνα Τετράδη, τον τραπεζικό και παλιό ΟΝΝΕ∆ίτη ∆ιονύσιο Αυγουστίνο, καθώς και την Ελένη Πυλαρινού. Από τους νυν πολιτευτές θα είναι και πάλι υποψήφιοι ο γιατρός ∆ιονύσιος Ακτύπης, η Ευτυχία-∆ιονυσία ∆αµουλάκη και ο ∆ιονύσιοςΝτένης Μαλαπέτσας. Στην Κεφαλλονιά, όπου η δηµοτική Αρχή πρόσκειται στην αξιωµατική αντιπολίτευση, ισχυρή φαντάζει η υποψηφιότητα του ποινικολόγου Χαράλαµπου Λυκούδη. Ο ίδιος συµµετείχε και στις εκλογές του 2015, ενώ ο Παύλος Παπαδάτος (που βρίσκεται «απέναντι» εσωκοµµατικά) σκέφτεται να επιχειρήσει εκ νέου την κάθοδό του στις εκλογές. Για τελευταία φορά υποψήφιος ήταν το 2012, οπότε δεν κατάφερε να κερδίσει την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά τον πρώην βουλευτή και υπουργό της κυβέρνησης Παπαδήµου Πέτρο Αλιβιζάτο, το όνοµα του οποίου ακούγεται όλο και περισσότερο, δεν έχει ακόµη µιλήσει ανοικτά για το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την έδρα. Στα νέα πρόσωπα που είναι πιθανό να µπουν στην εξίσωση είναι ο προερχόµενος από τον ∆ήµο Ραφήνας Γιώργος Κοκκόλης, που βολιδοσκοπεί το τοπίο της Κεφαλλονιάς, ενώ, αντιθέτως, ο Παναγής Μαρκάτος δεν δείχνει «ζεστός» για ενδεχόµενη υποψηφιότητά του.

Οι πολιτευτές σε Ευρυτανία-Γρεβενά
Στην Ευρυτανία (τη δεύτερη µονοεδρική µετά τη Λευκάδα που κέρδισε η Ν.∆. το 2015) δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο σε σχέση µε το 2015, µε τον νυν βουλευτή Κωνσταντίνο Κοντογεώργο να κερδίζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και πάλι την πρώτη θέση και, όπως όλα δείχνουν, η Ν.∆. την έδρα. Το ψηφοδέλτιο θα στελεχώσουν οι πολιτευτές Αικατερίνη Καλαντζή και Βασίλειος Βλάχος. Το τελευταίο διάστηµα ακούγεται έντονα το όνοµα της νεαρής και δραστήριας αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ν.∆., Σοφίας Ζαχαράκη, χωρίς η ίδια να το επιβεβαιώνει, τονίζοντας ότι είναι αφοσιωµένη στη θέση που της εµπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναµφίβολα, είναι από τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες κόντρες ή έριδες µεταξύ των υποψηφίων, µε την οικογένεια Μπακογιάννη να διασφαλίζει διαχρονικά την ενότητα της παράταξης στην περιοχή. Τέλος, η µονοεδρική των Γρεβενών αναµένεται να εξελιχθεί σε ένα πραγµατικό «γαλάζιο» ντέρµπι.
Ο πρώην βουλευτής Τιµολέων Κοψαχείλης αναµένεται να έχει έντονο ανταγωνισµό µε τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., επί Καραµανλή, ∆ηµήτριο Τσακνάκη, τον «µητσοτακικό» πρώην πρόεδρο της ΝΟ∆Ε, Θανάση Σταυρόπουλο, καθώς και τον γνωστό δικηγόρο Ανδρέα Πάτση, ο οποίος έχει αφήσει ήδη ισχυρό αποτύπωµα στους κόλπους της Ν.∆. στον νοµό.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.parapolitika.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue