Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα «Έφυγε» ο Δημήτρης Θέμελης

«Έφυγε» ο Δημήτρης Θέμελης

by ikariaki.gr
9 views

Σίγησε η …καριώτικη λύρα του διακεκριμένου μουσικολόγου, συνθέτη και ερμηνευτή- καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ, Δημήτρη Θέμελη, που πέθανε σε ηλικία 86 ετών στη Θεσσαλονίκη.

 

 

“Αναγνωρισμένος διεθνώς για το συνθετικό του έργο και την επιστημονική του δραστηριότητα, συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της επιστήμης της Μουσικολογίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και αγωνίστηκε με σθένος και επιμονή για την ανωτατικοποίηση των μουσικών σπουδών” όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ – του οποίου ο εκλιπών υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ενώ στο ίδιο τμήμα διδάσκων είναι σήμερα ο γιος του Γιώργος, ο οποίος φέρει το όνομα του πατέρα του εκλιπόντα, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Θέμελη.

 

Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης -βιολί και θεωρητικά- συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στο Μόναχο απ’ όπου αποφοίτησε ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και από το 1985 καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο οποίο υπήρξε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες.
Υπήρξε κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 1998 ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύσεων για την ελληνική μουσική (έντεχνη και παραδοσιακή) για τη διδακτική του βιολιού κ.α. Από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται επίσης με τη σύνθεση, διαμορφώνοντας τη δική του “μουσική γλώσσα”, ενώ συνθέσεις του έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κηδεία του Δημήτρη Θέμελη θα γίνει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 17:45, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Αναδημοσίευση από : http://www.topontiki.gr

 

 

banner

 

 

Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας : Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι, με το δυσάρεστο αυτό μήνυμα χάνουμε άλλον ένα μεγάλο Καριώτη, γιατί ο Δημήτρης Θέμελης το έλεγε και το εννοούσε όταν βουρκωμένος δήλωνε περήφανα την καταγωγή του.

 

Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, καθηγητής μουσικολογίας, μεγάλος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με τεράστιο έργο, έρχεται σαν μια ακόμα μεγάλη απώλεια ενός άξιου τέκνου της Ικαρίας που μεγαλούργησε πέρα και έξω από το νησί του (που όμως ποτέ δεν ξεχνούσε).

 

Εμείς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίζουμε προσωπικά κι εγώ που μου έκανε την τιμή της φιλίας και συνεργασίας σε θέματα παραδοσιακής μουσικής του νησιού μας, δεν ξεχνούμε τον μεγάλο δάσκαλο και τον αποχαιρετούμε με την ευχή να έχει ένα καλό παράδεισο κι ένα καλό ταξίδι αντάμωσης με τη πολυαγαπημένη του σύζυγο.

 

 

Σωτήρης Πολίτης

 

 

 

 

Ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. για τον Δ. ΘΕΜΕΛΗ

 

 

Οι Ικάριοι με θλίψη και μελαγχολία, νοερά κατευοδώνουν στο τελευταίο του ταξίδι έναν σπουδαίο Άνθρωπο και επιστήμονα: τον καθηγητή Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΜΕΛΗ… το όνομά του θα τιμά την ιδιαίτερη Πατρίδα μας από τη μεριά της μητέρας του κι εμείς οι νεώτεροι θα μιλάμε με περηφάνια για το μέγεθος της επιστημοσύνης και του έργου του…

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue