Home ΚοινωνίαΑιγαίο Ψήγματα σχολιασμού στις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Ψήγματα σχολιασμού στις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες

by ikariaki.gr
0 views

 Δημήτρης Ε. Καπετανάς

Το Προγραμματικό Συνέδριο για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου έληξε και το μόνο που έμεινε πια, είναι μια πικρή γεύση για όσα συντάραξαν το διήμερο την Μυτιλήνη. Η αίσθηση είναι ότι τα ζέοντα προβλήματα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στο νησί της Λέσβου, αποτέλεσμα της ανερμάτιστης εφαρμοζόμενης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα συνεχίσουν και θα γίνονται εκρηκτικότερα.

Με την συνεχιζόμενη είσοδο και παραμονή στα νησιά μεγάλου πλήθους προσφύγων και οικονομικών μεταναστών (ήδη χθες προστέθηκαν 270 άτομα δηλ. ένα μικρό χωριό!) και χωρίς να αποφασίζονται άμεσες λύσεις η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η μικρή διαφαινόμενη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας θα αναστραφεί και θα χειροτερεύσει και με την επί θύραις πλέον κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των νησιών μας και τελικά ναρκοθετώντας την ευημερία τους και την συνοχή του κοινωνικού ιστού. Κι αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή του Αρχιπελάγους και ιδιαίτερα του Β. Αιγαίου.

Αυτή είναι και η αιτία που ξεσήκωσε τους νησιώτες και τους οδήγησε, ύστερα από χρόνια, στην απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων τους, που ολοκληρώθηκαν με μια μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση – διαδήλωση ενάντια στις καταστρεπτικές Κυβερνητικές πολιτικές, σε μια αστυνομοκρατούμενη Μυτιλήνη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του λεγόμενου Αναπτυξιακού συνεδρίου. Ατυχείς τουλάχιστον και οι διχαστικές δηλώσεις και αναφορές, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εικόνα συνοδοιπορίας όλων όσων διαμαρτυρόταν για την τραγική κατάσταση με ακροδεξιές λογικές, ξένες με τις δημοκρατικές παραδόσεις του νησιού μας και βέβαια καταδικαστέες όλες οι παράνομες εγκληματικές ενέργειες των ακραίων κύκλων, που επιχείρησαν να διαλύσουν την μεγαλειώδη συγκέντρωση.

 

Καμιά προσπάθεια για κάποια ελπίδα

 

Κι όμως μια ουσιαστική και θετική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού στα μέτρα του δυνατού, έστω και μέσα απ’ τον κλοιό των διμοιριών των ΜΑΤ, στην κορύφωση του υποτίθεται Αναπτυξιακού συνεδρίου, ήταν αρκετή να γαληνέψει το κλίμα και να δημιουργήσει κάποια ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης. Και πολλοί καλόπιστοι το περίμεναν.

Όμως η επί τρία πια χρόνια συνεχιζόμενη ανικανότητα της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των Κυβερνητικών συνοδοιπόρων τους, που έχει ως συνέπεια την έλλειψη σχεδιασμού και αναζήτηση άμεσων λύσεων, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας, που πάντα δημιουργείται όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας κάνει την τιμή να επισκεφθεί μια περιοχή.

banner

Τελικά, άκουσε μια συρραφή προγραμμάτων της Περιφέρειας και των Δήμων και με ανεπεξέργαστες και ανακριβείς πολλές φορές αναφορές, χωρίς συγκεκριμένες χειροπιαστές πολιτικές με Στρατηγικές ανάπτυξης και εντάξεις έργων Υποδομών, όπως ήταν η ομιλία του κ. Α. Τσίπρα, κατώτερη του επιπέδου αναφοράς ενός Πρωθυπουργού και χωρίς κάποια ουσιαστική παρέμβαση για τα μεγάλα εκρηκτικά προβλήματα.

Πλήθος ανακριβειών, παραλείψεων και μισές αλήθειες περιλάμβαναν οι Πρωθυπουργικές εξαγγελίες κατά το κοινό αίσθημα, αλλά ιδιαίτερα κατά την γνώμη όσων παρακολουθούν στενά τα αναπτυξιακά ζητήματα των νησιών. Την ίδια αίσθηση έχω κι εγώ και με την ταπεινότητα μου θα προσπαθήσω να σας δώσω ψήγματα σχολιασμού, με όπλο πάντα τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου απ’ την μακρόχρονη και συνεχή παρακολούθηση των Νησιωτικών Πολιτικών και των εξελίξεων στην γενέτειρά μου.

Αν λοιπόν οι μέχρι τώρα Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχαν λάβει υπόψη τους τις επιταγές του άρθρου 32 του Ν.4150/2013, όπως τους υπενθύμισε με Ερώτηση στην Βουλή στις 25/10/2016 ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ κ. Γ. Αρβανιτίδης, θα είχαν προχωρήσει στην υλοποίησή του και δεν θα έβαζαν τον Πρόεδρο της Κυβέρνησής τους να ανακοινώνει, προς το τέλος της θητείας της, την δημιουργία των προβλεπόμενων απ’ το 2013 εργαλείων και θεσμών για την ουσιαστική εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης Νησιωτικότητας.

 

Αστεία η συνεχιζόμενη δικαιολογία

 

Ομοίως έγινε πια αστεία η συνεχώς επαναλαμβανόμενη Πρωθυπουργική δικαιολογία ότι ο κακός κος Χαρδούβελης και οι Θεσμοί φταίνε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κι όχι ο ίδιος από θέση επιλογής του. Δεν τον πτόησε ούτε η πεντακάθαρη τελευταία απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί σε πρόσφατη ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη:

«…το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά… η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές».

Για τον Τουρισμό διαπίστωσε αύξηση των κρατήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά της αύξησης των Τούρκων τουριστών ως ανταποδοτικό των προσφυγικών ροών, αλλά παρέλειψε να πει ότι βρίσκονται στο 50% των προ της προσφυγικής εποχής επιπέδων, χωρίς να ανακοινώσει κάποιο ουσιαστικό μέτρο, που θα θεραπεύσει τα προβλήματα σχετικά με την κατάρρευση των κρατήσεων που προκάλεσε στον Τουρισμό το 2015 η πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Ανακοίνωσε βέβαια ως ανταποδοτικό έργο την κατασκευή της αποχέτευσης του hot spot στη Μόρια (Το μόνο χειροπιαστό δημόσιο έργο!!!) και έδωσε πολλές υποσχέσεις για διεκπεραίωση, απ’ τις επιτροπές ασύλου, εντός 2 – 3 μηνών των διαδικασιών απονομής ασύλου, αν φυσικά ξεπερασθούν ξαφνικά οι αγκυλώσεις, συνέπεια ιδεοληπτικών απόψεων και εμμονών σε πολιτικές ανοιχτών συνόρων, ενός μεγάλου μέρους εμπλεκομένων στελεχών του στις αρμόδιες επιτροπές.

 

Έμεινε στις διαπιστώσεις

 

Και εκεί που ανέμενε κανείς να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση στον κατεξοχήν αναπτυξιακό τομέα της Ενέργειας στα νησιά του Αρχιπελάγους ακούστηκαν γνωστές διαπιστώσεις.

Πού ήταν οι πολιτικές για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου με το Εθνικό δίκτυο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θέμα Εθνικής επιβίωσης τους, η προοπτική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που σχεδιάζεται να έρθει στην περιοχή του Β. Αιγαίου και εν πάσει περιπτώσει η τελική λύση για το ενεργοβόρο παλιό και ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ;

Η αναφορά στην συνεχιζόμενη κατασκευή του δρόμου Καλλονής – Σιγρίου, ενώ ήταν γνωστή η αποχή των απλήρωτων εργαζομένων απεδείχθη ατυχέστατη απ’ την επόμενη μέρα με τις νέες πληροφορίες για δεύτερη έκπτωση απ’ το έργο του ανάδοχου εργολάβου.

Η θετική αλλά απλή αναφορά του σε μελέτες έργων Υποδομής όπως ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από προηγούμενες Κυβερνήσεις και κάποια αόριστη υπόσχεση για την κατασκευή τους δεν δίνει και πολλές ελπίδες για την άμεση ένταξή του.

Ούτε η νεφελώδης διακήρυξη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, έστω κι αν συνοδεύθηκε με εξαγγελία της στιγμής για να συμπεριληφθούν και τα καύσιμα στα μεταφερόμενα εμπορεύματα μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικά αναπτυξιακό μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Κι αυτά όλα να εξελίσσονται στην μήτρα της Νησιωτικότητας, στον χώρο του κτιρίου του Ιστορικού Υπουργείου Αιγαίου κάτω απ’ το αινιγματικό, αυστηρό βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου απ’ το εκεί εκτιθέμενο πορτραίτο φιλοτεχνημένο απ’ τον μεγάλο Μώραλη!

 

Σιώπησε και για το χωροταξικό

 

Προσωπικά, παρακολουθώντας την ομιλία και αναπολώντας τις μεγάλες τομές για τα νησιά και τις σημαντικές εμπειρίες που βίωσα σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο, πίστευα ότι ο κ. Πρωθυπουργός τουλάχιστον θα αξιοποιούσε το τραγικό λάθος της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, με την δημιουργία του διαπιστωμένου πια Δήμου τέρατος της Λέσβου και της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στην συνέχεια και θα ανακοίνωνε με την ευκαιρία της ψήφισης του «Κλεισθένη» την άμεση αλλαγή του χωροταξικού, ώστε να δημιουργηθούν Δήμοι σύμφωνα με τις ίδιες αρχές που εφαρμόσθηκαν σ’ όλη τη χώρα. Έτσι θ’ άρπαζε και την ευκαιρία να μπει έστω και λίγο στις καρδιές των απογοητευμένων πια Λέσβιων και όμως δεν το έκανε προς μεγάλη απογοήτευση και του τελευταίου καλόπιστου Λέσβιου. Ίσως να βρήκε ως δικαιολογία την αδράνεια των παρισταμένων Δημάρχου κου Γαληνού και Περιφερειάρχης κας Καλογήρου. Ας βγουν κι αυτοί να εξηγήσουν την συμπεριφορά τους, γιατί η ώρα της κρίσεως έρχεται!

Τελικά πόσο δίκιο έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που ζήτησε άμεσα εκλογές! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανίκανοι να οδηγήσουν σε ανάπτυξη την χώρα.

 

 

* Ο Δημήτρης Ε. Καπετανάς είναι Πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και μέλος ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.emprosnet.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue