Home ΚοινωνίαΕλλάδα Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

by ikariaki.gr
10 views

 

 

 

banner

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θεσσαλονίκη, 13/12/2017

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

 

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως-Νεάπολης, αλλά και γενικότερα Δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

Νομίζω ότι όλα όσα είπε, χαρακτηρίζουν την πραγματικότητα σε αυτή την πόλη. Και το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια, οι πολίτες των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, μάλλον ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Και αυτή την ανισότητα, αυτή την αδικία, που ήταν πολύ πριν τα μνημόνια, πρέπει σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Σεβασμιότατε, για να την αντιμετωπίσουμε, να την αμβλύνουμε.

 

Και νομίζω ότι κάτι καλό πρέπει να συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση για τη διεκδίκηση του δίκιου, όταν κανείς ακούει τον Σεβασμιότατο να ομιλεί περί ταξικότητας και πριν από λίγες ημέρες εμένα να ομιλώ για την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και την Αγιά Σοφιά.

 

Όχι, δεν μπερδέψαμε τους ρόλους, αλλά ενώνουμε δυνάμεις για να υπερασπιστούμε δίκαια. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των πολιτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης  να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας.

Θέλω να πω ότι αυτός ο θεσμός, που ουσιαστικά δίνει περιεχόμενο στην έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας, αλλάζει τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Υπό αυτή την έννοια, θα έλεγα εγώ, ότι είναι εξίσου σημαντικός, συγκρίνοντας βεβαίως τις εποχές και τις δυνατότητες που έχει η χώρα, εξίσου σημαντικός, εξίσου εμβληματικής αξίας και σημασίας, με την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ. Υπό την έννοια, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας σε ευρύτατες μάζες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιοχές, εντός εισαγωγικών, υποβαθμισμένες, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν είχε προτεραιοποιηθεί η φροντίδα το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα, να άρει μέρος του μεγάλου βάρους που έχουν σήμερα οι δομές του ΕΣΥ.

 

Πρέπει, βεβαίως, οι πολίτες να έρθουν σε επαφή και να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς προσφέρεται εδώ. Εδώ, δεν προσφέρεται νοσοκομειακή φροντίδα. Προσφέρεται, όμως, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Είναι η πρόληψη. Διότι, η σύγχρονη αντίληψη για τις Υπηρεσίες Υγείας ρίχνουν, ίσως και μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη από ό,τι στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα ένα μεγαλόπνοο έργο. Ο συνολικός μας σχεδιασμός είναι να φτιάξουμε 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα, το επόμενο διάστημα. Οι πρώτες τρεις -και δεν είναι τυχαίο- ξεκινούν από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, τις δυτικές συνοικίες. Ξεκινούν εδώ στον Εύοσμο, στους Αμπελόκηπους, στον Δήμο Παύλου Μελά και θα επεκταθούν, βεβαίως. Αυτές είναι οι 3 από τις 33 Τοπικές Μονάδες Υγείας, που το επόμενο διάστημα θα εγκαινιαστούν στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας.

 

Μέσα στην εβδομάδα, ξεκινά άλλη μια Τοπική Μονάδα Υγείας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Την επόμενη εβδομάδα, τέσσερις στη Θεσσαλία. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχεδιασμό να υλοποιήσουμε κατά γράμμα, όλα όσα δεσμευθήκαμε ότι θα κάνουμε και ψηφίσαμε στη Βουλή πριν από λίγους μήνες.

Θέλω, όμως, να πω και κάτι ακόμα. Αυτή η προσπάθεια που τώρα υλοποιείται, έχει ίσως μια μεγαλύτερη αξία, γιατί δεν υλοποιείται σε μια εποχή που ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει δυνατότητες. Δεν υλοποιείται σε μια εποχή που το δημόσιο χρήμα ρέει από τα μπατζάκια μας και μάθαμε, βεβαίως, ότι όταν έρεε από τα μπατζάκια μας δεν έγιναν υποδομές κοινωνικής προστασίας. Έφευγαν δεξιά και αριστερά προμήθειες και μίζες. Δυστυχώς.

 

Έχει μεγαλύτερη αξία τούτη εδώ η προσπάθεια, διότι υλοποιείται σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας. Και παρά τη δημοσιονομική στενότητα, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία, είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι ναι, εκεί όπου άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε και βγαίνουμε από την κρίση και σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν. Ναι, πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω, όχι μόνο τα πλεονάσματα που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους δανειστές μας, αλλά παραπάνω, γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα το περίσσευμα να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό και μεθαύριο, 1.320.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα. Και ακόμα περισσότερες, διότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν και ορισμένες δυσκολίες ή αδικίες. Άρα, θα μεγαλώσει ακόμα αυτός ο αριθμός. Πάνω, λοιπόν, από το 1/3 των νοικοκυριών στον τόπο μας, αυτοί που το έχουν ανάγκη, θα πάρουν από αυτό το περίσσευμα, το οποίο βγήκε μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε, μέσα από τον εξορθολογισμό, την μείωση της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Αλλά βεβαίως και την αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία μας, να φτάσουμε στο σημείο εκείνο να έχουμε αυτό το περίσσευμα για να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε τον πρώτο προϋπολογισμό, μετά από επτά χρόνια, χωρίς νέα μέτρα και τον τελευταίο προϋπολογισμό, μετά από επτά χρόνια, που θα είναι προϋπολογισμός σε συνθήκες άρσης κυριαρχίας για τη χώρα μας και την οικονομία μας. Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, αλλά και ήδη ο πρώτος χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα επιβάρυνσης για το 2018.

 

Και ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αυξήσουμε κατά 40% τα κοινωνικά επιδόματα. Από τα 650.000.000 πάμε στα 910.000.000, τα οποία το 2018 θα δοθούν ως οικογενειακή ενίσχυση, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν τρία και τέσσερα παιδιά, αλλά και σε όσους έχουν δύο και ένα παιδί.

 

Ταυτόχρονα, γίνεται θεσμός το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που αφορά περίπου 700.000 συμπολίτες μας. Και προβλέπονται 760.000.000 ευρώ γι’ αυτούς τους 700.000 συμπολίτες μας.

 

Με δύο λόγια, φίλες και φίλοι, μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης, όχι μόνο πετυχαίνουμε τους στόχους και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε πρωτίστως αυτούς που το έχουν ανάγκη.

 

Γι΄ αυτό και βρίσκομαι εδώ, για άλλη μια φορά, στη δυτική πλευρά της πόλης. Γιατί γνωρίζω πολύ καλά, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, σε όλη τη χώρα, την ταξική αντίθεση. Αυτή την ταξική αντίθεση που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην κρίση. Διότι οι άνθρωποι που ζουν εδώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν off shore και να βγάλουν τα λεφτά τους έξω αφορολόγητα. Αυτούς, λοιπόν, εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και με αυτούς δίπλα-δίπλα θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία για τις ημέρες που έρχονται, που θα είναι ημέρες καλύτερης δημοσιονομικής δυνατότητας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ημέρες ελπίδας και προοπτικής για τους νέους ανθρώπους, για τη νέα γενιά και γι΄ αυτούς που υπέφεραν περισσότερο.

 

Θέλω να σταθώ, κλείνοντας, σε αυτό. Πριν από λίγο, συνάντησα έναν γιατρό, που θα στελεχώσει τούτη εδώ τη δομή, μαζί με τους άλλους, βεβαίως, συναδέλφους του. Δώδεκα άτομα προσωπικό σε κάθε δομή, εκ των οποίων, πέντε ιατροί, τέσσερις γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος. Μου είπε, λοιπόν, ότι πριν από ένα χρόνο βρέθηκε μετανάστης, οικονομικός, αλλά όχι σαν τους παλιούς μετανάστες που έφευγαν στο εξωτερικό ως ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά ως επιστήμονας διακεκριμένος, με πτυχία και πολλά χρόνια στα θρανία. Ήταν στη Σουηδία γιατρός. Βρήκε την ευκαιρία, μέσα από αυτόν τον θεσμό, να επιστρέψει. Εγώ θέλω, ελπίζω, εύχομαι και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό, να είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θα βρουν αυτή την ευκαιρία. Να γυρίσουν πίσω οι επιστήμονες. Πάνω τους να στήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

 

Αν, λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από αυτό τον θεσμό, να γυρίσουμε πίσω ανθρώπους , που δεν είχαν ευκαιρίες και γι’ αυτό έφυγαν στο εξωτερικό, νέους επιστήμονες, και μπορούμε να το κάνουμε με αυτόν εδώ τον θεσμό, είμαστε διπλά ευχαριστημένοι. Διότι, ταυτόχρονα, ενισχύουμε τους πιο ευάλωτους. Ενισχύουμε εκείνες τις γειτονιές της πόλης μας, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, αλλά και στην Περιφέρεια, που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά δίνουμε και μια ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να επιστρέψουν, ώστε μαζί τους και δίπλα τους και πάνω στις δικές τους δυνάμεις να στήσουμε την επόμενη ημέρα της αναπτυξιακής προοπτικής της πατρίδας μας. Ανάπτυξη δίκαιη, με κοινωνική στήριξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue