Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέργεια της ΕΡΤ σε ημερίδα με θέμα: «Δολοφονία Πολκ – Επιστροφή στην Ψηφιακή Εποχή 70 χρόνια μετά»

Συνέργεια της ΕΡΤ σε ημερίδα με θέμα: «Δολοφονία Πολκ – Επιστροφή στην Ψηφιακή Εποχή 70 χρόνια μετά»

by ikariaki.gr
6 views

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), το Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, συνεργούν στην ημερίδα με θέμα: «Δολοφονία Πολκ – Eπιστροφή στην Ψηφιακή Εποχή 70 χρόνια μετά», την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στις 11:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές επιχειρούν να φέρουν στο σύγχρονο Ψηφιακό Περιβάλλον Ενημέρωσης την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού ανταποκριτή του Cοlumbia Broadcasting System (CBS), George Polk, στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 1948, μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

Για την υπόθεση θα μιλήσουν στην ημερίδα οι συγγραφείς – ερευνητές:

  • Φοίβος Οικονομίδης («Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα» – Εκδόσεις Ορφέας)
  • Γιώργος Λεονταρίτης («Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;» – Εκδόσεις Άγρα)
  • Μιχάλης Ιγνατίου («Οι έξι θάνατοι του Τζορτζ Πολκ» – Εκδόσεις Πατάκη),

ο πρώην υπουργός και νομικός, Στυλιανός Παπαθεμελής, που είχε υπάρξει δικηγόρος του Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο ιστορικός Γιώργος Κόκκαλης, τελειόφοιτος του ΠΜΣ του ECI «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» και ο δημοσιογράφος (Κοιν. Εκπρ. ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Ξυδάκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ για την υπόθεση και το ζήτημα της βίας κατά των δημοσιογράφων θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος. Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικές παρεμβάσεις από το ερευνητικό υλικό που δημιούργησαν φοιτητικές ομάδες.

Για την παρακολούθηση/συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή, συμπληρώνοντας τη φόρμα ΕΔΩ.

Στην έρευνα μετέχουν (ΕCI):

– Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»

– Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργία Περιεχομένου και Στρατηγική Επικοινωνίας»

banner

υπό την καθοδήγηση του Δημοσιογράφου Τεχνολογίας και επικεφαλής του ΠΜΣ CMCS M.A. Τάσου Οικονόμου, αξιοποιώντας προσωπικό και τεχνογνωσία του μαθήματος της «Ψηφιακής Αφήγησης – Digital Storytelling».

Με την Ημερίδα οι διοργανωτές ολοκληρώνουν τις πρωτοβουλίες τους για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που περιλάμβανε Ημερίδα – Εργασήριο για τα Fake Newsκαθώς και τον Εαρινό κύκλο του (συνεχιζόμενου) Σεμιναρίου DataJournalismAμφότερα ήσαν σε ζωντανή μετάδοση από τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ και με πάνω από 200 συνολικά δια ζώσης συμμετοχές.

Η δημοσιογραφική «αναψηλάφιση» της υπόθεσης στο ψηφιακό περιβάλλον:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δράσης, από τις 15 Μαΐου, και από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα του George Polkθα επιχειρήθει σε πρώτο πρόσωπο και ως «χρονογράφημα» η εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του, με βάση όσα έχουν καταγράψει οι ερευνητές της υπόθεσης στη σχετική βιβλιογραφία.

Παράλληλα,  θα επιχειρηθεί η δημοσιογραφική κάλυψη μέσω social media σε Ενεστώτα Χρόνο (ως προσομοίωση), δημιουργώντας μία αίσθηση μεταφοράς της υπόθεσης στο σήμερα, με σκοπό την ευαισθητοποιήση του κοινού στην ιστορία του Πολκ αλλά και στα Φαινόμενα Βίας Κατά Των Δημοσιογράφων, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας τόσο της Επικοινωνίας όσο και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Επίσης, παρουσιάζεται ο Ιστότοπος που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας Generation Y, που θα φιλοξενήσει οπτικοακουστικό υλικό, ντοκουμέντα, ερευνητικό έργο, εφημερίδες της εποχής κ.ά.

Ως συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα, το εγχείρημα έχει διάσταση «Πληθοπορισμού», καθώς θα ζητήσει τη συνδρομή της κοινωνίας για να περιλάβει άλλα πιθανά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που παραμένουν σκόρπια. Αυτά θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του Διαδικτυακού Αποθετηρίου και το αποτέλεσμα θα παρουσιασθεί σε ειδική Ημερίδα, προγραμματισμένη για το 2019, με κεντρικό θέμα την Εγγραματοσύνη του Πολίτη.

Σημειώνεται πως με την πρωτοβουλία του ΕCI (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας)δημιουργήθηκε μία μοναδική συνέργεια, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, για τις τρέχουσες δράσεις.  Αυτή περιλαμβάνει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Commission.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue