Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5»

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5»

by ikariaki.gr
6 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                   

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ           

        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5» και το δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.

banner

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Στο θέμα των οκτώ χιλιάδων προσλήψεων στο χώρο των δήμων, των κοινοτήτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν δεν κάνω λάθος, ολοκληρώθηκε αυτή η διαγωνιστική διαδικασία, μέσω ΑΣΕΠ φαντάζομαι, κύριε Σκουρλέτη;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν να πούμε ότι μιλάμε για ένα διαγωνισμό 8.800 θέσεων στο σύνολό τους, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας. Αυτός ο αριθμός προέκυψε μετά από αιτήματα που κατέθεσε κάθε Δήμος για το χώρο ευθύνης του και με βάση τα οικονομικά των δήμων. Γιατί τα λέω αυτά τόσο αναλυτικά; Διότι γύρω από αυτά τα ζητήματα έχουν ακουστεί πάρα πολλά ανακριβή πράγματα. Καταλαβαίνετε ότι ακούγονται καθαρά για λόγους σκοπιμότητας, όπως ότι προχωράμε σε αθρόους διορισμούς και θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός..

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Αυτές ήταν προϋπολογισμένες προσλήψεις με βάση το επιτρεπόμενο σύστημα, κάποιοι φεύγουν κάποιοι έρχονται, τι ακριβώς;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για πρώτη φορά μετά από 9 περίπου χρόνια, γίνεται ένας διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις εργασίας. Μέχρι τώρα αυτές οι ανάγκες καλύπτονταν από  οκταμηνίτες συμβασιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο είχαν δικαίωμα να εργάζονται για ένα οκτάμηνο, ακολουθούσε η διακοπή της εργασίας, τον επόμενο χρόνο μπορούσαν να ξανά λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία κοκ. Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κυβέρνηση μέσα από την ψήφιση διατάξεων στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος, αποδέσμευσε τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αυτές δηλαδή που πληρώνονται από τους δημότες, από τα δημοτικά τέλη και συνεπώς δεν επιβαρύνουν ούτε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε τον Προϋπολογισμό των Δήμων -είναι τα ποσά, τα οποία καταβάλλει ο κάθε πολίτης κάθε μήνα μέσω του λογαριασμού ρεύματος- αποδέσμευσε λοιπόν τις προσλήψεις σε αυτό τον τομέα από τους περιορισμούς που υπάρχουν για τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και πέρσι, τον Ιούλιο 2017, δρομολογήσαμε αυτόν τον διαγωνισμό, δίνοντας μία παράταση στους ήδη τότε εργαζόμενους, που έληγε η σύμβασή τους τέλος Δεκεμβρίου 2017, να είναι μέχρι τέλος Μαρτίου 2018 και να πάμε σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, όχι φωτογραφικό, ο οποίος όμως προβλέπει μία ειδική μοριοδότηση για όσους έχουν συγκεκριμένη προϋπηρεσία στις συγκεκριμένες υπηρεσίες καθαριότητας. Έτσι έχει η κατάσταση. Από εκεί και ύστερα, η μεν Νέα Δημοκρατία μας καταγγέλλει ότι κάνουμε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό, πράγμα το οποίο είναι αναληθές, εύκολα εξηγήσιμο γιατί το λέει, γιατί ποτέ της δεν συμφιλιώθηκε με την ιδέα των προσλήψεων μόνιμων εργαζομένων, αφού ήθελε να υπάρχει αυτό το καθεστώς των ελαστικών μορφών εργασίας στην  καθαριότητα, με σκοπό κάποια στιγμή να περάσουν αυτά στους ιδιώτες και από την άλλη δυνάμεις από το χώρο του ΚΚΕ κυρίως και της Αριστεράς, οι οποίοι ζητάνε κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό, οι ήδη εργαζόμενοι, σε αυτό το τελευταίο διάστημα, αυτομάτως να μονιμοποιηθούν, πράγμα που και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση και θα ήταν και κοινωνικά άδικο.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Εννοείται τους ήδη απασχολούμενους με ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τους ήδη απασχολούμενους, στους οποίους ποτέ βέβαια δεν είπαμε, δεν είχαμε υποσχεθεί -γιατί ακούγονται και γράφονται διάφορα σήμερα- ότι θα μονιμοποιηθούν. Δεν είχε ειπωθεί τίποτα τέτοιο από το Νοέμβριο του 2016 που είμαι σε αυτό το υπουργείο, πάντα διαχωρίζαμε τους συμβασιούχους των τελευταίων ετών, από αυτούς στους οποίους, πράγματι, έχει γίνει μία κατάχρηση στις έννοιες της σύμβασης εργασίας, που είναι σε διάφορα προγράμματα οκτώ, δέκα και δεκαπέντε χρόνια, αυτό είναι κάτι άλλο, αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να το λύσουμε. Αλλά σε καμία περίπτωση, θα ήταν κοινωνικά άδικο, κάποιοι οι οποίοι βρέθηκαν μια περίοδο, ένα οκτάμηνο ή δύο οκτάμηνα σε συγκεκριμένες θέσεις, ξαφνικά εις βάρος άλλων οι οποίοι έχουν εξίσου την ίδια ανάγκη, μέσα από ένα κλειστό διαγωνισμό, να μονιμοποιηθούν. Έτσι έχει η κατάσταση με δυο λόγια και προχωράμε.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Αυτοί οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω του διαγωνισμού αυτού και με τις κρίσεις του ΑΣΕΠ, οι 8.800 από πότε θα αναλάβουν την υπηρεσία;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ΑΣΕΠ πρέπει να ανακοινώσει σήμερα-αύριο, μέσα στην εβδομάδα τους προσωρινούς Πίνακες και στη βάση αυτών των προσωρινών Πινάκων, θα παρουσιαστούν στις υπηρεσίες τους την 1η Απριλίου, 1η Απριλίου είναι  Κυριακή, δηλαδή από την άλλη εβδομάδα παρουσιάζονται στις εργασίες τους. Έτσι ακριβώς ώστε να μην έχουμε κανένα κενό.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Θυμάμαι κάτι διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ του 1998, που οι άνθρωποι προσλαμβάνονται τώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτές είναι παλιές ιστορίες..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι επαναλαμβάνω σπάει αυτό το καθεστώς ομηρίας, μέσα από τις συμβάσεις και είναι αντιλαμβάνεστε εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες χιλιάδες θέσεις μόνιμες, σταθερές στους δήμους αυτή τη στιγμή μετά από χρόνια.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Σκουρλέτη είπατε σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή εννοείται καθαριότητα κατά κύριο λόγο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, οδοφωτισμός, καθαριότητα, αυτά τα οποία πληρώνονται μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, λίστες για 8.800 άτομα αναμένονται εντός των ημερών και από 2 Απριλίου, ουσιαστικά, αυτοί οι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να πιάνουν δουλειά. Τώρα στα γενικότερα θέματα, υπάρχει μια γενικότερη περιρρέουσα αυτή την περίοδο ατμόσφαιρα, από τις συνεχείς αποκαλύψεις εμπλοκής ή στοιχείων εμπλοκής ή αναφοράς πιθανής εμπλοκής κορυφαίων στελεχών της μείζονος αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε αρκετές περιπτώσεις. Είχαμε και τη δίωξη κατά Μαρινάκη την περασμένη Παρασκευή. Υπάρχει, λοιπόν, μία συνεχής τροφοδότηση της επικαιρότητας με στοιχεία, τα οποία αφορούν όχι το πολύ μακρινό παρελθόν, στοιχεία δύσοσμα, στοιχεία τα οποία αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις το δημόσιο χρήμα. Παράλληλα, υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, για αυτό το οποίο ονομάζεται καθαρή έξοδος, με τη διαχείριση πολλών ακανθωδών θεμάτων. Θέλω καταρχάς τη δική σας εκτίμηση, για τον τρόπο με τον οποίο, η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, διαχειρίζεται τα θέματα που σχετίζονται με τη διαφθορά και τις αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν μιλήσατε -και σωστά- για μια τροφοδότηση της επικαιρότητας με διάφορα στοιχεία. Θα έλεγα ότι αυτό, βεβαίως, δεν είναι αποτέλεσμα μιας επιλογής της Κυβέρνησης, αλλά είναι η αντανάκλαση μιας πραγματικότητας που έζησε η χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Ίσως να αποτελούμε πανευρωπαϊκό φαινόμενο, τόσα πολλά σκάνδαλα σε τόσο μεγάλες υποθέσεις, να είχαν συμβεί με τη συμμετοχή, την αρωγή, τη συγκάλυψη της πολιτικής εξουσίας, σε όλο τον τομέα των δημόσιων έργων, των δημόσιων προμηθειών, των προγραμματικών συμβάσεων, των εξοπλισμών κ.λπ. και της υγείας εν προκειμένω. Και θυμόσαστε πολύ καλά και το γνωρίζει περισσότερο και ο ελληνικός λαός ότι μία από τις εντολές που πήρε αυτή η Κυβέρνηση ήταν να βαδίσει στο δρόμο της κάθαρσης, της εξιχνίασης αυτών των σκανδάλων, όπου ως γνωστόν δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, διότι όλο το προηγούμενο σύστημα είχε την ικανότητα να καλύπτει τα ίχνη του, τα αποτυπώματα του και σήμερα, ουσιαστικά, γίνεται μία τεράστια αντιπαράθεση, η οποία διατρέχει σχεδόν όλους τους θεσμούς της κοινωνίας, ακριβώς στη βάση της αποκάλυψης της εξιχνίασης σκανδάλων που ευθύνονται, -όχι μόνο αυτά, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό- για την χρεοκοπία της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για αυτό βλέπετε και αυτούς τους υψηλούς τόνους. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε -θα έλεγα εγώ- να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, θα μπορούσαν οι σημερινές ηγεσίες τόσο του ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει όπως λέγεται τώρα, το Κίνημα της Αλλαγής ή της Νέας Δημοκρατίας, να μην «φορτωθούν» τα κρίματα του πρόσφατου παρελθόντος, να μην πάρουν στις πλάτες τους όλα αυτά τα βαρίδια, τα οποία συμμετείχαν ή εν πάση περιπτώσει ενεπλάκησαν σε όλη αυτήν την υπόθεση των σκανδάλων. Αν’ αυτού επιλέγουν μία στάση συγκάλυψης και το πώς τελικά θα εκπέσει αυτή η διαδικασία σε μία στείρα πολιτική αντιπαράθεση, με σκοπό ακριβώς το να μην μπορέσουμε να πάμε σε βάθος αυτές τις υποθέσεις. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο το σημερινό πολιτικό ατόπημα των δυνάμεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε καλά τον χώρο του Τύπου, είχατε διατελέσει εξάλλου και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Δόθηκαν διάφορα site στη δημοσιότητα -τώρα διαβάζω ας πούμε- τα οποία δεν ξέρω αν τα έχετε ξανακούσει, τα οποία με βάση την κατάταξή τους, μάλιστα, με βάση την επισκεψιμότητα, -ένα βλέπω έχει θέση 689.646 και μιλάμε για ελληνικά site, τα οποία δόξα τω Θεώ έχουμε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, site τα οποία είναι στην 153η χιλιάδα της κατάταξης και όλα αυτά λοιπόν βλέπω- έπαιρναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 10, 20, 30, 40, μέχρι και 150 χιλιάδες ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Και μάλιστα site τα οποία είναι πραγματικά άγνωστα, είναι αυτό που λέμε παγκοσμίως άγνωστα κι ας μου επιτραπεί ο όρος. Εσείς όταν διαχειριζόσασταν τα θέματα της επικοινωνίας είχατε βρει μπροστά σας περίεργες συμπεριφορές και νομίζετε ότι όλα αυτά τα οποία αποκαλείται αυτό τον καιρό εξηγούν τουλάχιστον εν μέρει αυτές τις «περίεργες» συμπεριφορές;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς και τα είχαμε δει μπροστά μας και τα είχε δει μπροστά του όλος ο ελληνικός λαός, διαπιστώνοντας, τελικά, πως διάφοροι τέτοιοι τύποι από τα αζήτητα της δημοσιογραφίας με πλεόνασμα παροχών υλικών από πίσω τους ουσιαστικά..

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Και αυτά αφορούν την προεκλογική χρονιά 2014, τα ποσά αυτά τα οποία έρχονται στην επιφάνεια

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, και ο τρόπος αυτός συνέβαινε αυτό, ήταν μέσα από τους προϋπολογισμούς δημόσιων εταιρειών, του ευρύτερου δημόσιου τομέα,  της κοινής ωφέλειας κυρίως, διάφορες άλλες ανώνυμες εταιρείες με μέτοχο το δημόσιο, όπου τους διαφημιστικούς τους προϋπολογισμούς τους κατηύθυναν σε συγκεκριμένα «μαγαζιά» του χώρου, ακριβώς με σκοπό να «εκτελέσουν» προσωπικότητες, να σκανδαλολογήσουν όχι με έναν τρόπο αληθή, αλλά με μία «κίτρινη» προσέγγιση γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα και να φτιάξουν ένα «πλέγμα» ελέγχου της πληροφόρησης και να στήσουν μία καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας υπέρ των τότε κυβερνώντων.

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Έκανα αναφορά στην παλαιότερη ιδιότητά σας, γιατί τώρα βλέπω σχετικές λίστες και όλα αυτά αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ, 150.000 ευρώ το 2014 στην Άττικα Νιουζ, πέρα από το χαμπάρια.gr, το οποίο  έχει πάρει 150.000 ευρώ, υπάρχει και ένα αλάτικαιπιπέρι.gr που έχει πάρει 160.000 ευρώ και είναι στη θέση 77.000 και κάτι,

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα οποία δεν ξέρω αν υπάρχουν πια,

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, πραγματικά κανείς δεν ξέρει. Προφανώς ήταν αρπαχτές αυτές, οι οποίες πήγαν.. δεπέιπερ.gr το οποίο πήρε 70.000 ευρώ, 289.200 ευρώ σε ένα site το οποίο λεγόταν προβοκατέρ.gr, εν πάση περιπτώσει είναι μία εικόνα μία λίστα που πραγματικά εγώ φαίνεται είμαι παρά πάρα πολύ άσχετος, τα ακούσαμε κι αυτά…

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι μιλάνε από μόνα τους και τα νούμερα και τα γεγονότα.

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, ένα από τα μείζονα θέματα για το οποίο η κυβέρνηση δίνει τεράστια μάχη και σε αυτό το σημείο αντιμετωπίζει και την έντονη αντιπαράθεση και της αντιπολίτευσης και του κ. Στουρνάρα για το θέμα της επόμενης μέρας μετά τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή αν θα έχουμε καθαρή έξοδο και τέλος της επιτροπείας, εάν θα πάμε σε προληπτική γραμμή στήριξης, μέχρι τότε υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα να διαχειριστεί η κυβέρνηση κι έχει πολλά να διαχειριστεί και μετά τον Αύγουστο του 2018 και αναφέρομαι στις δεσμεύσεις τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα φορολογικά θέματα, τις αρχές του 2019 και του 2020. Πώς βλέπετε εσείς αυτή την πορεία;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι η έκβαση αυτής της πορείας είναι και το μεγάλο στοίχημα, ήταν εξαρχής άλλωστε της Κυβέρνησης, δηλαδή η ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα από τη δυνατότητα, πια, της χώρας να αποκτήσει σε έναν μεγάλο βαθμό την ελευθερία των κινήσεών της και να αποκατασταθεί, εν μέρει. Το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλο και οι πληγές στην ίδια την κοινωνία και την οικονομία δεν μπορούν να επουλωθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε στα χρόνια αυτής της διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά, όλα τα στοιχεία γύρω από την πορεία της οικονομίας κατατείνουν να επιβεβαιώσουν το συμπέρασμα ότι η φορά των πραγμάτων είναι θετική, παρά τις αντιφάσεις, παρά τις δυσκολίες. Βεβαίως, αυτή η πορεία συναρτάται και με το τι γίνεται και στην Ευρώπη γενικότερα, όπως επηρεαζόταν και όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς.

 

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Επειδή σε λίγο θα συνδεθούμε με Θεσσαλονίκη, εσείς θα πάτε στο τριήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, θα είμαι αύριο το πρωί που συμμετέχω σε ένα πρώτο τραπέζι και το απόγευμα επίσης. Η θεματολογία το πρωί είναι για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην υπόθεση της ανάπτυξης και το απόγευμα συμμετέχω σε ένα τραπέζι με θέμα τα δημόσια αγαθά και τα δίκτυα, προφανώς η συζήτηση αυτή σχετίζεται και με την ΕΥΑΘ.

 

*Προς διευκόλυνσή σας, ενσωματώστε τη συνέντευξη από εδώ

(https://www.mixcloud.com/pskourletis/συνέντευξη-στο-κόκκινο-1055-2632018/)

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue