Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Ρ/Σ REAL FM

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Ρ/Σ REAL FM

by ikariaki.gr
12 views

 

 

 

banner

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2018

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Ρ/Σ REAL FM και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

 

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι, καλή χρονιά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλό μεσημέρι, σε σας και στους ακροατές σας και καλή χρονιά σε όλους και σε όλες.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τι θα σηματοδοτεί το 2018, κύριε Πρόεδρε, για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, για τα εθνικά της θέματα, για τους πολίτες της χώρας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω την πεποίθηση, την αισιοδοξία ότι το ‘18 θα είναι η χρονιά μας, θα είναι η χρονιά της Ελλάδας γιατί μετά από 8 πια ολόκληρα χρόνια, μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε. Στη μέση του ‘18, τον Αύγουστο του `18 προβλέπεται το τέλος του τρίτου και τελευταίο προγράμματος στήριξης, άρα βγαίνουμε από τα μνημόνια και, το κυριότερο, έχω την αίσθηση ότι βγαίνουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν. Η Ελλάδα, λοιπόν, ανακτά τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία και μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για έναν χρόνο που θα φέρει ξανά πίσω τη χαμένη ελπίδα και τη χαμένη αισιοδοξία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και τερματιζόμενο το μνημόνιο για σας, τι θα πρέπει να ακολουθήσει; Από τι θα χαρακτηρίζεται η μεταμνημονιακή εποχή;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Τερματιζόμενο το μνημόνιο  πρέπει να τερματιστούν και οι παθογένειες, κύριε Σκουρή. Παθογένειες που αν δεν τελειώσουν ή δεν αρχίσουν να ελαχιστοποιούνται, ενδεχομένως υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο. Άρα, δεν οραματίζομαι το 2018 ως μια επιστροφή στα χρόνια του 2008 ή του 2009, λίγο πριν την κρίση. Η χώρα έχει περάσει μια πολύ μεγάλη εθνική περιπέτεια και τραγωδία θα `λεγα, σε μεγάλο βαθμό, γιατί μέσα στα δυο πρώτα χρόνια, το `10, στο `12-`13 έχασε το 25% του εθνικού της πλούτου, ενώ δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη.

Αυτή, λοιπόν, την περιπέτεια, αυτή την τραγωδία πρέπει να την έχουμε ως μάθημα, το πάθημα δηλαδή να γίνει μάθημα, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια, να χάσει δηλαδή τον έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων, των  δημοσιονομικών της στοιχείων και άρα να παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα της κυριαρχίας της στους όποιους δανειστές. Έχει ξαναπεράσει η χώρα από τέτοια κατάσταση,  δυστυχώς, στο παρελθόν. Για τις δικές μας γενιές βέβαια εκείνες οι εποχές είναι πολύ μακρινές. Αυτή η πρόσφατη εμπειρία πρέπει να μας κάνει δυνατότερους και τις παθογένειες που όλοι τις γνωρίζουμε που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία: το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της οικονομίας ως φούσκα με θαλασσοδάνεια και με ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, την ατιμωρησία των υπευθύνων, όλα αυτά τα κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας εποχής που μας οδήγησαν στην κρίση πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να τα ξεπεράσουμε αλλά, ξέρετε, αυτή θα είναι μια διαρκής και συνεχής πάλη και μάχη που θα διαρκέσει και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αντιπολίτευση, πάντως, επιμένει ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Προσδιορίζει μάλιστα και πιθανότερο χρόνο το προσεχές φθινόπωρο, το φθινόπωρο του νέου έτους.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αντιπολίτευση προπαγανδίζει την καταστροφή ούτως ή άλλως εδώ και πάρα πολύ καιρό γιατί βασική της επιθυμία δεν είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία στην οποία αυτή μας έβαλε, αλλά βασική της επιθυμία είναι η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, όχι μόνο σε επίπεδο φυσικών προσώπων πολιτικής εξουσίας, αλλά και σε επίπεδο ήθους και σε επίπεδο, αν θέλετε,  πολιτικής διαχείρισης. Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι εδώ και πολλές φορές λανθασμένες εκτιμήσεις τους για την ημερομηνία των εκλογών. Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτές δεν θα είναι το ‘18, θα είναι το ‘19 στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβερνητικής. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα, έξω δηλαδή από τα μνημόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ-πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε. Κυρίως όμως διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται λοιπόν πολιτική σταθερότητα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει και σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά σε ό,τι αφορά και τα κρίσιμα θέματα που έχει να διαχειριστεί και διαχειρίστηκε παρά τις μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα με επιτυχία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε: Είστε αισιόδοξος για το Σκοπιανό και εκτιμάτε ότι μπορεί να αποφευχθεί η ένταση με την Τουρκία;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στο βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα -μένει να τα δούμε όμως αυτά – πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου. Όμως εγώ ας καταγράψω μονάχα την αισιοδοξία μου και να περιμένουμε να δούμε όχι λόγια αλλά απτά αποτελέσματα. Στην εξωτερική πολιτική κανείς πρέπει να είναι συγκρατημένος και να μη λέει πολλά λόγια. Προτιμώ τις πράξεις και τα έργα παρά τα λόγια.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και με την Τουρκία, κύριε Πρόεδρε, μια τελευταία ερώτηση: Να περιμένουμε τον κ. Ερντογάν ξανά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη:

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προγραμματισμένο αυτό νομίζω να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα εργαστούμε, νομίζω,  σε αυτή την κατεύθυνση με εποικοδομητικό τρόπο και από τις δυο πλευρές παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι σε όλους μας γνωστά στις σχέσεις μας. Αλλά πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική, το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας παρά τις υπαρκτές διαφορές μας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω, πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, καλή σας χρονιά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά, καλή χρονιά και πάλι και σε σας και στους ακροατές σας. Καλή χρονιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue