Home ΚοινωνίαΑιγαίο Συνάντηση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν με την ηγεσία του Υ.Ε.Ν., με κύριο θέμα τις μεταφορές στα ελληνικά νησιά

Συνάντηση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν με την ηγεσία του Υ.Ε.Ν., με κύριο θέμα τις μεταφορές στα ελληνικά νησιά

by ikariaki.gr
7 views

Σύμπραξη του Ε.Ο.Α.Ε.Ν με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  ζήτησε ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός

 

Συνάντηση με κύριο θέμα τις μεταφορές στα ελληνικά νησιά είχε  τις 31/3  στο  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θράσος Καλογρίδης με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που  έγινε μέσα σε  κλίμα συνεργασίας,  ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης  ενημέρωσε επίσης  τον Υφυπουργό  και για τις εξελίξεις και συνέπειες του προσφυγικού  στην οικονομική, κοινωνική και τουριστική ζωή κύρια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ από την πλευρά του ο κύριος Σαντορινιός,  που ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα της συνάντησης,  αναφέρθηκε στις θεσμοθετημένες  επιτροπές και αλλαγές  που θα γίνουν το επόμενο διάστημα τόσο αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές όσο και το μεταφορικό ισοδύναμο  αλλά και την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού νόμου.

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο επιθυμεί τη με προτάσεις και μελέτες σύμπραξη και ευρεία συμμετοχή του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης   Ελληνικών Νησιών στις διεργασίες  για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις μεταφορές αλλά και  τη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων.

Παράλληλα αναφέρθηκε  στις   πρόσφατες επιτυχημένες δράσεις και  πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο  από πλευράς υπουργείου τόσο για την προώθηση πολιτικών μέτρων τα οποία  θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ελληνικών νησιών  όσο και  εν γένει την προάσπιση της νησιωτικότητας .

Τέλος ο Θράσος Καλογρίδης προσκάλεσε τον Υφυπουργό στην  41η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν θα γίνει 5 ως και 7 Μαΐου στη Σκύρο.

 

 

Χίος 19/10/2017

 

 

Μεταφορικό Ισοδύναμο και καθεστώς μειωμένων συνετελεστών ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά

 

Παρών ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν στη συνάντηση  με τον  Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουπλή και τη σύσκεψη με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για πιο ουσιαστικό διάλογο του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  σχετικά με τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της χώρας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου με τη συνάντηση  της αντιπροσωπείας του Ομίλου με τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουπλή και τη σύσκεψη με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό

Η συνάντηση   πραγματοποιήθηκε στο  υπουργικό γραφείο κατόπιν αποδοχής από πλευράς Υπουργού της πρότασης που του έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις εργασίες της 42ης Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν στις Οινούσσες στις αρχές του μήνα  και την αντιπροσωπεία του  Ομίλου της οποίας επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης συνέθεταν ακόμα ο αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ  του επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Μπαμιεδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Κώστας Αδαμόπουλος εκπρόσωπος  του αδυνατούντος για  λόγους ανωτέρας βίας να παραστεί προέδρου του INSULEUR και  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργου Μπενέτου. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης της σημασίας που έχει η συνεργασία των δύο πλευρών για την καλύτερη αντιμετώπιση των ουκ ολίγων σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν διαρκώς και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια το νησιωτικό κομμάτι της Ελλάδας.

Με τον Υπουργό να επισημαίνει στη διάρκεια της την ανάγκη τα δύο μέρη να συνταχθούν στο κοινό μέτωπο για το σκοπό αυτό, τον εξ αρχής σχεδιασμό σ’ ότι αφορά τις άγονες γραμμές,  ενώ συμφωνία όλων ήταν η ανάγκη εκκίνησης το ταχύτερο δυνατό ενός πιλοτικού προγράμματος  αναφορικά με τις μεταφορές (επιβατών και εμπορευμάτων) μελέτη ΕΕΣΥΜ  από και προς τα νησιά για κυκλικά δρομολόγια και γραμμές κορμού (Hub and Spoke) για να φανεί η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί πάνω στο συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα.

Ο Θράσος Καλογρίδης που πήρε πρώτος το λόγο από πλευράς ΕΟΑΕΝ  τόνισε αρχικά την ανάγκη να υπάρξει σύνδεση του συγκοινωνιακής πολιτικής με τη νησιωτική πολιτική της χώρας τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο,  επεσήμανε το καυτό ζήτημα των άγονων γραμμών  που πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση αναφορικά με τις επιδοτήσεις ενώ  στάθηκε και στο θέμα της δημιουργίας σχολής Ναυπηγοξυλουργικής Τέχνης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μπαμιεδάκης  αφού κατέθεσε το παράπονο προς την  πολιτική ηγεσία ότι « η Κρήτη δεν αντιμετωπίζεται και αναγνωρίζεται  ως νησί»  αναφέρθηκε στον  καθορισμό ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στα νησιωτικά λιμάνια καθώς και  την αναγκαιότητα επέκτασης του ωραρίου των ναυαγοσωστών στις παραλίες.

Στο φλέγον θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αναφέρθηκε ο  Βαγγέλης Μυρσινιάς τονίζοντας ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα που αποτελεί καθολική και μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βόρειο Αιγαίο, η κατάργηση της οποίας απέκοψε τα νησιά από τις παραδοσιακές αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Ακόμη στη χρησιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη ώστε να διαχυθούν και στα νησιά του Β.Αιγαίου τα οφέλη αναπτυξιακών έργων όπως η Εγνατία οδός, η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κ.α.. και τελικά με κάθε τρόπο στη στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Στην αναβάθμιση  των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου καθώς και του  συστήματος ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος (άγονες γραμμές)  αναφέρθηκε ο  επί σειρά ετών πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής και Πειραιά (ΣΩ.Ν.Π.Α.Π.), Κώστας Αδαμόπουλος ενημερώνοντας τον Υπουργό για τη εμπεριστατωμένη μελέτη του ΕΕΣΥΜ που κατατέθηκε  πριν από χρόνια σε προηγούμενο κάτοχο του υπουργικού θώκου  και δεν έτυχε παραμικρής αξιοποίησης για κυκλικά δρομολόγια και γραμμές κορμού (Hub and Spoke)

 

Σημαντικό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για το οποίο υπήρξε επίσης σύμφωνη υπουργική τοποθέτηση  ενώ αναφέρθηκαν επίσης τα ζητήματα ανάπτυξης κρουαζιέρας στα νησιά – λιμενικές υποδομές,  η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο καθώς και η λειτουργία υδατοδρομίων στα νησιά. Με τον υπουργό να επισημαίνει ότι η παρούσα συνάντηση αποτελεί αφετηρία της για  πιο στέρεες βάσεις συνεργασίας με τους  θεσμικούς νησιωτικούς Επιμελητηριακούς φορείς  τόσο του ιδίου όσο και γενικότερα του Υπουργείου πάνω  σε όλα τα ανωτέρω (και όχι μόνον) ζητήματα.

Το τελευταίο μέρος της συνάντησης παρακολούθησε και ο Υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός που προηγούμενα είχε ευρεία σύσκεψη  στο Υπουργείο με θέμα τη μείωση του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά. Η σύσκεψη έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που παρουσίασε σχετική μελέτη για την εξέταση του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων – το οποίο επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών – και την εξεύρεση ταυτόχρονα τρόπων μείωσης τους και την σταδιακή εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου .

Παρόντες ήταν ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσης Καλαματιανός, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης,  ενώ Ε.Ο.Α.Ε.Ν και INSULEUR εκπροσώπησαν αντίστοιχα οι κύριοι Καλογρίδης και Αδαμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Ιωάννης Ρούσσος, και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, και άλλοι κοινωνικού φορείς των συγκοινωνιών και δικτύων  ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε την βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών πολιτών σε υπηρεσίες και αγαθά, με κόστος αντίστοιχο με αυτό των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας(Μεταφορικό ισοδύναμο) με ταυτόχρονη παροχή ποιοτικής διασύνδεσης με την ενδοχώρα και τα υπόλοιπα νησιά.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue