Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Στη δικαιοσύνη για χρέη προς το δημόσιο παραπέμπονται πέντε ακτοπλόοι εφοπλιστές

Στη δικαιοσύνη για χρέη προς το δημόσιο παραπέμπονται πέντε ακτοπλόοι εφοπλιστές

by ikariaki.gr
33 views

Πέντε γνωστοί εφοπλιστές παραπέμπονται σε δίκη, ενώ τη σύλληψη του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου αποφάσισε  το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά την περασμένη εβδομάδα, όταν θα εκδικαζόταν υπόθεση φοροδιαφυγής της ακτοπλοϊκής εταιρείας συμφερόντων του, GA Ferries, από την οποία ζημιώθηκε το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο Γεράσιμος Αγούδημος, που κατοικεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, μετά το οικονομικό «ναυάγιο» της εταιρείας του, δεν προσήλθε να δικαστεί για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε ανακριβή απόδοση ΦΠΑ κατ’ εξακολούθηση, συνολικού ποσού που υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος τα 100.000 ευρώ.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές αλλά και παρόμοιες δίκες στις οποίες ο εφοπλιστής δικάζεται ερήμην, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινική διαδικασία (σ.σ. και άρα το ενδεχόμενο παραγραφής) και να διατάξει τη σύλληψη του κατηγορουμένου.

Και κράτηση

Μάλιστα, σε περίπτωση σύλληψης του, διατάχθηκε η προσωρινή κράτησή του. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα εκδοθεί άμεσα ένταλμα σύλληψης του Γεράσιμου Αγούδημου και αν αυτό γίνει διεθνές, προκειμένου να αναζητηθεί στην Ελβετία όπου φέρεται ότι κατοικεί τα τελευταία χρόνια. Ο στόλος της ακτοπλοϊκής εταιρείας GA Ferries του Κεφαλλονίτη εφοπλιστή Γεράσιμου «ναυάγησε» εδώ και οκτώ χρόνια, όταν έδεσαν λόγω χρεών τα πλοία Δημητρούλα», Ανθή Μαρίνα, Ρομίλντα, Ροδάνθη, Μαρίνα, Μιλένα, Νταλιάνα και Jet Ferry 1.

Τα πλοία –στα περισσότερα εκ των οποίων είχε δώσει τα ονόματα της συζύγου και των θυγατέρων του, αλλά και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου– είχαν κατασχεθεί και σάπιζαν στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα όλα να οδηγηθούν στα διαλυτήρια.

Τα… απόνερα της GA Ferries

Όμως τα… απόνερα της GA Ferries, με τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ από μη καταβολή του ΦΠΑ, λιμενικών τελών, ασφαλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και αλλού, από τις μονοβάπορες εταιρείες του ομίλου, συνεχίζουν να απασχολούν τα τελευταία χρόνια τη Δικαιοσύνη και τις δικαστικές αίθουσες. Στο εδώλιο καθόταν σε αναρίθμητες δίκες ο τότε υπεύθυνος της GA Ferries που είχε οριστεί από τον Κεφαλλονίτης εφοπλιστή, συνταξιούχος πλοίαρχος Εμ. Λ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετείς φυλακίσεις για χρέη της εταιρείας που δεν του ανήκε…

Μετά από συγχώνευση των ποινών, έχει κάνει ρύθμιση με την Εφορία για να καταβάλει 500 ευρώ κάθε μήνα από τη σύνταξη των 930 ευρώ που παίρνει ως συνταξιούχος ναυτικός. Ο… ηθικός αυτουργός των πράξεων, ο Γεράσιμος Αγούδημος, δεν παρίσταται σε κανένα από τα δικαστήρια.

Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά.

Μόνιμα στο Λουγκάνο

Όμως, αυτή η καταδίκη είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς ο Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, που μένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο Λουγκάνο της Ελβετίας, έχει αφήσει πίσω του στην Ελλάδα χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους προμηθευτές.

Για τον λόγο αυτόν, εκτός από τα ποινικά δικαστήρια που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, έχουν δρομολογηθεί παράλληλα και πλειστηριασμοί ακινήτων συμφερόντων του κ. Αγούδημου και της οικογένειάς του.

Οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί  

Ήδη έχουν βγει «στο σφυρί» πολλά διαμερίσματα στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου, ενώ σε εξέλιξη είναι και πλειστηριασμοί που αφορούν τριώροφο κτίριο με τρία ισόγεια καταστήματα και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης σε οικόπεδο ενός στρέμματος στη Γλυφάδα που θα εκπλειστηριαζόταν για χρέη 4,4 εκατ. ευρώ και σε τιμή πρώτης προσφοράς 3,5 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο ακίνητο αφορά οικόπεδο ενός στρέμματος με κτίσματα στην περιοχή των Καλυβίων, ενώ το τρίτο εκπλειστηρίασμα αφορά βίλα 750 τ.μ. σε οικόπεδο 620 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο. Όμως οι πλειστηριασμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί, λόγω των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων.

Στο εδώλιο και άλλοι ακτοπλόοι

Εκτός από τον Γεράσιμο Αγούδημο, ο οποίος κινδυνεύει πλέον να συλληφθεί, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται για χρέη προς το Δημόσιο εφοπλιστές και υπεύθυνοι και άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ αυτών, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν οι πρώην υπεύθυνοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που επίσης έχει καταρρεύσει οικονομικά, Μιλτιάδης Βάγγερ και Ιωάννης Αβραντίνης, για φοροδιαφυγή που αφορά τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την παρακράτηση φόρων κατά συρροή.

Κατηγορούμενος είναι, επίσης, ο ιδιοκτήτης της Ventouris Sea Lines, Ευάγγελος Βεντούρης, για μη απόδοση ΦΠΑ κατ’ εξακολούθηση, που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος, μη απόδοση φόρου πληρωμάτων και εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο που τελέστηκε στον Πειραιά το 2012 και 2013 και υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Αλλεπάλληλες δίκες έχει και ο Αλέξανδρος Αγούδημος, για χρέη της ακτοπλοϊκής του εταιρείας, Agoudimos Lines, που δραστηριοποιούνταν στις γραμμές της Ραφήνας.

Αναδημοσίευση από reportaznet.gr

Αναδημοσίευση από : https://nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue