Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Π.Ε.Α. : Λίγα λόγια για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ικαρίας 2018

Π.Ε.Α. : Λίγα λόγια για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ικαρίας 2018

by ikariaki.gr
10 views

ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Λίγα λόγια για το

 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ 2018

Η κατάθεση προς ψήφιση του προϋπολογισμού ενός Δήμου είναι η σημαντικότερη πράξη και για το λόγο αυτό ο νομοθέτης προέβλεψε ο προϋπολογισμός να συζητείται  και να ψηφίζεται σε ξεχωριστή συνεδρίαση.

Δυστυχώς όμως στο Δήμο Ικαρίας εφαρμόζεται άλλη τακτική.

Ο Προϋπολογισμός, πριν φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, «περνάει» από την Οικονομική Επιτροπή. Τη σημαντικότερη επιτροπή του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας επέλεξε να συζητήσει μόνη της και στις δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής το σχέδιο του Προϋπολογισμού αφού γνωρίζει ότι οι δύο σύμβουλοι της παράταξης μας που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή είναι εκπαιδευτικοί και επομένως  η συνεδρίαση  της όφειλε να είναι σε ώρες μετά την λήξη του ωραρίου του σχολείου όπως το είχαμε άλλωστε ζητήσει, καθώς ο ένας σύμβουλος της παράταξης μας εργάζεται και στο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο και ο άλλος εργάζεται στο Επάλ Ευδήλου.

Και έχουμε,  την ίδια ημέρα  τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα  μαζί με  άλλα 16 θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο εγγεγραμμένα στην πρόσκληση και άλλα 3 εκτός ημερησίας που κατέφθαναν στα email μας ακόμα και 1 ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Προφανώς και υποβαθμίζεται η σημαντική  σημασία της συζήτησης  που με τη συμμετοχή  των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων διαμορφώνεται και ψηφίζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα  που ενσωματώνεται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η Δημοτική αρχή δεν ζήτησε τη γνώμη των τοπικών συμβουλίων ως προς τη σύνταξη του Τεχνικού  προγράμματος.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ και το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

banner

Και ο νέος αυτός προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός λιτότητας,που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας καθ’ υπαγόρευση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου  των ΟΤΑ και είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στον κρατικό προϋπολογισμό, στα προαπαιτούμενα των μνημονίων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε στη προηγούμενη συνεδρίαση   ότι το σχέδιο που συντάχθηκε από το Δήμο Ικαρίας είχε μόνο μικρές παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο.

Μήπως ξεχάσατε κύριοι της πλειοψηφίας του Δήμου Ικαρίας ότι αυτή η πολιτική είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, με στόχευση να «σπρώξει » τους Δήμους στην ανταποδοτική φορολογία, την αύξηση των « ιδίων εσόδων», στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων και δράσεων και το ξεπούλημα περιουσιακών τους στοιχείων;

Δεν αντιλαμβάνεστε Κύριοι Συνάδελφοι  της πλειοψηφίας ότι  η οικονομική πίεση που ασκείται από την Κεντρική εξουσία στους Δήμους έχει στόχο να αυξήσει τους φόρους ανταποδοτικότητας και να δοθούν περισσότεροι τομείς και δράσεις του Δήμου στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου  δεν είναι μόνο νούμερα, δεν πρέπει απλά να είναι ισοσκελισμένος αλλά να δίνει λύση σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης , να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του γεγονός που δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε στο σχέδιο του Π/Υ του Δήμου Ικαρίας.

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού που έχουμε στα χέρια μας είναι μη ρεαλιστικό διότι τα έργα που αναφέρονται έχουν ξανά προϋπολογιστεί και πέρσι και πρόπερσι χωρίς να υλοποιηθούν .

Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε στα χέρια μας είναι ομολογία αποτυχίας και απραξίας.

Για όλα τα παραπάνω μικρά και μεγάλα έργα που αναφέρονται και φέτος και δεν εκτελούνται   δεν υπάρχει η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης   άλλωστε το αποδεικνύει η ύπαρξη του ποσού των 2.120.353,20ευρώ στη λήξη της προηγούμενης οικονομικής χρήσης,  χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου Ικαρίας .

Υπάρχει η  έλλειψη ικανότητας, οργάνωσης και προγραμματισμού  και ευθύνη για τα παραπάνω έχει η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας.

Βλέπουμε λοιπόν ένα  Τεχνικό Πρόγραμμα που σίγουρα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, σίγουρα δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, σίγουρα δεν ασχολείται με το περιβάλλον και σίγουρα δεν βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Κι εμείς, ως αντιπολίτευση, είμαστε δημότες, θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, αλλά πιστεύουμε ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και δεν θα επιτευχθούν με την σημερινή δημοτική αρχή.

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας αφού επέλεξε να συντάξει μόνη της το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου  ας συνεχίσει μόνη της και την ψήφιση και υλοποίηση τους.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue