Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Π.Α.ΜΕ. : Κάτω τα χέρια από το πενθήμερο – οκτάωρο των ξενοδοχουπαλλήλων

Π.Α.ΜΕ. : Κάτω τα χέρια από το πενθήμερο – οκτάωρο των ξενοδοχουπαλλήλων

by ikariaki.gr
11 views

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ

            ΑΠΟ ΤΟ 5ΘΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ 8ΩΡΟ

16 Φεβρουαρίου 2018

Να χτυπήσει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς!

Καμία εξουσιοδότηση δεν έχει η πλειοψηφία της ομοσπονδίας  από τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να υπογράψει την κατάργηση δικαιωμάτων που θα ανατρέψει τη ζωή μας. 

Να μη τολμήσουν να υπογράψουν την βαρβαρότητα που θέλουν οι εργοδότες για να μας στύψουν ακόμη περισσότερο.  Καλούμε κάθε εργαζόμενο να  γίνει μέλος του σωματείου του, να συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες, να μη επιτραπεί στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές να χειροτερεύσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας μας. Στην επιδίωξή τους να μας πάνε για δουλειά μέχρι θανάτου και μάλιστα απλήρωτη, να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά, παίρνοντας  την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα χέρια μας!

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού ανακοίνωσε σήμερα 16 Φλεβάρη 2018, δυο εβδομάδες μετά το Συνέδριο στο οποίο μίλησε για «ανανέωση της υπάρχουσας ΣΣΕ», ότι πρότεινε στους ξενοδόχους την ΑΠΟΛΥΤΗ κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Για το διάστημα από Ιούλη μέχρι και Σεπτέμβρη για τα εποχικά ξενοδοχεία της χώρας στα οποία δουλεύει η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν θα υπάρχει ούτε ωράριο, ούτε ρεπό. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει ο ξενοδόχος. Κι όσο για πληρωμή, θα πάρουν -αν προλάβουν- ρεπό …όταν κλείσει το ξενοδοχείο.

banner

Πρόκειται για την πιο αντιδραστική πράξη μιας πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία που είναι εδώ και χρόνια ο λαγός για όλα τα αντεργατικά σχέδια που εξυφαίνει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ. Ξηλώνει σε κάθε υπογραφή της ένα-ένα ό,τι κατακτήθηκε στα 40 προηγούμενα χρόνια. Θέλουν να μας πάνε χρόνια πίσω, όταν δουλεύαμε χωρίς ωράριο για ένα κομμάτι ψωμί!

Η πρόθεσή της να εμφανίσει στην ίδια συλλογική σύμβαση μια ενδεχόμενη αύξηση 2% είναι το πιο κάλπικο επιχείρημα, αφού η μείωση από την κατάργηση του 5θημερου και του 8ωρου θα ξεπεράσει το 30% και θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις! Οι δε ισχυρισμοί της ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί αν θέλει να μη δέχεται να δουλεύει παραπάνω, δεν περνά ούτε σε αφελείς. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο είχαμε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή εδώ και δυο μήνες. Για τις συκοφαντίες και βρισιές που εκτοξεύουν οι θρασύδειλοι προδότες της τάξης μας προκαταβολικά για να θολώσουν το τοπίο, τζάμπα ο κόπος.

Τους ξαναλέμε να μην παίζουν με τη ζωή των εργαζομένων, γιατί δεν θα βρουν χέρι να υπογράψει τα αίσχη τους. Δεν τους εξουσιοδότησε κανείς να υπογράψουν το σακάτεμα όλου του κλάδου. Στην ουσία δεν εκπροσωπούν κανέναν εργαζόμενο. Είναι μια προδοτική για τα συμφέροντά μας μειοψηφία. Οι εργαζόμενοι να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα και να πετάξουν από πάνω τους εργοδοτικά τσιράκια σαν αυτούς που υπογράφουν την ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής.

Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ να αναλογιστούν τις βαριές ευθύνες που έχουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Με ευθύνη τους να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Διοίκησης και να συζητηθεί η εγκληματική πρόταση που φέρει την υπογραφή του προέδρου και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας.

Τα σωματεία σε όλη τη χώρα να ενημερώσουν με επείγουσες διαδικασίες τους εργαζόμενους και να παρθούν αποφάσεις που να καταδικάζουν κάθε σκέψη να περάσει η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και της εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

Να απαιτήσουμε αυξήσεις με κριτήριο τις ανάγκες μας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

 

 

 

Από τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία:

 1. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής
 2. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
 1. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης
 2. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λάρισας
 3. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ιωαννίνων
 4. Σωματείο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Εστιατορίων Λευκάδας
 5. Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
 6. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου
 7. Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς
 8. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αχαΐας
 9. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κάστρου Αμαλιάδας
 10. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω
 11. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου
 12. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας
 13. Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου
 14. Ένωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου
 15. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Λασιθίου «Ο Τάλως»
 1. Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεως Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων Μαγειρίων στα Χανιά

 

Και τα επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία, επισιτισμό και Catering

 1. METROPOLITAN ΑΘΗΝΑΣ
 2. ROYAL OLYMPIC ΑΘΗΝΑΣ
 3. ZAFOLIA ΑΘΗΝΑΣ
 4. NOVOTEL ΑΘΗΝΑΣ
 5. STANLEY ΑΘΗΝΑΣ
 6. CROWNE PLAZA ΑΘΗΝΑΣ
 7. Catering NEWREST ΑΘΗΝΑΣ
 8. GRAND RESORT ΛΑΓΟΝΗΣΙ
 9. MIRAMARE WONDERLAND ΡΟΔΟΥ
 10. SHERATON ΡΌΔΟΥ
 11. AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE ΡΌΔΟΥ
 12. AQUIS ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 13. SUNSHINE ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 14. ATLANTICA MEDITERANEO ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων

Με την από 16.2.2018 επιστολή σας προς τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας (Αριθ. Πρωτ.6136), ενημερώνετε για τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, που κατέληξαν στην ομόφωνη πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την επί της ουσίας κατάργηση κάθε έννοιας ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (8ωρο, 5θημερο) στους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπάλληλους, για όλη σχεδόν την υψηλή τουριστική περίοδο, καλοκαιρινή ή χειμερινή.

Η πρόταση αυτή είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική, αντίθετη στα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων, πρωτοφανή για συνδικαλιστική οργάνωση, για τους παρακάτω λόγους:

 • Ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος δουλειάς αποτελεί το τελευταίο σύνορο, την τελευταία κατάκτηση του εργατικού κινήματος, το σημείο αναφοράς των μισθών και των ημερομισθίων. Η όποια ελαστικοποίηση ή διευθέτησή του από τον εργοδότη, γνωρίζετε καλά ότι θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, πέρα από το γεγονός ότι θα επιφέρει εκατοντάδες μη επαναπροσλήψεις και απολύσεις.
 • Όσοι κληθούν να εργαστούν θα αναγκάζονται να υπογράφουν με την πρόσληψη την αποδοχή μιας τέτοιας διευθέτησης που προτείνετε, προκειμένου να μην βρεθούν στην ανεργία.
 • Παράλληλα, χτύπημα θα δεχτεί και το εισόδημα των εποχικών συναδέλφων, αφού η εργοδοσία δεν θα αποζημιώνει την υπέρβαση του ωραρίου και την εργασία σε ημέρα ανάπαυσης, αλλά θα την διευθετεί όπως αυτή θέλει. Είναι βέβαιο ότι το «αντίτιμο» σε χρόνο «ανάπαυσης» στο τέλος της σεζόν δεν αποτιμάται σε χρήμα και θα αμφισβητείται, όπως εξάλλου αμφισβητούνται τα ίδια τα δεδουλευμένα εδώ και χρόνια.
 • Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σοβαρό, είναι και το γεγονός ότι δεν έχετε καμιά εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε μια τέτοια βλαπτική για τα συμφέροντα των εργαζομένων συλλογική ρύθμιση και καταστροφική για τη ίδια τους τη ζωή. Στις 30 και 31 Γενάρη 2018 πραγματοποιήθηκε το 51ο Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου με σαφήνεια ως πλειοψηφία περιγράψατε την πρότασή σας για «ανανέωση» της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, με πρόταση μάλιστα για αύξηση στους βασικούς μισθούς, 1%+1% με διετή διάρκεια. Ανεξάρτητα με το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρόταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος στην δευτερολογία του, δεν θέσατε στο σώμα ποτέ την πρόταση που εντελώς αντικατασταστικά διαπραγματευτήκατε και ενημερώσατε για αυτήν εκ των υστέρων τα μέλη της διοίκησης.

 

Σας καλούμε:

 1. Να αποσύρετε άμεσα με γραπτή ανακοίνωσή σας την πρόταση στο σημείο που αφορά τον χρόνο εργασίας.
 2. Να συγκαλέσετε άμεσα την ολομέλεια της διοίκησης και να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την «ανυποχώρητη» όπως αναφέρετε στάση των ξενοδόχων, να πάρουν θέση οι παρατάξεις και να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.
 3. Να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα από όλες τις παρατάξεις που έχουν εκλεγμένα μέλη στην διοίκηση.

 

Κάθε άλλη εξέλιξη, που θα έχει μάλιστα την υπογραφή σας, θα είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική κι ως τέτοια έχουμε σκοπό να την αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, αλλά και νόμιμο μέσο.

Καλούμε, τέλος, όλα τα σωματεία να απορρίψουν την πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και να συντονίσουμε την δράση για υπογραφή ΣΣΕ με κάλυψη των απωλειών και επανάκτηση όσων δικαιωμάτων κατάργησαν οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις. Να εντείνουμε την προσπάθεια για οργάνωση του κλάδου σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρο δουλειάς.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue