Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου

by ikariaki.gr
4 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τρίπολη, 27/02/2018

banner

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου

 

Αγαπητέ Περιφερειάρχη, αγαπητέ Δήμαρχε, Σεβασμιώτατοι, φίλες και φίλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φίλες και φίλοι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, πολίτες της Πελοποννήσου, δημότες της Τρίπολης, είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ για άλλη μία φορά ενώπιόν σας. Είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι στην Τρίπολη, στην Πελοπόννησο και είναι δύο φορές μεγάλη χαρά μου, γιατί βλέπω κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ, μία εκπληκτική συμμετοχή των πολιτών, των δημοτών σε έναν θεσμό, που ειλικρινά, αν και είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος, φύσει και θέσει με τον Γκράμσι, όπως είπες, κύριε Περιφερειάρχη και με αισιοδοξία της βούλησης, «η απαισιοδοξία της σκέψης, αλλά η αισιοδοξία της βούλησης» όπως έλεγε ο μεγάλος αυτός διανοούμενος. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούσα να σκεφτώ, να φανταστώ ότι θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και τόση μεγάλη συμμετοχή και τόση μεγάλη επιτυχία αυτός ο θεσμός, γιατί πρέπει να μείνει θεσμός.

 

Ένας θεσμός που εισαγάγει την κουλτούρα του διαλόγου, της συνεννόησης, της σύνθεσης αλλά και μία αντίστροφη λογική από αυτήν που είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα – σχεδιάζουν, τώρα τρόπος του λέγειν, αλλά εν πάση περιπτώσει ας το δεχτούμε– να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα από τα πάνω. Από το κέντρο προς την περιφέρεια και όχι από τα πάνω. Από την περιφέρεια, ώστε να συγκροτηθεί αυτός ο σχεδιασμός σαν ένα πάζλ που τα κομμάτια του αρχίζουν να ταιριάζουν από τις περιφέρειες και να συγκροτηθεί μία συνολική εικόνα που θα αποτελεί τον κοινό μας σχεδιασμό. Διότι όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από τον Δήμαρχο και από τον Περιφερειάρχη, δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Άκουσα κάτι για δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, αλλά μία πραγματικότητα και ένα κοινό μέτωπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει μαζί να τα λύσουμε. Και σε αυτά τα συνέδρια στην πραγματικότητα συγκροτείται το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που πλησιάζει μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, τον επόμενο Αύγουστο, και οφείλουμε αυτή την ημέρα να τη σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις, ώστε τα βήματά μας, η περπατησιά μας να είναι σταθερή.

 

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι αυτό ουσιαστικά είναι το αντικείμενο του Συνεδρίου η ανάπτυξη, η πρόοδος, το αύριο. Ένα αύριο που όλοι ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν πρόκειται να έρθει από μόνο του και ούτε κανείς πρόκειται να μας το χαρίσει. Μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε αυτό το αύριο να το διεκδικήσουμε. Κι έχω πλήρη συνείδηση, ότι αυτή δεν είναι μία καθόλου εύκολη υπόθεση. Μάθαμε όλοι, μέσα από τις καθημερινές μάχες, μέσα στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης τόσα χρόνια, μέσα από νίκες αλλά και από ήττες, μέσα από λάθη και παραλείψεις, ότι ο δρόμος που ενώνει τις επιθυμίες μας με την υλοποίησή τους, είναι ένας και μοναδικός: Ο δρόμος της δουλειάς και της αρετής, της αρετής και της δουλειάς.

 

Και αναφέρομαι, φίλες και φίλοι, στην αρετή, σ’ αυτή την σπουδαία έννοια των αρχαίων Ελλήνων, γιατί η αρετή δεν είναι μόνον ηθική επιλογή, επιταγή ζωής, προϋπόθεση πολιτισμού, οξυγόνο για μία κοινωνία ευνομούμενη. Αλλά είναι και στοιχείο της οικονομίας, στοιχείο της ανάπτυξης, της βελτίωσης των υλικών όρων της ζωής του καθενός και της καθεμιάς μας. Και η άρνησή της, η υποτίμησή της τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο πρακτικών, από μια πολυάριθμη ελίτ, είναι μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης. Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται τελικά πίσω από όλα όσα μάς έκαναν τα προηγούμενα χρόνια να υποφέρουμε. Από τα μνημόνια και από όσα δεινά αυτά έχουν επιφέρει στον τόπο.

 

Γιατί, νομίζω, είναι πια σε όλους μας καθαρό: Ότι, όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε, δεν έχουμε να κάνουμε με μία κομματική σκευωρία, με μία πολιτική ρεβάνς ή με μία προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα που, αν δεν ξεριζωθεί ριζικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα μας προς την ανάπτυξη.

 

Ας είναι, λοιπόν, σαφές σε όλους και σε όλες και προς όλες τις κατευθύνσεις: Η δική μου κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική. Την ηθική εκείνη, όχι γενικά και αόριστα, αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και σε ό,τι μας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Γιατί για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική. Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν τον «Κινέζο» για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στην δημόσια Υγεία. Τόσο κόστισε στον ελληνικό λαό. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε «όχι, δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία ευθύνη».

 

Ας είναι όμως, αυτή η διαφορά, διαφορά ηθικών κωδίκων. Διότι αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γι’ αυτό και ορθώς, θα έλεγα, δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία μας κρίνει ο ελληνικός λαός.

 

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα, λοιπόν, με κάθε αίσθημα ευθύνης πολιτικής, να απευθυνθώ ενώπιον σας, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου που μας εκπλήσσει θετικά σήμερα, εδώ στην Τρίπολη, να απευθυνθώ και να σας πω, ότι έχω τη βεβαιότητα πως περνάμε οριστικά τη μεθόριο από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου. Αυτό είναι πια φανερό, όχι μόνο στους διεθνείς επενδυτές, στους οίκους αξιολόγησης και στις απαιτητικές και συχνά ανάλγητες αγορές, αλλά είναι φανερό και σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

 

Το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Αυτό πάει να πει, ότι συμπληρώθηκαν τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Ενώ για το σύνολο του έτους, του προηγούμενου έτους, προβλέπεται τελικά το αποτέλεσμα της ανάπτυξης μεταξύ 1,6% και 1,8%, η μεγαλύτερη από το 2008, τότε που ξεκίνησε η κρίση.

 

Βεβαίως, η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο 20,9%. Την ίδια χρονιά, το 2017, δημιουργήθηκαν, μέχρι το Νοέμβριο, 143.000 θέσεις απασχόλησης, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σε ετήσια βάση από το 2001.

 

Οι εξαγωγές το 2017 ανήλθαν σε 28,8 δις ευρώ, από 25,4 το 2016, καταγράφοντας μία άνοδο 13,2%. Ενώ η έξοδος στις αγορές, σε δύο συνεχόμενες απόπειρες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

Όλα αυτά και άλλα πολλά θετικά στοιχεία, σημαίνουν τι; Σημαίνουν ότι ήρθα σήμερα, εδώ, να σας αναγγείλω ένα success story; Όχι. Μακριά από μας κι από μένα προσωπικά μια τέτοια οπτική. Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα, πολλή δουλειά να κάνουμε, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιτάξουμε πίσω μας και να πούμε ότι τα καταφέραμε.

 

Αλλά: Κι αυτό το αλλά, δεν έχει να κάνει παρά μόνο για την έγνοια που πρέπει να έχουμε όσοι έχουμε θέση ευθύνης για τη χώρα και για τους Έλληνες. Αλλά, λοιπόν, δεν μπορούμε και να μην κατανοούμε τη σημασία όσων μέχρι σήμερα έχει πετύχει, όχι αυτή η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός. Με τις δικές του θυσίες, με πολλές θυσίες. Και να μην στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους μηδενιστές των πάντων και στους προπαγανδιστές της περίφημης θεωρίας της Ψωροκώσταινας. Δεν μπορούμε, παρά, να καταγγείλουμε την εκστρατεία μηδενισμού απ’ όπου κι αν αυτή εξυφαίνεται. Και που πίσω της βρίσκονται, βεβαίως, δυνάμεις του παλιού, κύκλοι της ελίτ που μας χρεοκόπησε, κυκλώματα που αισθάνονται ότι τους χαλάσανε οι δουλειές.

 

Ας είναι όμως όλοι βέβαιοι, φίλες και φίλοι και αυτό θέλω να είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω εισαγωγικά σε αυτό το πολυπληθές ακροατήριο, πριν μπω στα προβλήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι έχουμε την αισιοδοξία της βούλησης, κύριε Περιφερειάρχα, για να μη γυρίσει πίσω η Ελλάδα και δεν θα γυρίσει. Δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά σε καθεστώς Ζήμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων και σκανδάλων. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω.

 

Φίλες και φίλοι,

 

όπως συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, η ανασυγκρότηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο δεν αφορά μόνο τα νέα έργα και τις νέες επενδύσεις. Αφορά εξίσου θα έλεγα και την διόρθωση των λαθών, την αντιμετώπιση αδιεξόδων σε κρίσιμους τομείς, την αποκατάσταση υποδομών και δραστηριοτήτων που έχουν εγκαταλειφθεί. Η πορεία προς την κρίση ήταν, σε μεγάλο βαθμό, μία πορεία που χαρακτηρίζονταν και από τον ελλιπή σχεδιασμό, την σπατάλη πόρων και την αδυναμία υποστήριξης προφανών αναπτυξιακών επιλογών. Η ανασυγκρότηση λοιπόν θα στηριχθεί σε δυναμικές που είναι, ήδη, ορατές σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τις ελλείψεις, τις σπατάλες και τις αδυναμίες.

 

Θέλω να ξεκινήσω, λοιπόν, την αναφορά μου από τον Πρωτογενή Τομέα. Η κυβέρνησή μας προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Βασικοί μας στόχοι είναι η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Η διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων που για πρώτη φορά αποκαταστάθηκε. Η εξωστρέφεια, επίσης, η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών και η εξάλειψη των κακών πρακτικών. Θεωρούμε, ότι σε αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να δώσουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Κι αυτό, πιστεύω ότι έχει γίνει αντιληπτό στον αγροτικό κόσμο. Η μεγάλη πρόκληση του πρωτογενούς τομέα έχει σχέση με την προετοιμασία για την ενισχυμένη και ανταγωνιστική παρουσία μας στις διεθνείς αγορές και σε αυτή έχει μεγάλη συμβολή, θα έλεγα, η δική σας Περιφέρεια, η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με τον ιδιαίτερο δυναμισμό που παρουσιάζει, μέσα από ένα ευρύ φάσμα φυτικής και ζωικής παραγωγής, που σε πολλά προϊόντα αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας. Στη φυτική και ζωική παραγωγή, στην αλιεία, στη μελισσοκομία και σε άλλους όμως τομείς.

 

Στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, το λεγόμενο ΠΟΠ, είναι καταχωρημένα πολλά προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά εδώ στην περιφέρεια. Ενώ δραστήριος είναι και ο τομέας των βιολογικών προϊόντων που χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση στα επόμενα Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και προστασία από κακές και αδιαφανείς πρακτικές. Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ προωθείται η διαμόρφωση ενός ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής. Κίνηση, η οποία θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιφέρειας.

 

Για την στήριξη του αγροτικού χώρου εκχωρήθηκαν συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές που καλύπτουν περίπου το 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020. Στα πλαίσια αυτά έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  έργα και επενδύσεις  προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ. του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων  φτάνουμε στα 353 εκατ. Ειδικότερα σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020.  Στον κατάλογο αυτών των έργων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας,  η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας, καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιονίδος και σε άλλους Δήμους της Αργολίδας. Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Πελοπόννησο. Οι αιτήσεις της Περιφέρειας στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν κατά 44% την αγροδιατροφή, με 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας μια σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό.

 

Να περάσω τώρα στον δευτερογενή τομέα: Με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψήφισε και εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων.

 

Στην Πελοπόννησο, στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 10 με συνολικό ύψος  15,2 εκατ. ευρώ.

 

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 12,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».

 

Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου όμως δεν διαθέτει μονάχα το σημαντικό κεφάλαιο της αγροτικής γης, των ποιοτικών προϊόντων. Διαθέτει, φυσικά, μία εξαιρετική φυσική ομορφιά, που πρέπει να αξιοποιηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου η Περιφέρεια της Πελοποννήσου να γίνει ισχυρή και στον τομέα του Τουρισμού.

 

Υπάρχουν εδώ τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς:  Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και ο Μυστράς.

 

Και ακόμα υπάρχουν αναρίθμητοι τόποι που αξίζει πραγματικά να δει κανείς.

Όπως η Μονεμβασιά. Οι οικισμοί και οι πύργοι της Μάνης. Η Πύλος. Τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. Το Ναύπλιο και το Άργος. ΟΙ πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι.

Είναι λοιπόν αυτονόητη η έμφαση και η σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Την προστασία του οποίου οφείλουμε να προσέξουμε ως κόρη οφθαλμών, σε κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό. Διότι η ανάπτυξη, η απαραίτητη, αναγκαία ανάπτυξη πρέπει να είναι τέτοια, που να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

 

Η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο είναι ήδη ορατή.

Αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και ο ρόλος της κρουαζιέρας από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς.

Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου βοηθά σημαντικά την πρόσβαση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

 

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Παράλληλα υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Στην Πελοπόννησο, αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ.

 

Τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια.

Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.

Υλοποιούνται επίσης δημόσια έργα που συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Όπως η στερέωση και αποκατάσταση του φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα.

 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης του με 2,75 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου, διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από την ίδια χρηματοδοτική πηγή, ενώ είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση.

 

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έναν ήδη καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό:   Η στήριξή του θα συνεχιστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, με συνέχιση της χρηματοδότησης του, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους.

 

Και κάτι τελευταίο: Στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται, ειπώθηκε πριν σε ένα από τα οκτώ αιτήματα –βέβαια 26 δήμοι, οκτώ αιτήματα, πάνω από 200 συνολικά, θα έχουμε μαλλί να ξάνουμε, θα πάρουμε στις αποσκευές μας πολλά-  Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου.

 

Εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους.

 

Φίλες και φίλοι, είπα και προηγουμένως, ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και της περιβαλλοντικής καινοτομίας αποτελούν πυλώνες για την τροφοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που ταιριάζει στην χώρα μας και που πρέπει η χώρα μας να ακολουθήσει.

 

Ειδικά όμως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα έλεγα ότι η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 

Γιατί όσα προανέφερα, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το υψηλό τουριστικό απόθεμα, η ιστορία και ο πολιτισμός, τα ανταγωνιστικά και μοναδικά αγροτικά προϊόντα, συνυπάρχουν εδώ και δεκαετίες με ανοιχτά περιβαλλοντικά προβλήματα και κρίσεις.

 

Με κυρίαρχο αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, που χρόνια αναζητούν λύσεις.

Και υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις, χωρίς νέο κόστος για τους πολίτες, αλλά με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδεών που μπορούν και θα δώσουν όχι μόνο περιβαλλοντική ποιότητα αλλά και νέα εργασία και νέο τοπικό προϊόν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Για τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων:

Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους 24 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Και για τους οποίους η χώρα, να το θυμίσουμε και αυτό, εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

 

Μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:

  • Μείωση της εγγυημένης ποσότητας
  • Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους
  • Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης.
  • Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού
  • Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή
  • Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Και τέλος, λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα. Ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας δίνει το πράσινο φως για τις απαραίτητες υποδομές.

 

Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα που γνωρίζω ότι απασχόλησε ιδιαίτερα τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου εξαιρετικής σημασίας ζήτημα που αφορά την ενέργεια.

Εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά για ολόκληρη τη χώρα και καταλάβατε ότι αναφέρομαι στο θέμα του λιγνίτη.

 

Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη να επανακαθορίσουμε την σύνθεση του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια υποχρέωση που έρχεται από τα προγράμματα, τα μνημόνια αλλά από την ίδια την πραγματικότητα, τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά βεβαίως και την ανάγκη μόνοι μας να δούμε την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα και όχι μόνο τη σημερινή.

 

Κεντρική λοιπόν επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί.

 

Να μειωθεί αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

 

Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους επαναλαμβάνω ενεργειακής ασφάλειας.

Βασική μας αρχή είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ αλλά και των θέσεων απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

 

Η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ”. Που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός σημαντικού μέρους του πελατολογίου της.

Με τη νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 9% του συνολικού ενεργειακού δυναμικού της χώρας.

 

Κάτι πολύ σημαντικό: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας.

 

Η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.

 

Πέρα, όμως, από τη διαμόρφωση ισχυρών εγγυήσεων για τις θέσεις απασχόλησης, υλοποιούμε και μια συνολικότερη πολιτική που θα αποδώσει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες βεβαίως σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήσαμε  το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο, για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως  ο Δήμος της Μεγαλόπολης.

Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δημότες της Μεγαλόπολης.

 

Σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, μελετάμε την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων από παλιές απαλλοτριώσεις, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

Δημιουργήσαμε ζώνες ενεργού περιβαλλοντικής αποκατάστασης λιγνιτικών ορυχείων, ειδικά σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις ζώνες εξόρυξης, ώστε να είναι βιώσιμη η κατοικία.

 

Και τέλος, με δεδομένο ότι η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί -και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό- σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου.

Έρχομαι τώρα στον τομέα των υποδομών.

 

Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση των υποδομών στην Πελοπόννησο τις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Εσείς τις γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

 

Θέλω όμως να πω ότι μόλις μέσα σε δυόμισι χρόνια καταφέραμε με σκληρή δουλειά και υλοποιήσαμε ότι δεν είχε υλοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία. Και δρομολογήσαμε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας.

 

Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε είναι η πλήρης ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αναφέρομαι στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη.

Καθώς και στην Ολυμπία Οδό, από την Κόρινθο στην Πάτρα.

 

Έργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές, τεχνικές και οικονομικές εκκρεμότητες, που ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους. Και έχουν κάνει διαφορετική την εικόνα και διαφορετικό τον χρόνο πρόσβασης των πολιτών στην Πελοπόννησο από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Και  ολοκληρώθηκαν τα έργα με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, ύψους 520 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, διασφαλίστηκαν όροι και μέτρα που διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες, και τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2019.

Αναφέρομαι στην ελεύθερη διέλευση των ΑΜΕΑ, καθώς και σε μεγάλες εκπτώσεις έως και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

 

Στα έργα λειτουργικής ολοκλήρωσης προβλέπονται ακόμα:

Το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, για το οποίο ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία

Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων.

Η ολοκλήρωση των συνδέσεων των αυτοκινητόδρομων με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα, η σύνδεση της Αργολίδας και της Αρχαίας Ολυμπίας και πλήθους άλλων οδικών έργων που αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση των Υποδομών νωρίτερα.

 

Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του Μορέα να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο, δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό νερό – Τσακώνα.

 

Απ’ ότι κατάλαβα, στην Τρίπολη έχει αρκετούς καλαματιανούς η αίθουσα.

Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του Υπουργείου.

 

Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων διευρωπαϊκών οδικών αξόνων το Υπουργείο προώθησε μια σειρά κρίσιμων έργων και μελετών που αφορούν στην κατασκευή και την ολοκλήρωση του συνολικού δικτύου σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου.

 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις σιδηροδρομικές υποδομές, δεν θα επαναλάβω όσα είπαμε στο περιφερειακό της Δυτικής Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα.

 

Θα αρκεστώ να σημειώσω ότι υλοποιείται η σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό, που ανταποκρίνεται σε ένα εύλογο αίτημα χρόνων.

 

Ενώ για το τοπικό σιδηροδρομικό  δίκτυο των τραίνων της Πελοποννήσου, την γνωστή μετρική γραμμή, που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό, διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας.

 

Η επαναλειτουργία της παραδοσιακής μετρικής γραμμής θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό. Καθώς ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσον φιλικό προς του πολίτες, τους τουρίστες, φιλικό προς τους τόπους που διασχίζει.

 

Τέλος, ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο.

 

Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Το σχέδιό μας είναι να αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου στη Κρήτη.

 

Ένα σημαντικό έργο με στόχο να κάνουμε τη Μεσσηνία και κατ επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό.

 

Και το δεύτερο, είναι η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους Νομούς και τις περιοχές της Πελοποννήσου.

 

Που θα δώσει άλλη μια ώθηση σημαντική στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου.

 

Επιτρέψτε μου τώρα να πω δυο λόγια για τοπικές υποδομές, διότι για εμάς

ξεχωριστός τομέας της στρατηγικής μας σε εθνικό επίπεδο, είναι η αποκέντρωση της ανάπτυξης. Επιδίωξή μας είναι να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική, λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει ολόκληρη τη χώρα.

 

Υλοποιούμε, λοιπόν, ένα πλήθος από μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα, που ξεκλειδώνουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών και αυξάνουν το παραγωγικό τους δυναμικό.

 

Στη λογική αυτή, το 2016 αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Πελοπόννησο από 8,1 εκατομμύρια σε 27 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 230 %. Ενώ το 2017, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Πελοπόννησο αυξήθηκε από 10,6 εκατ. ευρώ σε 36,2 εκατ. ευρώ, πρόσθετη αύξηση 240 %. Φανταστείτε να ήταν και δικός μας ο Περιφερειάρχης, πόσα θα δίναμε στην Πελοπόννησο. Αυτό το λέω για να αποδείξω ότι για εμάς δεν υπάρχουν «δικοί μας και ξένοι». Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και κάνουμε μαζί κουπί και πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο για τον τόπο, για να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες. Μακριά από εμάς αυτές οι λογικές των διαχωρισμών.

 

Έτσι, λοιπόν, το 2017 εγκρίθηκαν από εθνικούς πόρους 40 νέα έργα, με προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Έργα που αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την επισκευή κτιρίων, δημιουργώντας, όμως, και νέες θέσεις εργασίας.

 

Παράλληλα, με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης δράσης έργων, 17,6 εκατ., για έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ έχουν ενταχθεί  έργα ύψους 14 εκατ., για αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης.

Πέρα από τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις, για την Πελοπόννησο διατίθενται ακόμα 284 εκατ. ευρώ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

Θέλω εδώ να αναφερθώ ειδικά σε τρείς στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που έχουν εγκριθεί, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό:

Η μία αφορά τον Δήμο Καλαμάτας. Έχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης.

Και η άλλη αφορά τον Δήμο Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων. Στοχεύει στην αξιοποίηση της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της περιοχής, ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

 

Ο προϋπολογισμός εδώ είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, με 19 εκατομμύρια χρηματοδοτείται το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Αρκαδία 2020.

 

Κεντρικός του στόχος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σαν τόπου κατοικίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και η προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

 

Θέλω, επίσης, να αναφερθώ και σε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, γιατί για εμάς δεν είναι τα πάντα σε αυτό τον τόπο αντικείμενο εμπορευματοποίησης.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Βαλτετσίου. Μετά τη μεταφορά του Νοσοκομείου, το κτίριο παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η σύμβαση παραχώρησης είναι ήδη έτοιμη και θα προχωρήσει άμεσα.

 

Η δεύτερη αφορά την παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης περίπου 11 στρεμμάτων και κτιρίων γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης.

 

Μια παρέμβαση που μπορεί να κάνει πολύ πιο φιλική την πόλη στον πολίτη.

Το ίδιο έχει γίνει άλλωστε σε πολλούς δήμους της Πελοποννήσου, στην Κόρινθο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, το Ναύπλιο, τη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα και αλλού.

 

Τέλος, στον Δήμο Τρίπολης παραχωρείται επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Στον χώρο θα ανεγερθεί το κέντρο των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει πάρκο για δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού, κάτι τόσο αναγκαίο για μια σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη.

 

Επιτρέψτε μου πριν κλείσω να αναφερθώ σε δύο τομείς -κάποιοι μπορεί να παραξενευτούν: γιατί σε ένα συνέδριο για την ανάπτυξη, αυτοί οι τομείς έχουν σχέση, εγώ θα σας πω: ίσως θα έπρεπε από αυτούς να ξεκινά- Παιδεία και Υγεία.

 

Kαι επειδή στη λογική μας δεν είναι μόνο τα μεγάλα, αλλά τα ευαίσθητα και τα σημαντικά είναι επίσης στη λογική μας, πέραν των μεγάλων, θέλω να ξεκινήσω από αυτό: Το Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης. Το Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης στεγάζεται σε ένα απολύτως ακατάλληλο κτίριο, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης. Είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός κτιρίου μελετημένου για Ειδικό Σχολείο, μέσα στην πόλη της Σπάρτης.

Η διαδικασία για την εξεύρεση του χώρου είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί  τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με τον Δήμο Σπάρτης.

 

Το νέο αυτό σχολικό συγκρότημα για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες θα σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση όλα τα παιδιά από όλη τη Λακωνία.

 

Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία κατασκευής νέου κτιρίου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης σε οικόπεδο που προορίζεται για σχολική στέγη. Πρόκειται για ένα αίτημα της κοινωνίας της Τρίπολης που αμέσως έγινε δεκτό.

 

Όπως έγιναν δεκτά και τα αιτήματα για επισκευές στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο  Λύκειο της Τρίπολης, που συστεγάζονται και έχουν συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα. Ενώ έχουν, επίσης, εγκριθεί τα κονδύλια για παρεμβάσεις στο κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης και για το κατεστραμμένο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου στην Τρίπολη.

 

Καθοριστικό ρόλο, όμως, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, εκτός από τη στήριξη της παιδείας, της εκπαίδευσης, που είναι και θέμα δικαιοσύνης ταυτόχρονα και ισότητας, καθοριστικό ρόλο παίζει και η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της δημιουργίας της λεγόμενης οικονομίας της γνώσης.

 

Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά, θα έλεγα, προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνεται συνολική χρηματοδότηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ: Στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται  έργα με συμμετοχή 11 επιχειρήσεων από την Πελοπόννησο και χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατομμυρίων. Ενώ στον τομέα Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς εγκρίθηκαν  44 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων) σε 31 συνεργατικά έργα, που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

 

Και τα αναφέρω αυτά, φίλες και φίλοι, διότι πιστεύω βαθιά ότι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, πρέπει να βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, στην επένδυση, στην έρευνα και την καινοτομία. Και κυρίως στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Στις νέες και τους νέους που πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτούς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι, που οι νέες και οι νέοι στα ελληνικά Πανεπιστήμια αποκτούν υψηλής αξίας μόρφωση και γνώση και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να γυρίσουν πίσω. Να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας και την οικονομία της πατρίδας μας.

 

Και μια είδηση, που τελευταία πέρασε στα ψιλά, αλλά πολύ σημαντική. Πολύ σημαντική είδηση ότι η TESLA, μιας διεθνούς φήμης αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει επιλέξει μία και μοναδική χώρα για φτιάξει R&D, και αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτές τις επιτυχίες πρέπει να τις αναδεικνύουμε. Είναι εθνικές επιτυχίες, δεν είναι επιτυχίες της κυβέρνησης.

 

Και επιτρέψτε μου να κλείσω με μια αναφορά και στα θέματα της Υγείας, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου. Και με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναλογιστείτε τι μεγάλες δυνατότητες θα είχε αυτή η χώρα, εάν δεν σπαταλούσε στο μαύρο χρήμα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πόσα νοσοκομεία, πόσα εργαστήρια, πόσες Τοπικές Μονάδες Υγείας, θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει για να καλύπτουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Φίλες και φίλοι, από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ, αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου, έχουν δοθεί περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ μια γενικότερη αναφορά. Όταν αναλάβαμε, σχεδόν όλα τα νοσοκομεία ήταν ελλειμματικά. Σήμερα όλα τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά. Έχουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους.

 

Να πω κάποια συγκεκριμένα πράγματα για την Περιφέρεια.

Δημιουργείται η Μονάδα Υγείας Σπάρτης και τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία.

Επαναλειτουργούν στην Κόρινθο η ΜΕΘ, αλλά και η Παιδιατρική Κλινική.

Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας.

 

Παράλληλα, διαρκής στόχος είναι η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και παραλήφθηκαν 10 νέα ασθενοφόρα.

Θέλω να αναφέρω εδώ ότι η προμήθεια των οχημάτων αυτών εκκρεμούσε από το 2007. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Στα οχήματα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν άλλα δύο ασθενοφόρα 4X4 και δύο κινητές μονάδες, εκ των οποίων η μία έχει και θερμοκοιτίδα νεογνών, που προσέφερε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ενώ τον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη για την προμήθεια επιπλέον 7 ασθενοφόρων από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ.

 

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της Υγείας, τίθεται σε λειτουργία η 1η  Τοπική Μονάδα Υγείας  στο Ναύπλιο. Ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.

Όμως ξέρετε, όπως κάθε οργανισμός, έτσι και το Σύστημα της Υγείας ουσιαστικά είναι οι άνθρωποί του. Στηρίζεται στους ανθρώπους του. Σε αυτούς οφείλει και τα καλά του και τα στρεβλά του.

 

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι είμαστε σχετικά ευτυχείς, χαρούμενοι, διότι παρά τις μεγάλες αντιξοότητες -διότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, σε πρόγραμμα βρισκόμαστε ακόμα και σε συγκεκριμένους περιορισμούς- παρ’ όλα αυτά, είμαι ευτυχής να σας πω ότι εδώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν γίνει ήδη 271 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ εκκρεμούν άλλες 100, καθώς έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις.

 

Και τέλος να σας πω ότι πιο σημαντικό από όλα στον χώρο της Υγείας, θεωρούμε, βεβαίως,  τον τερματισμό του λεγόμενου «πάρτι», της σπατάλης, της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής, αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα εμείς καταφέραμε κάτι που άλλοι ποτέ δεν διεκδίκησαν: δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Γιατί η υγεία είναι δικαίωμα. Κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο για τους λίγους.

 

Φίλες και φίλοι, κλείνω.

 

Πραγματικά πιστεύω ότι η συμμετοχή και μόνο αποδεικνύει την επιτυχία του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που αυτή τη φορά στην Πελοπόννησο ανέδειξε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες του τόπου, αλλά και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες, που όλοι μαζί έχουμε, αν ενώσουμε δυνάμεις, αν συνεργαστούμε, αν συνθέσουμε και αν μέσα από αυτή τη σύνθεση μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έναν δρόμο αναπτυξιακό, παραγωγικό, δημιουργικό, για τον τόπο μας.

 

Θέλω να πω ότι η ανταπόκριση όλων των φορέων ήταν θετικότατη και αυτό αναδεικνύει τη σημασία που έχει ο δημοκρατικός σχεδιασμός, με ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση.

Η έμφαση, όμως, από εδώ και πέρα πρέπει να είναι στην υλοποίηση όσων αποφασίσαμε. Και για αυτό ο διάλογος και η επαφή με την Περιφέρεια και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς, θα πρέπει να είναι συνεχής.

 

Μετά τη σημερινή λήξη ενός πλούσιου και παραγωγικού συνεδρίου, νομίζω ότι πλέον η ευθύνη είναι σε εμάς, βαραίνει εμάς και εσείς είστε αυτοί οι οποίοι θα κρίνετε αν έχουμε καταφέρει να σταθούμε αντάξιοι όλων όσων εξαγγείλαμε και των δικών σας προσδοκιών.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι θα βρεθούμε πολύ σύντομα ξανά μαζί. Δεν πρόκειται να επισκεφθώ την Περιφέρειά σας σε ενάμισι χρόνο, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Θα την επισκεφθώ ξανά και ξανά το επόμενο διάστημα, για να δω εγώ ο ίδιος αν προχωρούν αυτά που μαζί σχεδιάσαμε, αν αυτά που μαζί σχεδιάσαμε υλοποιούνται και αν βάλαμε ένα λιθαράκι, προκειμένου αυτός ο τόπος να αξιοποιήσει τις μεγάλες, τις σημαντικές του δυνατότητες.

 

Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω θερμά. Να ευχαριστήσω θερμά όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία ενός ακόμα Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Κυρίως να ευχαριστήσω όλους και όλες εσάς για την εκπληκτική συμμετοχή σας, που μας δίνει δύναμη, μας δίνει κουράγιο, μας δίνει αυτοπεποίθηση, μας δίνει αισιοδοξία και στη σκέψη και στη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά. Και θα προχωρήσουμε.

 

Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Γεια σας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue