Home ΚοινωνίαΕλλάδα Οι νέοι αγρότες της ΕΕ ζητούν πρόσβαση στη γη και δίκαιο εισόδημα

Οι νέοι αγρότες της ΕΕ ζητούν πρόσβαση στη γη και δίκαιο εισόδημα

by ikariaki.gr
16 views

Νίκος Γαργαλάκος

Τον παλμό των αιτημάτων του νέου αγροτικού δυναμικού της ΕΕ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA), σε συνεργασία με την εταιρεία DeLaval, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτά, βασικά ζητούμενα για τους νέους αγρότες προκειμένου να ευδοκιμήσουν και να αναπτύξουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, είναι η ευκολότερη πρόσβαση στη γη, αλλά και ένα δίκαιο εισόδημα.

Η μαραθώνια έρευνα διεξήχθη και στα 28 κράτη-μέλη, από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, λαμβάνοντας ως δείγμα αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Εκτός από τα παραπάνω αιτήματα, οι νέοι αγρότες διατύπωσαν την άποψη ότι η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και ο θεμιτός ανταγωνισμός των παγκόσμιων αγορών συνιστούν παράγοντες που θα επιτρέψουν την ευημερία της γεωργίας της ΕΕ και θα προσελκύσουν τη νέα γενιά στην ύπαιθρο.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της μονάδας προοπτικών πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης AGRI, Ricard Ramon I Sumoy, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της CEJA συμπίπτουν με τα ευρεία συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της ΚΑΠ, το αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάστηκε σε διάσκεψη τον περασμένο Ιούλιο. «Χρειαζόμαστε έναν κερδοφόρο τομέα που να προσελκύει ανθρώπους. Οι τιμές των γεωργικών γαιών, καθώς και η διαθεσιμότητα της γης, πρέπει να υποστηριχθούν από πολιτικές της ΕΕ που θα είναι πιο συνεπείς με τις εθνικές πολιτικές και αντίστροφα», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως επισημαίνει το έγκυρο IEG Policy, οι αγρότες της ΕΕ αντιμετωπίζουν την κερδοφορία ως «όχημα» για την παραμονή τους στην αγροτική δραστηριότητα.

«Καθώς η τεχνολογία προχωρά και βιώνει έναν γενικότερο εκδημοκρατισμό», συνέχισε ο Ramon I Sumoy, «η ΕΕ πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στην ενίσχυση της αλυσίδας γνώσης, η οποία με τη σειρά της θα απλοποιήσει την ΚΑΠ και θα μετατοπίσει την εστίαση από τους ελέγχους και την τήρηση της νομοθεσίας, στις επιδόσεις». Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της CEJA, Tomas Ignac Fenix, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διάδοση της γνώσης και της τεχνολογίας θα πρέπει να είναι περισσότερο παρούσα στις συνομιλίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών.

Την πεποίθηση ότι οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στη γη, αλλά και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους χωρίς να χρεοκοπούν, εξέφρασε και η Tessa Avermaete, καθηγήτρια του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν.

Παρεμβαίνοντας αργότερα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, επέμεινε ότι οι άμεσες πληρωμές είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του τομέα.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ypaithros.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue