Home ΚοινωνίαΕλλάδα Μηνύματα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του ΠΑ.Μ.Ε. για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Μηνύματα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του ΠΑ.Μ.Ε. για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

by ikariaki.gr
10 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ     

 

banner

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ εδώ και 27 χρόνια ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για τις διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά την ιστορία της ανθρωπότητας.

Την 18η Δεκέμβρη επικαλούμαστε τους μετανάστες για να υπενθυμίσουμε ευρύτερα την αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάθε κοινωνία οφείλει να απομονώνει και να εξουδετερώνει τα όποια ξενοφοβικά στοιχεία την αποπροσανατολίζουν και να επενδύει με το βλέμμα στο μέλλον στην ανεκτικότητα και τη δημιουργική ενσωμάτωση της ποικιλομορφίας που προσφέρουν οι μετανάστες.

Η ελληνική Πολιτεία πράττει όσα είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και την παροχή ίσων ευκαιριών και αρωγής ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ομαλής ένταξης των μεταναστών, αναλαμβάνοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η ηλεκτρονική κάρτα διαμονής και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο για τα παιδιά των μεταναστών, όσο και για την βελτίωση της ελληνομάθειας των ιδίων.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θέτουν ένα σύγχρονο, συνεκτικό και περιεκτικό πλαίσιο που αποτυπώνεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ένταξης», το οποίο πρόκειται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενεργεί με γνώμονα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των ανθρώπων που διαμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να μάχεται υπεύθυνα τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επικράτηση της πολιτικής που προάγει τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την ανοχή. Επιδιώκουμε σταθερά, κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες, την ευημερία για όλους, χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

 

 

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1990 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, για την «Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Σήμερα οι μετανάστες καταμετρούνται σε περισσότερους 232 εκατομμύρια, ποσοστό περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ζουν εκτός της πατρίδας τους χωρίς να εξαιρούνται οι Έλληνες.

Ίδια για όλους η αιτία που οδηγεί στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία, ανέχεια, φαινόμενα σύμφυτα με την ιμπεριαλιστική πολιτική και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης που οδηγούν στον ξεριζωμό.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, δεν ξεχωρίζει τους εργάτες και τους άνεργους από το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την ιδιαίτερη κουλτούρα. Δίνει ενιαία τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ που οδήγησαν και συνεχίζουν να κρατούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Που κρατούν στην ομηρία χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν 2 και 3 χρόνια να προωθηθούν οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, άδεια παραμονής και τους αναγκάζουν να διπλοπληρώνουν ακριβά παράβολα και να πέφτουν στα δίχτυα παράνομων κυκλωμάτων ή και νόμιμων δουλεμπορικών γραφείων και την ίδια ώρα προετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα στο άσυλο και απελάσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες έχουν τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία και ένταση του προσφυγικού προβλήματος, συμμετέχουν ενεργά σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, ενισχύουν όλα τα σχέδια και προγράμματα του ΝΑΤΟ, δίνουν γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Έχουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή των νέων που φεύγουν από τη χώρα μας για μια θέση εργασίας και ένα καλύτερο μεροκάματο.

Το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι καλύτερη προσφορά στην πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι η ανάπτυξη της δουλειάς των σωματείων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών κέντρων με στόχο τη συσπείρωση Ελλήνων και ξένων εργατών στα συνδικάτα που αντιπαλεύουν την αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συγκρούονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στους δρόμους , με την εργοδοσία και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου για την ικανοποίηση των αναγκών της τάξης μας.

 

Έλληνες και μετανάστες διεκδικούμε:

 • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
 • Να σταματήσει ο Γολγοθάς της απόκτησης οποιουδήποτε νομιμοποιητικού εγγράφου για τους μετανάστες
 • Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά.
 • Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.
 • Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
 • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.
 • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό.
 • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής.
 • Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και Κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 • Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν – όσο αυτό είναι δυνατόν – σε κανονικές συνθήκες.

 

 

Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο

χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους προσφυγιά.

 

 

 

 

Δεκέμβρης  2017

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue