Home ΚοινωνίαΕλλάδα Μεγαλώνει ο χάρτης των τουριστικών επενδύσεων

Μεγαλώνει ο χάρτης των τουριστικών επενδύσεων

by ikariaki.gr
17 views

Σηματωρός στην επενδυτική ανομβρία των τελευταίων ετών παραμένει ο τουριστικός κλάδος. Παρά την υπερφορολόγηση και την ατέρμονη γραφειοκρατία που επικρατεί στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το 2017 (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατατέθηκαν 125 προτάσεις για νέα και υφιστάμενα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ του υπουργείου Τουρισμού.

Πρωταθλητής αυτών το Νότιο Αιγαίο (η Κεντρική Μακεδονία κυριαρχεί στις προτάσεις του αναπτυξιακού νόμου) και ουραγός η Δυτική Μακεδονία, προορισμός από τον οποίο δεν υπεβλήθη καμία πρόταση.

Το θολό τοπίο της οικονομίας φαίνεται ότι δεν πτόησε επενδυτές που ερίζουν είτε να εισέλθουν στον τομέα του ελληνικού τουρισμού είτε να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Σημειώνεται ότι συνολικά το 2016 είχαν κατατεθεί 142 προτάσεις.

Αναλυτικά το 2017 ανά περιφέρεια υπεβλήθησαν οι εξής προτάσεις: 42 στο Νότιο Αιγαίο, 37 στην Κρήτη, 16 στο Ιόνιο, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 6 στην Αττική, 3 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Ελλάδα, 1 στη Στερεά Ελλάδα, 1 στην Ηπειρο, 1 στη Θεσσαλία και 1 στο Βόρειο Αιγαίο.
Επίσης υποβλήθηκαν άλλα 77 αιτήματα επενδύσεων και αδειοδοτήσεων σε λοιπές και ειδικές τουριστικές υποδομές που αφορούν σε: 24 εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, 10 χιονοδρομικά κέντρα,25 ορειβατικά καταφύγια, 7 κάμπινγκ, 5 συνεδριακά κέντρα, 3 θεματικά πάρκα, 2 γήπεδα γκολφ («Costa Navarino») και 1 σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

banner

Ακόμη μέχρι τον Ιούλιο είχαν εκδοθεί 22 άδειες δόμησης και χορηγηθεί 14 ειδικά σήματα λειτουργίας.
Η πλειονότητα των αναφερόμενων επενδύσεων έχει υποβάλει σχετική πρόταση στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος αναμένεται να ανοίξει εκ νέου για νέες υποβολές. Οσονούπω αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι την περασμένη άνοιξη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μέτωπο των επενδύσεων για την Αθήνα ο κορυφαίος αμερικανικός όμιλος Ceasars δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση στον τομέα φιλοξενίας και ψυχαγωγίας στην Αττική (στην έκταση του Ελληνικού και προς τούτο φέρεται να έχει προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Lamda Development), άνω του 1 δισ. ευρώ, και διερευνά και άλλες δυνατότητες.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 ανοίγει ο «Αστέρας Βουλιαγμένης». Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης-ανάπλασης από την AGC Equity Partners, για λογαριασμό των αγοραστών (δύο κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Kουβέιτ, Αράβων επενδυτών και της τουρκικής Dogus Group). Σημειώνεται ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς των επενδυτών για επένδυση ποσού 230 εκατ. ευρώ επιπλέον του τιμήματος των 400 εκατ. που κατέβαλε για το 88,46% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αστήρ Παλάς».

Όπως έχει ήδη γραφτεί φαίνεται ότι προχωρά η αξιοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας (της ΕΤΑΔ) με ξενοδοχειακή επένδυση από την Grivalia, μετά την απόκτηση του 80% των μετοχών της «Ναυσικά» Α.Ε., μισθώτριας εταιρίας των Αστεριών Γλυφάδας. Το επενδυτικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.eleftherostypos.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue