Home Εκπαίδευση Κραυγή αγωνίας στη Γερμανία για την ελληνόγλωσση παιδεία

Κραυγή αγωνίας στη Γερμανία για την ελληνόγλωσση παιδεία

by ikariaki.gr
8 views

Θένια Μυλωθρίδου

Η επίσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Συνομοσπονδίας Γερμανίας στο γενικό προξενείο Στουτγκάρδης και η επιστολή

Έντονη ανησυχία, προβληματισμό και αγωνία για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, όσον αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση τους, εξέφρασαν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης, σε συνεργασία με την Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, που κατέθεσαν χθες επιστολή με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους στο Γενικό Προξενείο Στουτγκάρδης και συγκεκριμένα, στον Γενικό Πρόξενο, κ. Παναγιώτη Πάρτσο.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μαθητική κοινότητα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία δεν είναι καινούρια, είναι πολλά και ποικίλα, με τους γονείς να δίνουν το δικό τους αγώνα, ευελπιστώντας να τους ακούσει η «μαμά-πατρίδα» και να τους βοηθήσει να διατηρήσουν το δικαίωμα τα παιδιά τους να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα και να λάβουν την ελληνική παιδεία.

Ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, σχολεία που υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν να κλείσουν, μη ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την γερμανική εκπαιδευτική πολιτική σε κάθε κρατίδιο, είναι μερικά από τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στα παιδιά των Ελλήνων της Γερμανίας, στους συγγενείς, τους φίλους και τους συμπατριώτες μας, να απολαμβάνουν το δικαίωμα μίας ομαλής εκπαίδευσης, όπως άλλωστε το δικαιούνται.

Κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης, σε συνεργασία με την Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, έχοντας αγνά κίνητρα, προσπαθούν μέσα από τις προτάσεις τους να συμβάλλουν όσο μπορούν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ομογένειας. Δεν επαναπαύονται, δεν εθελοτυφλούν αλλά συσπειρώνονται, αγωνίζονται και ζητούν έναν ειλικρινή διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να οδηγηθούν σε λύσεις, που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της χώρας μας.

Δείτε αναλυτικά, την επιστολή- πρόταση που κατέθεσαν στο Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης και έχει πολλούς αποδέκτες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ Α. Σ. ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Στουτγκάρδη, 09.11.2017
Αρ. Πρ. Ο.Β & B 10/17
ΠΡΟΣ :
1.Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου
2.Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Ζουράρη
3. Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου
4. Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης Γενικό Πρόξενο κ. Παναγιώτη Πάρτσο
5. Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου
6. Γραφείο Εκπαίδευσης Στουτγάρδης
7. ΔΙΠΟΔΕ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

banner

Η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας ως συντονιστικό όργανο συλλέγει και παρουσιάζει τα θέματα των Ομοσπονδιών και Συλλόγων μελών της και προωθεί της προτάσεις και αιτήματά τους προς το Υπουργείο Παιδείας.

Θέμα: Προτάσεις των μελών μας για άμεση και διαρκή επίλυση των προβλημάτων στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση εντός του σχολικού έτος 2017/2018

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ
Με την επιστολή μας θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σας παρακαλέσουμε να διασφαλίσετε την λειτουργία όλων των μοντέλων σχολείων στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του συντονιστικού γραφείου Μονάχου. Επισημάνουμε ότι στην προαναφερόμενη περιοχή υπάρχουν σχολεία όπως:

  1. Αναγνωρισμένα Τ.Ε.Γ. σε όλη τη γερμανική επικράτεια.
  2. Ελεύθερα Τ.Ε.Γ. και Νηπιαγωγεία που λειτουργούν στα πλαίσια των τοπικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων (Σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – χρηματοδότηση από τις συνδρομές μελών των συλλόγων και σε ορισμένες περιπτώσεις συγχρηματοδότηση από τις τοπικές γερμανικές σχολικές αρχές)
  3. Σχολεία ενταγμένα στο γερμανικό ωρολόγιο πρόγραμμα (χρηματοδότηση από μεικτές γερμανικές σχολικές επιτροπές) 4.Σχολεία ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση από γερμανικής πλευράς (βλέπε περιοχή Ρηνανίας Βεστφαλίας)
  4. Δημοτικά και Γυμνάσια με γερμανική συγχρηματοδότηση 80 %. (βλέπε Βαυαρία) και ενταγμένα δίγλωσσα σχολεία (βλέπε περιοχή Εσση). Πιο αναλυτικά: Ενταγμένα δημοτικά και γυμνάσια που εφαρμόζουν το δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (τα μαθήματα γίνονται τόσο στην γερμανική όσο και στην ελληνική γλώσσα) και επιδοτούνταν στο παρελθόν τυπικά από την Γερμανία και από την Ελλάδα.
  5. Ελληνικά λύκεια / αμιγή ελληνόγλωσση εκπαίδευση (πλήρη χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία). Λόγω ακριβώς των οικονομικών δυσκολιών τα ελληνικά λύκεια που αποτελούν την κορωνίδα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (βλ. 5) κινδυνεύουν να κλείσουν και με αγωνία κάθε φορά αναμένονται στοιχειώδη μέσα για τα λειτουργικά τους έξοδα και ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του ελληνικού αναλυτικού προγράμματος. Επισημαίνουμε ότι το μέλλον των ελληνικών λυκείων στη Γερμανία δεν αφορά τη γερμανική πλευρά και οι ελπίδες των μαθητών και των οικογενειών τους επαφίενται αποκλειστικά στην ελληνική πολιτεία.

Επισημάνουμε επίσης ότι: Η έναρξη του σχολικού έτους διαφέρει ημερολογιακά από κρατίδιο σε κρατίδιο. Η γερμανική εκπαιδευτική πολιτική σε κάθε κρατίδιο επηρεάζει κατά κανόνα σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση διότι ορίζει το πλαίσιο που πρέπει να λειτουργεί αυτή. Συνεπώς ορισμένα νομοθετήματα και διατάξεις της ελληνικής πολιτείας να μην επαρκούν για να λυθούν τα κατά τόπους πολυδιάστατα προβλήματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μομφές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και η μη έγκαιρη τοποθέτησή του στις σχολικές μονάδες. Αυτό δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στους συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων στη σχέση τους με τις γερμανικές σχολικές υπηρεσίες, με τις τοπικές κοινότητες και πάνω από όλα δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων μας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Τα μέλη μας προτείνουν ομόφωνα:
1. Να καλυφθούν όλα τα κενά άμεσα με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς ή με εκπαιδευτικούς πέραν της απόσπασης / με παράταση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία μας και να οργανωθεί σχέδιο διετίας που θα διασφαλίζει την λειτουργία των σχολικών μονάδων μας από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

  1. Να καλυφθούν τα κενά στα ακριτικά σχολεία των κρατιδίων μας που είναι αναγνωρισμένα Τ.Ε.Γ. αλλά κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη δεν επανδρώθηκαν με εκπαιδευτικό προσωπικό.
  2. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών λυκείων για να επανέλθει άμεσα η κανονικότητα στη λειτουργία των μαθημάτων. Να διερευνηθεί η δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας από το υπάρχων εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν με τις καθυστερήσεις των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι η ενισχυτική διδασκαλία θε μειώσει τις ανάγκες των μαθητών να παρακολουθούν μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια εφόσον οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από οικογένειες με συγκεκριμένη οικονομική δυνατότητα.
  3. Να συγκροτηθούν μεικτές ομάδες εργασίας ανά κρατίδιο μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, των Συντονιστικών γραφείων, των Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για να διερευνηθούν οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε κρατίδιο ξεχωριστά.

Γνωρίζουμε ότι διανύουμε δύσκολες εποχές και προσπαθούμε να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας στην λύση των προβλημάτων των σχολείων μας. Τα κίνητρά μας δεν είναι πολιτικά, αντιπολιτευτικά ή συνδικαλιστικά. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των σχολείων μας και προσπαθούμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία τους. Προτείνουμε στο Υπουργείο τον ειλικρινή διάλογο και τη συνεχόμενη διαβούλευση ως μοναδικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων μας.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για αυτή και παραμένουμε συσπειρωμένοι για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Ευχόμαστε οι προτάσεις μας προς το Υπουργείο να εισακουστούν και να είναι η αρχή για ένα διάλογο που θα δώσει λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που μας ταλανίζουν.

Κατ’ εντολή των Γενικών Συνελεύσεων των Θεσμών μας.

Για την Ομοσπονδία Βάδης Βυρτεμβέργης

Η Πρόεδρος                               Η Γραμματέας
Βαλκάνη Ξανθίππη                 Ραφαηλίδου Ελένη

Για την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γ&Γ Γερμανίας
(Για θέματα Βάδης – Βυρτεμβέργης)
Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας
Κήπας Αθανάσιος                   Σαββίδης Γεώργιος

 

Από τη χθεσινή επίσκεψή τους στο Προξενείο της Στουτγκάρδης

Αναδημοσίευση από : http://www.life-events.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue