Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ιωάννης Σπιλάνης: Η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας

Ιωάννης Σπιλάνης: Η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας

by ikariaki.gr
3 views

Ερώτηση προς

Κα Χρ. Καλογήρου, Περιφερειάρχη

Κο Χρ. Αργυρίου, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών

Στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήρθε για έγκριση ο Ισολογισμός της Περιφέρειας Β.Αιγαίου με τη συνήθη πρακτική της «τυπικής διαδικασίας» με το θέμα να παρουσιάζεται από το στέλεχος της Περιφέρειας και όχι από πολιτικό πρόσωπο.

Πέρα από το γνωστό δάνειο (που τουλάχιστον σε ότι αφορά την αγορά του οικοπέδου για κατασκευή Διοικητηρίου στη Λέσβο αποτελεί σκάνδαλο που προτιμάτε να αποσιωπάτε δεδομένου ότι βαρύνει στελέχη της παράταξης σας) που θα βαρύνει για πάρα πολλά χρόνια τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, στον απολογισμό περιλαμβάνονται μικρές και μεγάλες οικονομικές βόμβες που η μέχρι σήμερα πρακτική σας είναι να τις υποβαθμίζει.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η ορκωτός λογιστής:

  • Υπάρχει ποσό 288.0277,76 επίδικων απαιτήσεων και εξόδων που δεν έχουν προβλεφθεί
  • Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις συμμετοχές της Περιφέρειας σε νομικά πρόσωπα που όπως γνωρίζουμε βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Αλλωστε και το μόνο νομικό πρόσωπο που ενεργοποιήθηκε, η ΕΝΑ Β.Αιγαίου όχι μόνο έχει χρέη να αποπληρώσει, αλλά συσσωρεύει και νέα αφού ως Περιφερειακή Αρχή δεν έχετε κάποιο σχέδιο λειτουργίας της
  • Ο Νομικός Σύμβουλος σε επιστολή του αναφέρει ότι έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις κατά της ΠΒΑ ύψους 9 εκ. ευρώ και εκτιμά ότι θα ευδοκιμήσει υπερ τρίτων το μισό ποσό
  • Δεν υπάρχει ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση των ακινήτων που έχει η ΠΒΑ στη κυριότητα της.

Στις ερωτήσεις που υποβάλαμε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ώστε να πληροφορηθούμε για όσα παρατηρεί η ορκωτός λογιστής δεν υπήρξε καμία απάντηση. Παρ’όλα αυτά οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπερψήφισαν τον Ισολογισμό.

Με βάση τα παραπάνω, το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ, ζητά να ενημερώσετε γραπτά το Περιφερειακό Συμβούλιο και μέσω αυτού τους πολίτες του Β.Αιγαίου:

  • Σε τι είδους δαπάνες αφορούν τα εντάλματα των επίδικων απαιτήσεων και εξόδων που δεν έχουν προβλεφθεί και ποια ημερομηνία έχουν γίνει.
  • Ποιες είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, τι είδους δαπάνες αφορούν και ποια ημερομηνία (αναλυτικά ανά δαπάνη) έχουν αναληφθεί.
  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει εσείς και ο Πρόεδρος που έχετε τοποθετήσει στην ΕΝΑ Β.Αιγαίου έτσι ώστε όχι μόνο να μην συσσωρεύει νέα χρέη, αλλά και να δραστηριοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που να αποδώσει αναπτυξιακό έργο. Σας θυμίζω ότι έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στις 4 Σεπτεμβρίου και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 25 ημέρες (αντί 8 που αναφέρει ρητά ο κανονισμός λειτουργίας του ΠΣ) δεν έχουμε λάβει απάντηση
  • Σε τι είδους δαπάνες αφορούν οι δικαστικές αποφάσεις ύψους 9 εκ. ευρώ κατά της ΠΒΑ όπως αναφέρει ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας, ποια ημερομηνία έχουν γίνει και για πιο λόγο δεν εξοφλήθηκαν (αναλυτικά ανά δικαστική απόφαση).
  • Ποια είναι τα ακίνητα που βρίσκονται στη κυριότητα ΠΒΑ, κατά πόσο υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι και πως αξιοποιούνται.

Προφανώς γνωρίζουμε ότι ελάχιστα από τα παραπάνω έχουν δημιουργηθεί κατά τη τρέχουσα διαχείριση της Περιφέρειας. Όμως εφόσον, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, επιτρέπετε να υπάρχει αυτό το πέπλο συσκότισης επί των οικονομικών της Περιφέρειας και των αυτουργών των ενεργειών που επισύρουν χρέη στο κοινωνικό σύνολο κινδυνεύοντας να οδηγήσουν την ΠΒΑ σε αδυναμία λειτουργίας και παραγωγής έργου καλύπτοντας πρόσωπα που διοίκησαν πριν από σας, φέρετε και εσείς ευθύνες.

Μυτιλήνη 28/9/2017

Γ.Σπιλάνης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue