Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ιστορική ημέρα για την πόλη της Καισαριανής, το λαό και τους αγώνες του

Ιστορική ημέρα για την πόλη της Καισαριανής, το λαό και τους αγώνες του

by ikariaki.gr
4 views

Σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 και έπειτα από κοντά εννιά δεκαετίες, ξεριζώθηκε από τα σπλάχνα της πόλης μας – από το Σκοπευτήριο Καισαριανής- και το τελευταίο ίχνος της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας!

Με τις διαρκείς σχεδιασμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και έπειτα από εξώδικη εντολή, σήμερα,παρουσία πλήθους κατοίκων της πόλης μας, του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εργαζομένων του Δήμου, η Σκοπευτική Εταιρεία απομάκρυνε και τα τελευταία εναπομείναντα πράγματά της.

Η εξέλιξη αυτή έγινε χάρη στους αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της Καισαριανής, για να αποδοθεί η έκταση του Σκοπευτηρίου στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του για μάθηση, άθληση, αναψυχή.

Χωρίς αυτούς τίποτε απ’ όσα έγιναν δεν θα ήταν εφικτό.

Θυμίζουμε ότι όλη η έκταση του Σκοπευτηρίου παραχωρήθηκε προπολεμικά με βασιλικό διάταγμα στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (ΠΣΕ).

Για δεκαετίες στον τόπο αυτό, τόπο θυσίας εκατοντάδων ηρώων της Εθνικής Αντίστασης –στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της πάλης ενάντια στον φασισμό, ντουφεκιζόταν η ιστορική μνήμη. Για χρόνια ολάκερα όλη η έκταση αποτελούσε πραγματικά άβατο για τους κατοίκους των γύρω συνοικιών.

Απαιτήθηκαν αγώνες χρόνων για να κατοχυρωθεί βήμα-βήμα ο χαρακτήρας του χώρου στην πράξη.Να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις της Σκοπευτικής, να στηθεί το Μνημείο των εκτελεσμένων, να διαμορφωθούν το πάρκο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να χτιστούν τα σχολεία της πόλης, να ανακαινιστεί τέλος το νεοκλασικό κτήριο, που στεγάζει το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

Στην πάλη του αυτή ο λαός επιστράτευσε όλα τα μέσα, τις καταλήψεις, τα συλλαλητήρια, την ανυπακοή στους νόμους.

banner

Μπροστάρηδες  στους αγώνες αυτούς βρέθηκαν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές της Καισαριανής, που σύρθηκαν δεκάδες φορές στα δικαστήρια και σέρνονται ακόμα μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη συμβολή σε αυτό τον αγώνα είχε ο αείμνηστος Δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής.

Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή θέσαμε προτεραιότητα μας την αμετάκλητη απόδοση όλου του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου στο λαό της πόλης μας, παίρνοντας πρωτοβουλίες και ζητώντας τη νομοθετική παρέμβαση, που οδήγησε στη διαμόρφωση της τροπολογίας για την απόδοση του «Πάρκου Ελευθερίας» στο Δήμο Καισαριανής.Μετά την ψήφισή της τον Σεπτέμβρη του 2016 από την Κυβέρνηση, κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα για να απομακρυνθεί οριστικά η Σκοπευτική Εταιρεία από τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 καλέσαμε το λαό της πόλης σε συγκέντρωση-εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έσπασαν και τα τελευταία λουκέτα -και το τελευταίο άβατο της ΠΣΕ στο χώρο.

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει με τον πιο ζωντανό τρόπο ότι κανένας αγώνας του λαού μας δεν πάει χαμένος!

Πλέον στη πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μπαίνει η ανάγκη αναβάθμισης και παραπέρα ανάδειξης του «Πάρκου Ελευθερίας», για να είναι αντάξιο της Ιστορίας που κουβαλάει και των αναγκών του λαού μας. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής στις αρχές του Σεπτέμβρη ενέκρινε ομόφωνα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Στη βάση αυτή, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με την Αντιπεριφερειάρχη με θετική δέσμευση από την τελευταία για τη χρηματοδότηση και την γρήγορη προώθηση των απαιτούμενων εργασιών.

Οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες έδωσαν τη μάχη για δεκαετίες για το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Με σιγουριά και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν ακούραστα να περιφρουρούν τις κατακτήσεις τους.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue