Home ΚοινωνίαΕλλάδα Η Θεατρική ομάδα Αυγόρου – Κύπρου «Δημιουργείν» στο ert.gr

Η Θεατρική ομάδα Αυγόρου – Κύπρου «Δημιουργείν» στο ert.gr

by ikariaki.gr
7 views

Mε το έργο του Β. Ουγκώ «Οι Άθλιοι» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χρήστου, συμμετέχει στο 7o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δίστομο 2017, η κυπριακή ομάδα.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που ξεκινάει στις 17 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 26/8, η ημέρα που θα παρουσιαστούν  «Οι Άθλιοι» , είναι η Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Η θεατρική ομάδα αυτοπαρουσιάζεται:

Βιογραφικό Ομάδας
Η Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν» συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων της επαρχίας Αμμοχώστου – Κύπρου, με στόχο τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και την προσφορά των καθαρών εσόδων σε ευπαθείς ομάδες και κοινωνικά παντοπωλεία.

Σήμερα, στην ομάδα συμμετέχουν αφιλοκερδώς, πέραν των 70 ατόμων, από Αμμόχωστο, Λευκωσία, Λάρνακα, και Θεσσαλονίκη, δεικνύοντας πως, ο πολιτισμός και το κοινό όραμα μπορεί να ενώσει τις ψυχές των ανθρώπων. Διαχρονικός στόχος είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο, που αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα μέσω της υγιούς ενασχόλησης των νέων με πολιτιστικές δράσεις.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομάδα έχει δημιουργήσει φιλανθρωπικό καφενείο με την ονομασία «Ως πολλάτε Λακκιρτίν», του οποίου τα έσοδα προσφέρονται σε ευπαθείς οικογένειες της Κύπρου. Παρά τη σύντομη περίοδο δράσης της, η θεατρική ομάδα αριθμεί, ήδη, την διοργάνωση σημαντικών θεατρικών παραστάσεων και δρωμένων.

Το 2013 με την πρώτη προσπάθεια της ανεβάζει το έργο «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσμου» του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Το 2014 ανεβάζει την τραγωδία «Φοίνισσαι» του Ευριπίδη.

banner

Ενώ, το ίδιο έτος ανεβάζει το δρώμενο με αποσπάσματα από την κυπριακή ποίηση «Αυτός ο κόσμος ο μικρός… ο Μέγας», μιλώντας για τη γέννηση μέχρι και τον θάνατο, μέσω έργων κυπρίων ποιητών, στιχουργών και συνθετών.

Το 2015 ανεβάζει την αρχαία κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, η οποία τιμάται με την θέση της ως Επιλαχούσα Ομάδα, στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, στο Δίστομο.

Το 2016 ανεβάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Μάνα Κουράγιο», το οποίο τιμάται με την επιλογή του στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, στο Δίστομο, όπου και τυγχάνει εξαιρετικών διακρίσεων και κριτικών.

Το 2017 ανεβάζει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά, «Το όνειρο του Σκιάχτρου», ως πρώτο εγχείρημα παιδικής παράστασης, για μικρούς και μεγάλους.

Φετινό εγχείρημα της Ομάδας, ως επιστέγασμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2016 – 2017, είναι το έργο του Βίκτωρος Ουγκώ, «Οι Άθλιοι».

Λίγα λόγια για το έργο
Οι Άθλιοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι ένα από εκείνα τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα, που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το ευρύ κοινό και που διασκευάστηκαν θεατρικά, κινηματογραφικά, μουσικά και εικονογραφικά.

Το έργο, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1862, διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Η αφήγηση εστιάζει στις προσπάθειες ενός πρώην καταδίκου, του Γιάννη Αγιάννη, να επανενταχθεί στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή του.

Γύρω από αυτόν τον φαινομενικά πρωταγωνιστή ξετυλίγεται μια σειρά ιστοριών αρκετών χαρακτήρων, οι ζωές των οποίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το πραγματικό θέμα του έργου, που δεν είναι άλλο από την εξέταση της φύσης του καλού και του κακού.

Ο θεατής κυρίως προβληματίζεται για την ανθρώπινη ύπαρξη, τη φυσική και ηθική αθλιότητα αυτής, τον έρωτα, τον νόμο και τα όριά του, τη θρησκεία, την οικογενειακή αγάπη, την κοινωνία, την πολιτική, δηλαδή τους διαχρονικούς ανθρώπινους προβληματισμούς.

Ο ίδιος ο Ουγκώ προσκαλεί σε τέτοιες σκέψεις, όταν διακόπτει την αφηγηματική του ροή, για να παρεμβάλει τις δικές του απόψεις σχετικά με τέτοια ζητήματα ηθικής, πολιτικής και θρησκευτικής φύσης, καθιστώντας σαφές γιατί το έργο του είναι επικό όχι μόνο σε διαστάσεις, αλλά και σε περιεχόμενο.

Οι Άθλιοι ανταποκρίνονται, τελικά, πλήρως στον σκοπό δημιουργίας τους: ένα έργο που δεν είναι “ανώφελο, όσο θα υπάρχει πάνω στη γη αμάθεια και δυστυχία”, όπως ακριβώς το σκόπευε ο συγγραφέας τους.

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από :http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue