Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Α.Κ.Π. : Τοποθέτηση στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Εσωτερικών

Ε.Α.Κ.Π. : Τοποθέτηση στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Εσωτερικών

by ikariaki.gr
0 views

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΣΤΙΣ

31 / 8ου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η Ε.Α.Κ.Π. στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., κατήγγειλε τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας για την πραγματοποίηση και φέτος μιας ξεχωριστής, διασπαστικής και συντεχνιακής κινητοποίησης στην Δ.Ε.Θ. στις 08/09/2017.

Για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού πήραν απόφαση να « διαμαρτυρηθούμε » μια μέρα πριν από όλους τους άλλους εργαζόμενους και το λαό. Ξεχωριστά από τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας που πλήττονται το ίδιο με εμάς από τις αντιλαϊκές πολιτικές και αυτής της κυβέρνησης, γιατί αυτό βολεύει χρόνια τώρα όλες τις κυβερνήσεις, να μας κρατάνε χωρίς βασικά δικαιώματα, μακριά από το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα, για να μην «ξεστρατίσουμε» και σηκώσουμε κεφάλι.

Είναι πλέον περιττό να σχολιάσουμε ότι η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην περιχαρακωμένη κινητοποίηση των Σ.Α. με ευθύνη του προεδρείου, γίνεται χωρίς απόφαση του Δ.Σ. Είναι ψιλά γράμματα βλέπετε για τους νεροκουβαλητές των κυβερνήσεων, η τήρηση της καταστατικής λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων και η έννοια της συλλογικότητας των αποφάσεων.

Τονίσαμε επίσης ότι τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σ.Α. υποκριτικά καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις θέσεις που εξέφρασε ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με κοινωνικά ζητήματα, αφού στην ουσία κάνουν αυτά που παρότρυνε ο Υπουργός και καταγγέλθηκαν από την Ε.Α.Κ.Π. στις 14/07/17.

Είναι  συνειδητή επιλογή η αποκοπή  των εργαζόμενων στα Σ.Α. από την υπόλοιπη κοινωνία και τα αιτήματα της.

Κατά τη συνεδρίαση καταγγέλθηκε από την παράταξη μας η απαράδεκτη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, με την πλήρη απουσία της από τα προβλήματα και τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν και την φετινή αντιπυρική περίοδο οι συνάδελφοι μας και είχαν σαν συνέπεια δεκάδες τραυματισμούς, θάνατο συναδέλφου, αλλεπάλληλες επιφυλακές, καταστρατηγήσεις ωραρίου, συνεχείς μετακινήσεις, περικοπές σε ρεπό, κανονικών αδειών,  γονικών αδειών κ.λ.π.

Τώρα που ήταν συνεχώς στο προσκήνιο και έγινε κατανοητό από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού το εργασιακό καθεστώς των πυροσβεστών, γεγονός που σημαίνει ότι θα είχαμε έστω την ηθική στήριξη, δεν τόλμησε η πλειοψηφία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. να διοργανώσει, όχι κινητοποίηση αλλά ούτε μία παράσταση διαμαρτυρίας.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι, για την Ε.Α.Κ.Π. η μοναδική διέξοδος για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι ο συνεχής οργανωμένος αγώνας στο χώρο μας και η συμμετοχή και κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους και το λαό.

Με βάση αυτό το κριτήριο και παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και τις αγωνιστικές δράσεις για τα προβλήματα των πυροσβεστών και την πυρασφάλεια της χώρας. Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την άμεση έναρξη μαζικών, δυναμικών κινητοποιήσεων, όπως κάναμε και στο πρόσφατο Δ.Σ. με κύρια και βασικά αιτήματα:

 • Την αύξηση της χρηματοδότησης για το Π.Σ., την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των 5ετους θητείας και εποχικών συναδέλφων μας.
 • Την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως βαρύ επικίνδυνο και ανθυγιεινό, την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την θέσπιση Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στον επιχειρησιακό τομέα.

Την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία, την πλήρη αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας  και των εξαιρέσιμων ημερών όπως αμείβονται όλοι οι  εργαζόμενοι στο δημόσιο.    

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν, δεν εξαιρεθήκαμε από κανένα αντεργατικό αντιλαϊκό μέτρο. Ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο δια στόματος του Αν. Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. υπήρξε παραδοχή της αποδυνάμωσης και της υποχρηματοδότησης του Π.Σ.

Συνεχίζουμε να οργανώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, ενάντια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ  ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΩΝ  Σ.Α. ΝΑ  ΕΞΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Θ. ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Για  την  Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Δημήτρης Βλάχος

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Όταν ξεκινά η τακτική του καρότου και του μαστίγιου  τα  χειρότερα έρχονται !!! »

Τη Πέμπτη  31/8ου στα πλαίσια της συζήτησης που έγινε στην Bουλή, με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής του Κ.Κ.Ε. από 04/07/2017 με θέμα «Η μειωμένη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο έργο των πυροσβεστών και στην πυρόσβεση», επιβεβαιώθηκαν για άλλη μία φορά οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης για την αποσάθρωση της πυροπροστασίας της χώρας, αλλά και αποτυπώθηκαν παράλληλα οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και έχει αποκαλύψει επανειλημμένα η Ε.Α.Κ.Π.

 • Ποια είναι τα συμπεράσματα λοιπόν από την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και τις «αντιδράσεις» που προκάλεσε;

1ον Επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Αν. Υπουργό η σημαντική μείωση στις δαπάνες των προϋπολογισμών του Π.Σ., που έχει αναδείξει η Ε.Α.Κ.Π. αλλεπάλληλες φορές μετά από σχετική επεξεργασία των στοιχειών των προϋπολογισμών του Π.Σ. από το 2009. Επιβεβαιώνεται δηλαδή, ότι και η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε στο ακέραιο τις μεγάλες μειώσεις, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιουργούν στο έργο των πυροσβεστών και τις διαλυτικές συνέπειες σε βάρος των δομών της πυροπροστασίας. Όπως επιβεβαιώθηκε στις 29/8ου από τον ίδιο τον Αν. Υπουργό μέσα από σχετική συνέντευξη που έδωσε στον Real Fm ότι είχε καταγγείλει η Ε.Α.Κ.Π. με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, γιακών  την αποδυνάμωση του μηχανισμού πυροπροστασίας, λόγω της επάνδρωσης από το υπάρχον προσωπικό των Π.Υ. των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και των Π.Κ. των ιδιωτικών οδικών αξόνων. (βλ. Δελτίο Τύπου 23/07/2017 eakp.gr).

2ον Η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα καταστροφικά αποτελέσματα που δημιούργησαν και οι φετινές πυρκαγιές, δείχνει αποφασισμένη, όχι για να δώσει ουσιαστικές λύσεις, αλλά για να συνεχίσει τον στρατηγικό σχεδιασμό που ξεκίνησαν από το 1998 οι προκάτοχοι της, για την συρρίκνωση και απαξίωση του κρατικού μηχανισμού για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία (Πυροσβεστικό Σώμα – Δασική Υπηρεσία), με στόχο την προώθηση της Ιδιωτικοποίησης – της Εμπορευματοποίησης και της Ανταποδοτικότητας στον τομέα της πυροπροστασίας και της αλλαγής  χρήσης γης.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι μόνη της η κυβέρνηση. Αυτό αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, για εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

3ον Για να προωθήσει όμως αυτούς τους σχεδιασμούς «πέταξε την μπάλα σκόπιμα στην εξέδρα», μιλώντας για έναν  στρεβλό, κομματικό, ανεκπαίδευτο κρατικό μηχανισμό, για να αρπάξουν την ευκαιρία και να μπουν στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και οι άλλοι «συμπαίκτες» της, όχι μόνο του πολιτικού σκηνικού, αλλά και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού και οι ε.α. υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί εντολοδόχοι των κυβερνήσεων. Αυτοί που όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όχι μόνο στις δομές της πυρασφάλειας της χώρας, αλλά και για την εργασιακή κόλαση που βιώνουν επί δεκαετίες οι πυροσβέστες, μετρώντας την απώλεια δεκάδων συναδέλφων και  βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Σαν να περίμεναν το «σύνθημα» από καιρό, βγήκαν επί σκηνής με καθορισμένους τους ρόλους του «καλού» και του «κακού», δήθεν για να υπερασπιστούν, στα λόγια όμως, ότι δεν είχαν πράξει οι ίδιοι για τους πυροσβέστες μέσα από τα έργα τους για χρόνια ολόκληρα. Οι ίδιοι που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τις προσβολές σε βάρος των πυροσβεστών, είναι που διατήρησαν επί 20ετίας την εργασιακή ομηρεία, την απλήρωτη υπερεργασία, τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, το κουτσουρεμένο πενθήμερο και τα εξοντωτικά ωράρια, την μη αναγνώριση του επαγγέλματος ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο και μία σειρά άλλα δικαιώματα που ποτέ δεν είχαν οι πυροσβέστες όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα. Το ρεσιτάλ υποκρισίας για την τιμή και την υπόληψη των πυροσβεστών (πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αυτό) δόθηκε από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Π.Σ.    

Αυτή είναι λοιπόν η πραγματική ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ που εδραιώθηκε επί δεκαετίες στο Π.Σ. και διατήρησε με ευλάβεια και η κυβέρνηση του κυρίου Αν. Υπουργού αν θέλουμε δηλαδή να μιλάμε επί της ουσίας.

Όλα τα υπόλοιπα περί κομματικού κράτους και ρουσφετολογικής πολιτικής, είναι συστατικό στοιχείο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού που δημιούργησαν και διατηρήσαν όλες οι κυβερνήσεις, για να αξιοποιούν τα αποτελέσματα του ανάλογα με τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς σχεδιασμούς, καλή ώρα όπως τώρα που επιχειρούν να κάνουν τα επόμενα βήματα για τους στόχους που προαναφέραμε.    

 • Ποιά είναι όμως η πραγματική στόχευση των δηλώσεων του Αν. Υπουργού και του ντόρου που σήκωσαν οι «προστάτες» της υπόληψης μας;1ον Για την Ε.Α.Κ.Π. είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Αν. Υπουργός, σκόπιμα επέλεξε να απαντήσει σε μία Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε πριν δύο μήνες, τώρα που πλησιάζει στο τέλος της η αντιπυρική περίοδο και κατά πως φαίνεται, με την λήξη της θα πιάσουν δουλειά τα αρμόδια τμήματα του Α.Π.Σ. στην κατεύθυνση που προβλέπει η υπ. αριθ.  46714 οικ. Φ. 109. 1 από 04/08/2017 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (βλ. eakp.gr).  Απόφαση η οποία έρχεται να εξειδικεύσει και να προωθήσει τις διατάξεις των αντιδραστικών νόμων 3511/2006 & 4249/2014 που θεσπίστηκαν για την υποτιθέμενη αναδιοργάνωση του Π.Σ.  και που μόνη της η Ε.Α.Κ.Π. έδωσε την μάχη και τις δύο φορές για να μην περάσουν. (βλ. eakp.gr) Όπως είναι ξεκάθαρο, ότι διόλου τυχαία δεν είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ενάντια στο Π.Σ. και τους πυροσβέστες με στοχευμένες εκφράσεις και αναφορές.

  2ον  Οι αναφορές στην στρεβλότητα του Π.Σ.,  σε ανεκπαίδευτους πυροσβέστες, στις ρουσφετολογικές προσλήψεις με τις οποίες έμπαιναν από τα παράθυρα και τις πόρτες  κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στο Π.Σ., για τους οποίους είπε όμως ότι δεν μπορούν να βρεθούν στον δρόμο και ότι θα έπρεπε να έχει σταθεροποιηθεί η πορεία τους, αλλά όχι όμως με ομογενοποίηση αλλά με εναρμόνιση.

  Όλες αυτές λοιπόν οι διαπιστώσεις και αναφορές, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προετοιμασία του εδάφους για τις δομικές αλλαγές στο Π.Σ. που θα έρθουν ως προτάσεις κατά παραγγελία φυσικά το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο τμήμα, στην βάση των κατευθύνσεων του άρθρου 5 της παραπάνω υπουργικής απόφασης για:

 • «Την χωροταξική κατανομή των επαγγελματικών και εθελοντικών υπηρεσιών του προσωπικού και των μέσων».
 •          & «Την  μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων μέτρησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιακών δομών».Βλέπε κατάργηση Π.Υ. & Π.Κ. όπου εδρεύουν δημοτικές εθελοντικές υπηρεσίες και θα δημιουργηθούν νέες, και κατά συνέπεια θα γίνει κατάργηση οργανικών θέσεων με ότι συνεπάγεται αυτό για όσους κατά τον Αν. Υπουργό «έμπαιναν» από τα παράθυρα και ότι θα έπρεπε να έχει σταθεροποιηθεί η πορεία τους, αλλά με ευθύνη και αυτής της κυβέρνησης παρά τις «ειλικρινής» διαθέσεις και υποσχέσεις δεν έγινε εφικτό λόγω θεσμών!!!  
 • «Την μελέτη καθορισμού των μεθόδων και των διαδικασιών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου, καθώς και των τρόπων αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας» &  «Η  ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με το σύστημα εκτέλεσης υπηρεσίας, τον χρόνο εργασίας και αξιολόγησης, μέτρησης και ελέγχου απόδοσης των υπηρεσιών και του προσωπικού του σώματος καθώς και τα καθήκοντα αυτού».
 • Βλέπε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και περαιτέρω διεύρυνση του χρόνου και της απλήρωτης εργασίας. Βλέπε, την αξιολόγηση, την μέτρηση και τον έλεγχο απόδοσης των εξουθενωμένων πυροσβεστών, ως μοχλό πίεσης για ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε εργασιακά δικαιώματα αλλά και προπομπό απολύσεων.     Η Ε.Α.Κ.Π. ΚΑΛΕΙ όλους του πυροσβέστες, μόνιμους, πενταετείς, εποχικούς, να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τις εξελίξεις αυτές και αφού βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να γυρίσουν την πλάτη στους συνδικαλιστικούς νεροκουβαλητές των κυβερνήσεων και να οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με την Ε.Α.Κ.Π. για αντίσταση απέναντι σε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν, πριν είναι πλέον πολύ αργά.  

  Για την Ε.Α.Κ.Π.

   Η Εκτελεστική Γραμματεία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue