Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Α.Κ.Π. : Παρέμβαση για υπέρβαση χρόνου εργασίας και ανακοίνωση για άμεση συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΠΣ Βορείου Αιγαίου

Ε.Α.Κ.Π. : Παρέμβαση για υπέρβαση χρόνου εργασίας και ανακοίνωση για άμεση συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΠΣ Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
6 views

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η  Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η  Κ Ι Ν Η Σ Η  Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν

Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

ΘΕΜΑ: « Καταπόνηση και έκθεση των υπαλλήλων σε κίνδυνο μέσω της καταχρηστικής

                   υπέρβασης του χρόνου εργασίας ».

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα των ανεξέλεγκτων επιφυλακών, την υπέρβαση του χρόνου εργασίας,  τις γενεσιουργές αιτίες τους και τα αποτελέσματα τους σε βάρος των πυροσβεστών.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για δύο δεκαετίες δοκιμάζει τις αντοχές του αλλά και μετράει με πίκρα και αγανάκτηση τον βαθμό εκμετάλλευσης που έχει υποστεί, από όλες τις κυβερνήσεις μέσα από την σωρεία καταστρατηγήσεων, κυρίως του ελεύθερου χρόνου του.

Καλείται να « βάλει » πλάτη με εκατομμύρια απλήρωτες εργατοώρες, που συσσωρεύονται ως χρωστούμενα ρεπό κατά εκατοντάδες σε συσκευασία κενού αέρος, που στο τέλος του μένουν ως σουβενίρ για την αποστρατεία του για να θυμάται την « αναγνώριση » των θυσιών που έκανε.

Υποχρεώνεται να εργαστεί με αυτοθυσία, συνέπεια των πολλών αρμοδιοτήτων και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, μακραίνοντας ολοένα και περισσότερο τον κατάλογο  των θυμάτων, συνέπεια αυτών των ελλείψεων και της εντατικοποίησης.

Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση στο χώρο μας ολοένα και να χειροτερεύει και τα εργασιακά μας δικαιώματα σιγά σιγά να εξαργυρώνονται για να γίνουν το πλεόνασμα και τα επενδυτικά πακέτα που έχει ανάγκη η « υγιής » επιχειρηματικότητα για να φέρει την « ανάπτυξη » και να « σωθεί » η χώρα.

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή Σέτα της Εύβοιας, αλλά και άλλες μικρότερες στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν για άλλη  μια φορά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Τα αποτελέσματα γνωστά, υπερεργασία και καταπόνηση των υπαλλήλων, με ατελείωτες ώρες εργασίας που κυμαίνονταν από 40 έως και 52 ώρες συνεχόμενες, αν συνυπολογίσουμε τις 24ωρες επιφυλακή στις Π.Υ. και τα Π.Κ.,  τις 24ώρες στο συμβάν και τον χρόνο μετάβασης από και προς τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια. Ταυτόχρονα  οι πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με ανύπαρκτα μετρά υγιεινής και ασφάλειας και ελλιπής  μεριμνά για το προσωπικό που βρίσκετε στα μέτωπα τις φωτιάς κ.τ.λ.

Το τι θα επικρατούσε εάν η φετινή αντιπυρική περίοδο στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας δεν ήταν από τις ποιο « ήπιες » από πλευράς συμβάντων, αποτυπώθηκε στο μεγαλείο του σε βάρος των συναδέλφων μας που έδρασαν κυρίως στις πυρκαγιές της Ζακύνθου.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών παίρνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος του ελευθέρου χρόνου των πυροσβεστών και της ασφάλειας τους:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

  • Την τακτική των ανεξέλεγκτων επιφυλακών ως μέτρο κάλυψης πάγιων αναγκών.
  • Την ανοχή και την συγκάλυψη που επιδεικνύεται από διοικήσεις, φυσική και πολιτική ηγεσία σε περιπτώσεις που καταγγέλλεται καταναγκασμός του προσωπικού σε συνεχόμενη εργασία που στις περισσότερες των περιπτώσεων φθάνει έως και 52 ώρες.
  • Την άδικη εξαίρεση των πυροσβεστών από το καθεστώς αποζημίωσης των υπερωριών, των νυχτερινών και των εξαιρέσιμων που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και από τα μέτρα προστασίας που προβλέπει η εργατική νομοθεσία για μία σειρά επαγγέλματα υψηλού επαγγελματικού κινδύνου.
  • Το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπάλληλων Πυροσβεστικού Σώματος γιατί, για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού, έβαλε θέμα στο Δ.Σ. της 20/09/2017 λίγο πριν από την λήξη τη αντιπυρικής περιόδου για « Λήψη απόφασης περί κατάθεσης αγωγών για τις επιφυλακές» και παρά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα καταστρατήγησης του χρόνου εργασίας, αλλά και όσα έχουν καταγραφεί καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, τηρεί σιγή ιχθύος. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί από το 2ο  Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. πριν 17 χρόνια, όταν πάρθηκε παρόμοια απόφαση, μετά από πρόταση της Ε.Α.Κ.Π., αλλά μέχρι και σήμερα παραμένει ανενεργή.

Αυτή ακριβώς η συνεχόμενη επί δύο σχεδόν δεκαετίες « σιγή » και ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, από όλες τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που βρέθηκαν στο προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., έχει καθιερώσει ως άτυπο καθεστώς πλέον, να εργάζονται οι Έλληνες πυροσβέστες με τα ποιο απάνθρωπα ωράρια που ούτε την εποχή της δουλείας δεν εφαρμόζονταν.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι περίοδοι που η Ε.Α.Κ.Π. ήταν στο προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας και αντιμετώπιζε άμεσα και αποτελεσματικά την στιγμή της εξέλιξης της, κάθε απόπειρα παραβίασης ωραρίου.

Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για το ποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι από την δράση του αγωνιστικού συνδικαλισμού που υπηρετεί με συνέπεια η Ε.Α.Κ.Π. και δεν αμαυρώνεται ούτε εξαφανίζεται, βαπτίζοντάς τες ως « Παραλήρημα » το σημερινό προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

ΖΗΤΑ από το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. εδώ και τώρα

  • Να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, για να μπει ένα οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση και την έκθεση σε κίνδυνο των πυροσβεστών μέσω της παραβίασης του χρόνου εργασίας με το καθεστώς των επιφυλακών και της ανεξέλεγκτης υπερεργασίας, έτσι όπως πρότεινε η Ε.Α.Κ.Π. στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. της 20/09/2017 και αποτυπώνεται στην από 22/09/2017 ανακοίνωσης της ( βλέπε siteeakp.gr ).
  • Να οργανώσει τον αγώνα των πυροσβεστών με το πλαίσιο των εννέα αιτημάτων που έχει καταθέσει η Ε.Α.Κ.Π. και απορρίφτηκε από το προεδρείο στο Δ.Σ. της 20/09/2017.

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Για την Ε.Α.Κ.Π. Στερεάς Ελλάδος

Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας

Κώστας Κέκης

 

 

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η  Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η  Κ Ι Ν Η Σ Η  Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν

Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και ενώ έχουν ήδη διαπιστωθεί αρκετά προβλήματα στις υπηρεσίες της περιφέρειας, που απασχόλησαν τους συναδέλφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με ευθύνη του προεδρείου του Δ.Σ. της Ένωσης μας για ένα ολόκληρο εξάμηνο, δηλαδή από τον Απρίλιο που έγινε η Ετήσια Γενική Συνέλευση μέχρι και σήμερα, δεν έχει συγκληθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου κατά παράβαση του καταστατικού που προβλέπει μία τακτική συνεδρίαση κάθε μήνα.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια του εκφυλισμού που έχει πλέον εγκατασταθεί στα συνδικαλιστικά όργανα της Ένωσης, με ευθύνη των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού της πλειοψηφούσας παράταξης, έτσι όπως καταγράφηκε και στην Γενική Συνέλευση στις 20/4 με την παρουσία 6 μόνο μελών.  ( βλέπε ανακοίνωση siteeakp,gr  30/4/2017 ).

Είναι η ίδια κατάσταση που επικρατεί στην συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων του Π.Σ.και είναι η βασική αιτία που οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι όλων των κατηγοριών, είναι σε μια συνεχή υποχώρηση σε εργασιακά δικαιώματα και σε βιοτικό επίπεδο.

Η υποχρηματοδότηση του Π.Σ. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Η συνεχή παραβίαση του ωραρίου με αλλεπάλληλες παράνομες επιφυλακές και η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια.  Οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων που υπηρετούν στις νεοϊδρυθείσες πυροσβεστικές υπηρεσίες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της fraport που λειτουργούν και στην περιφέρεια μας. Η συνεχή μείωση του οικογενειακού μας προϋπολογισμού από τις μνημονιακές πολιτικές.  Η έλλειψη μέτρων προστασίας και η μη αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Βαρύ – Ανθυγιεινό & Επικίνδυνο. Η αποδόμηση του κανονισμού μεταθέσεων. Η εργασιακή ανασφάλεια 5.500 χιλιάδων πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών. Η επαπειλούμενη  συρρίκνωση των υπηρεσιών του Π.Σ. μέσω της ψευδεπίγραφης αναδιοργάνωσης που είναι προ των θυρών, είναι ζητήματα που έπρεπε να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ένωσης μας, αλλά και γενικότερα όλων των συνδικαλιστικών οργάνων του Π.Σ., με διαρκή ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων για την αντιμετώπιση τους.

Κρίθηκαν όμως για ακόμη μία φορά τόσο η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., όσο και  οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις με την στάση σιωπής και ακινησίας που επέλεξαν, απέναντι στο διεκδικητικό πλαίσιο των εννέα βασικών αιτημάτων και την πρόταση για κινητοποιήσεις που κατέθεσε η Ε.Α.Κ.Π. στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στην συνεδρίασή του στις 20 Σεπτέμβρη, επιβεβαιώνοντας τον επιζήμιο ρόλο τους ως αβανταδόροι της κυβερνητικής πολιτικής.

ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν το προεδρείο της Ένωσης μας, να συγκαλέσει άμεσα Δ.Σ. με την ατζέντα όλων των προαναφερόμενων προβλημάτων, μιας και αποφάσισε να συνεδριάζει κάθε εξάμηνο, και να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της καθαριότητας των κλιμακίων.

Συγκεκριμένα στα κλιμάκια της Ικαρίας δεν υπάρχει σύμβαση με συνεργεία καθαρισμού με αποτέλεσμα στο Π.Κ. Αγίου Κηρύκου οι υπάλληλοι να πληρώνουν οι ίδιοι καθαρίστρια για τους χώρους του κλιμακίου ενώ στο Π.Κ. Ραχών οι υπάλληλοι εκτελούν και  χρέη καθαρίστριας.

Επίσης πρέπει να ελεγχθεί αν στα υπόλοιπα Π.Κ. και τις Π.Υ.οι παρεχόμενες υπηρεσίες, καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος αφού λόγω της φύσης της εργασίας μας,  ερχόμαστε σε επαφή με βλαπτικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία μας.     Θεωρούμε απαράδεκτο, εκτός όλων των άλλων, να αντιμετωπίζουμε και τέτοιου είδους προβλήματα και απαιτούμε άμεσα εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων  (ν. 3850/2010) σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης οφείλει να συντηρεί τους τόπους εργασίας και να μέριμνα για την κατά το δυνατό άμεση αποκατάσταση των ελλείψεων που έχουν σχέση με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ επίσης τους εργαζόμενους, να εκτιμήσουν μέσα από το ίδιο το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων που βιώνουν, αν άξιζε την στήριξη και την ανοχή τους η διοικούσα πλειοψηφία της Ένωσης και αφού βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ποιος στάθηκε στο πλευρό τους σε κάθε δύσκολη στιγμή, να απαιτήσουν εδώ και τώρα στήριξη του αγωνιστικού πλαισίου που προτείνει η Ε.Α.Κ.Π.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Παράλαιμος Λευτέρης – Τσαχάς Γιώργος

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue