Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Α.Κ.Π. : Μια καταγγελία και μια ανακοίνωση για τη συνεδρίαση Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Ε.Α.Κ.Π. : Μια καταγγελία και μια ανακοίνωση για τη συνεδρίαση Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

by ikariaki.gr
4 views

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

« Για την νέα πράξη εκφυλισμού σε βάρος του συνδικαλιστικού μας οργάνου με ευθύνη του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου »

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά το προεδρείο της Ένωσής μας, για τον λόγο ότι μετά από διάστημα έξι ( 6 )μηνών που είχε να πραγματοποιήσει συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου, γεγονός που  κατήγγειλε πρόσφατα η Ε.Α.Κ.Π. στις 18/10ου ( βλ. eakp.gr ), επέλεξε μετά από την καταγγελία μας  να συνεδριάσει εν απουσία όμως των δύο μελών που εκπροσωπούν την Ε.Α.Κ.Π.

Σημειωτέον ότι παρόμοιο γεγονός έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν και έχει καταγγελθεί από την παράταξη μας ( βλ. eakp.gr6/3/2015 ).

 

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση το προεδρείο ενώ έχει υπόψη του ότι:

 • Αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. πριν από τον ορισμό συνεδρίασης διοικητικού συμβουλίου, να έρχεται πρώτα σε συνεννόηση με όλα τα μέλη του Δ.Σ. και κυρίως με όσα υπηρετούν στα υπόλοιπα νησιά της γεωγραφικής μας περιφέρειας, εκτός δηλαδή της έδρας της ένωσης , για να επιτυγχάνεται η παρουσία όλων.
 • Δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή ή αεροπορική εξυπηρέτηση μεταξύ Ικαρίας και Μυτιλήνης, άρα χρειάζεται αρκετός χρόνος πριν για εύρεση συγκοινωνιακού μέσου και για την συνδυαστική κράτηση θέσεων μετάβασης και επιστροφής .
 • Ενώ γνωρίζει τα προσωπικά email των στελεχών της Ε.Α.Κ.Π. αλλά και το FAX της υπηρεσίας που υπηρετούν.

Προκειμένου να βάλει εμπόδια στην « ενοχλητική » παρουσία των μελών της Ε.Α.Κ.Π. επέλεξε να λειτουργήσει ως εξής:  

 • Καθόρισε συνεδρίαση του Δ.Σ. χωρίς καμία προ συνεννόηση ( τουλάχιστον απ’ ότι έχουμε υπόψη μας με τα δύο μέλη της Ε.Α.Κ.Π. ) για την Παρασκευή 10/11ου .
 • Απέστειλε την πρόσκληση για το Δ.Σ. την Δευτέρα6/11ου στις 30΄ στο υπηρεσιακό email

και όχι στο προσωπικό των μελών της Ε.Α.Κ.Π., ή έστω μέσω του φαξ για να γίνει άμεσα αντιληπτό, αλλά το άφησε στην ευχέρεια της διοίκησης για το πότε θα γίνει η ενημέρωση τους.

 

Την Τρίτη 7/11ου που ενημερώθηκαν από τα υπηρεσιακά όργανα τα μέλη της Ε.Α.Κ.Π. για την αποστολή της πρόσκλησης, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο προκειμένου να:

 

 • Εκφραστεί η διαμαρτυρία τους για την μη έγκαιρη προ συνεννόηση και ενημέρωση για την διεξαγωγή του Δ.Σ., προκειμένου να φροντίσουν έγκαιρα για την μετάβαση τους στην συνεδρίαση.
 • Με δεδομένη την δυσκολία μετάβασης, να ζητήσουν μετάθεση της συνεδρίασης λίγες μέρες αργότερα.

Το προεδρείο ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ενημέρωνε σχετικά με τις προθέσεις του τα μέλη της Ε.Α.Κ.Π., όχι μόνο δεν μετέβαλε την ημερομηνία του Δ.Σ. , αλλά δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ενημερώσει τηλεφωνικά για τις τελικές αποφάσεις του. Μετά από τηλεφωνική μας παρέμβαση μας πληροφόρησε ότι το Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε όπως το είχε προγραμματίσει αρχικά στις 10/11ου .

 

Από την στιγμή όμως που « Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει » και πλέον τα Δ.Σ. όπως και οι Γενικές Συνελεύσεις τείνουν αν γίνουν « οικογενειακή » υπόθεση των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού,  η Ε.Α.Κ.Π. εκφράζει τις αμφιβολίες της αν τελικά έγινε καν Δ.Σ.

  Αν όμως έγινε, το προεδρείο είναι υπόλογο όχι μόνο απέναντι στην παράταξη μας, άλλα και σε όλα τα μέλη των τεσσάρων νησιών για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε για τις « αποφάσεις » του Δ.Σ.

 Δεν είναι τυχαίο και έχει μεγάλες ευθύνες το προεδρείο που εκφράζονται εδώ και καιρό μαζικά διαθέσεις για διαγραφές μελών, κυρίως από συναδέλφους που υπηρετούν εκτός έδρας της Ένωσης, αλλά ακόμη και σκέψεις για σύσταση αυτοτελών νομαρχιακών ενώσεων.

 

 Η Ε.Α.Κ.Π. δίνει μάχη για να μην πραγματοποιηθούν αυτές οι απέλπιδες κινήσεις, γιατί η ισχύς των εργαζομένων απορρέει από την ενότητα και όχι από τον κατακερματισμό τους. Σε αυτή την βάση, παλεύει για την ενότητα όλων των κατηγοριών προσωπικού που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα σε ένα συνδικαλιστικό όργανο.

   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, είναι πλέον εξόφθαλμη η σκοπιμότητα αποκλεισμού της Ε.Α.Κ.Π. από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και η προσπάθεια να γίνει η πάλαι ποτέ αγωνιστική Ένωση μας, εξωραϊστικός σύλλογος των δωρεών και των χοροεσπερίδων.

Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές που εκφυλίζουν πλήρως την λειτουργία του σωματείου και έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν από την παράταξή μας, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού στα συνδικαλιστικά όργανα, είναι οι καλύτεροι αβανταδόροι της κυβερνητικής πολιτικής και εντελώς απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Με κάθε τρόπο αποφεύγουν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους ή να πάρουν θέση για το αγωνιστικό πλαίσιο που προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση για την πορεία ενόψει της Δ.Ε.Θ., όπου είχε αποφασιστεί να συμμετάσχει η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. μαζί με όλες ο ομοσπονδίες των Σ.Α. και τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε μια περίοδο που οι εργασιακές σχέσεις πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο, είναι υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε να παροπλιστεί το μόνο όπλο που έχουμε για να αποτρέψουμε αυτή τη κατάσταση.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,σας καλούμε για άλλη μια φορά να στηρίξετε την προσπάθεια της Ε.Α.Κ.Π. και το αγωνιστικό πλαίσιο που προτείνει.

 

 

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Παράλαιμος Λευτέρης – Τσαχάς Γιώργος

 

 

 

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Στις 20 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ).

 • Ένα ακόμα Διοικητικό Συμβούλιο όπου το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ), αρνήθηκε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για οργάνωση κινητοποιήσεων και πραγματοποίηση άμεσα πανελλαδικής διαμαρτυρίας πυροσβεστών στη Βουλή και το Υπουργείο, με το πλαίσιο των 9 βασικών αιτημάτων ( αύξηση χρηματοδότησης του Π.Σ. – εφαρμογή απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας – ένταξη του επαγγέλματος στα Β.Α.Ε. – κατάργηση των επιφυλακών που γίνονται για πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες – νέο Κανονισμό Μεταθέσεων που δεν θα ξεσπιτώνει πυροσβέστες – πληρωμή οφειλόμενων ρεπό, εκτός έδρας, υπερωριών, νυχτερινών κ.λ.π. όπως σε όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους – επαναφορά των οικονομικών απωλειών στα επίπεδα του 2009 – μονιμοποίηση των πενταετών και εποχικών συναδέλφων μας – καμία κατάργηση πυροσβεστικής υπηρεσίας ή κλιμακίου της χώρας ). Η Ε.Α.Κ.Π. ζήτησε να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση για τη συγκεκριμένη πρόταση και όλες οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις ( Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ). Καμία θέση, καμία τοποθέτηση, αλλά και καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πυροσβεστών, δεν υποβλήθηκε ούτε από τις άλλες παρατάξεις.
 • Σε ότι αφορά τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για τις καταστροφικές πλημμύρες της Αττικής και κυρίως για τα θύματα αυτών, από την ανυπαρξία της πρόληψης και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων, το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπερασπίστηκαν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, την Τοπική Διοίκηση και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέφυγαν να αναφερθούν:
 • στις διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που με την παντελή έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων και τα μηδαμινά ποσά που διατέθηκαν για την πρόληψη, άφησαν απροστάτευτο το λαό

 

 • στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχει στο πρόγραμμά της τη χρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας του λαών της, ενώ διαθέτει πακτωλό χρημάτων για τις επενδύσεις που αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αναφέρθηκαν μόνο στις ατομικές ευθύνες αυτών που μπαζώνουν τα ρέματα, λες και όλες αυτές οι αυθαιρεσίες δεν καλύπτονται όλα αυτά τα χρόνια από αυτούς που κυβέρνησαν τον τόπο.

 

Το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είναι άξιοι υπερασπιστές των πολιτικών που καταστρέφουν συνεχώς το περιβάλλον και ευθύνονται για την απώλεια χιλιάδων ζωών και περιουσιών του λαού, από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Καμία κουβέντα δεν είπαν, ούτε όταν η Ε.Α.Κ.Π. αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μονιμοποίησης των πενταετών και εποχικών συναδέλφων ( που δεν πληρούν τα κριτήρια για μονιμοποίηση στο Π.Σ. ), στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, για να καλύψουν ένα μέρος από τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις της.

 • Για το θέμα των επιφυλακών, έπειτα από την ενημέρωση που έγινε από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, αποφασίστηκε από το προεδρείο με τη συναίνεση και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. να μην κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Η θέση και η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. ήταν ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά λόγω των επιφυλάξεων και των αμφιβολιών που εξέφρασε ο Νομικός Σύμβουλος σχετικά με τη θετική έκβασή της, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί με έγγραφα στοιχεία και ντοκουμέντα ο αρμόδιος εισαγγελέας. Τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στην εισαγγελία θα αναφέρουν τις αιτίες και τις επιπτώσεις των σωρηδόν επιφυλακών όπως, την έλλειψη προσωπικού, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, τους συνεχείς κινδύνους για την ασφάλεια των πυροσβεστών από την πολύωρη και ιδιαίτερα κουραστική εργασία, την απλήρωτη υπερεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και την εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου μας από όλες τις κυβερνήσεις. Ανάλογη πρόταση υποβλήθηκε και από την παράταξη Ανεξάρτητοι Πυροσβέστες, αλλά και οι δύο προτάσεις καταψηφίστηκαν.

     Πέραν όμως των όποιων δικονομικών παρεμβάσεων, η ουσιαστική πρόταση που έχει καταθέσει η Ε.Α.Κ.Π. από τον Σεπτέμβριο στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και σε όλα τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων ενώσεων, για την διεκδίκηση με αγωνιστικό τρόπο της οριστικής λύσης στο χρόνιο ζήτημα της καταστρατήγησης του χρόνου εργασίας και της απλήρωτης εργασίας, δεν στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων του Π.Σ. Το τελικό συμπέρασμα από την στάση των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία και στις πρωτοβάθμιες ενώσεις είναι ότι, αφήνουν συνειδητά τους πυροσβέστες απροστάτευτους στις κυβερνητικές επιδιώξεις για την διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας.     

 • Το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αρνήθηκε να καταγγείλει και να απαιτήσει την ανάκληση της δικαστικής δίωξης που ασκείτε στον συνάδελφο – συναγωνιστή Γιώργο Μελιόπουλο, όπως είχε προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο συνάδελφος διώκεται γιατί ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Βέροιας, συμμετείχε στη διαμαρτυρία κατά των Νατοϊκών δυνάμεων στην Κοζάνη, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η εμπλοκή της χώρας μας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών. Αυτή είναι η αλληλεγγύη που δείχνει το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, προς τους συναδέλφους που διώκονται γιατί αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η στάση τους απέναντι σε συναδέλφους που αγωνίζονται.
 • Η Ε.Α.Κ.Π. κατήγγειλε το προεδρείο της Ομοσπονδίας και για το γεγονός ότι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και τον Αρχηγό του Π.Σ. στις 10-11-2017, στην οποία συμμετείχαν μόνο μέλη του προεδρείου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.
 • Για το θέμα της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών εξόδων για συμμετοχή στις συνεδριάσεις, των μελών του Δ.Σ. που διαμένουν και υπηρετούν στην επαρχία: Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. που διασφαλίζει την καλύτερη διαχείριση των χρηματικών αποθεμάτων της Ομοσπονδίας (δηλαδή των χρημάτων των πυροσβεστών), μειώνει τα έξοδα της Ομοσπονδίας και συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσών στο ταμείο της ( αναλυτικά η πρότασή μας στην ανακοίνωση της 31ης – 10 – 2017, βλέπε στην ιστοσελίδα μας ).

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σε ένα ακόμα Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καταδεικνύεται ότι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, με ευθύνη του προεδρείου και της πλειοψηφίας του, δεν λειτουργεί υπέρ των πυροσβεστών και δεν κάνει πράξη τον κύριο και βασικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: να διεκδικεί με αγώνες τη λύση στα προβλήματά μας. Είναι συνυπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ( συνεχή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, συνεχείς μειώσεις στον μισθό και το εισόδημά μας, υποβάθμιση της υπηρεσίας μας και της πυρασφάλειας της χώρας ). Αυτή είναι η κατάντια των συνδικαλιστικών μας οργάνων, της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων, όταν κυριαρχούν συμβιβασμένες ηγεσίες και πλειοψηφίες.

Η Ε.Α.Κ.Π. συνεχίζει την προσπάθεια για την ανασύνταξη των συνδικαλιστικών οργάνων και την αγωνιστική αφύπνιση των συναδέλφων, με τις συνεχόμενες παρεμβάσεις, τις περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Σας καλούμε να στηρίξετε και να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue