Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ε.Α.Κ.Π. : Μια ανακοίνωση και μια παρέμβαση για τα οικονομικά των πυροσβεστών

Ε.Α.Κ.Π. : Μια ανακοίνωση και μια παρέμβαση για τα οικονομικά των πυροσβεστών

by ikariaki.gr
5 views

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΊΑ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

banner

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Στις 18 Δεκέμβρη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ), παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συγκεκριμένα η Βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο υπεύθυνος Τομέα Σωμάτων Ασφαλείας Γεώργιος Μαλαγκονιάρης.

Στο χρόνο που δόθηκε στο μέλος της Ε.Α.Κ.Π. για να τοποθετηθεί επί του συνόλου των προβλημάτων του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, τέθηκαν τα εξής:

  • Για τη μονιμοποίηση ενός αριθμού συναδέλφων πενταετούς θητείας που εξήγγειλε για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, το μέλος της Ε.Α.Κ.Π. ανέφερε ότι ακόμα και εάν προσπεράστηκε η μνημονιακή προϋπόθεση της 1 προς 4 προσλήψεις – αποχωρήσεις όπως δηλώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξει μία σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του Π.Σ. για το έτος 2018 και ιδιαίτερα για τους κωδικούς που αφορούν τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, τότε η μονιμοποίηση θα μείνει κενό γράμμα και θα έχουμε εμπαιγμό των συγκεκριμένων συναδέλφων μας για ακόμα μια φορά.

Η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων ( αύξηση μισθών, ασφαλιστικές εισφορές κ.α. ), ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον ότι την στιγμή που γράφονταν η παρούσα ανακοίνωση, ήδη είχε δημοσιευτεί ο προϋπολογισμός του Π.Σ. όπου στον Κωδικό Αριθμού Εξόδων 0342 που αφορά τις τακτικές αποδοχές του  εποχικού προσωπικού δεν υπάρχει αντίστοιχη διαφορά. ( βλ. eakp.gr )

Παραθέτουμε την αρνητική εξέλιξη των σχετικών πιστώσεων σε βάθος επταετίας από την χρονιά που ήδη πλέον είχε δημιουργηθεί ο θεσμός του πενταετή πυροσβέστη μέχρι και σήμερα, για να γίνει αντιληπτός ο διαχρονικός εμπαιγμός των συναδέλφων πενταετών και εποχικών:

Έτος  2012 2013 2016 2017 2018
Πιστώσεις    Κ.Α.Ε. 0342 64.600.000 55.000.000 53.402.120 51.831.100 54.500.000
Διαφορά                                     10.100.000

Επίσης η εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι θα θεσπιστούν νέες νομοθετικές διατάξεις που θα καθορίζουν τη διαδικασία της μονιμοποίησης. 

Ας αναλογιστούν οι συνάδελφοι γιατί θα πρέπει να θεσπιστούν πάλι από την αρχή νομοθετικές διατάξεις για τις διαδικασίες μονιμοποίησης τους;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, γιατί πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να μαγειρευτούν τα επόμενα εμπόδια υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης, που πιθανότατα να είναι η ανακήρυξη πρόωρων εκλογών!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ επίσης από το μέλος της Ε.Α.Κ.Π. προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης:

 

  • Το ξεσπίτωμα των συναδέλφων από την κυβέρνηση με μεταθέσεις και μετακινήσεις και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάδελφοι που αδυνατούν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς. Όπως και το νέο ξεσπίτωμα που ετοιμάζεται με τον καινούργιο κανονισμό, για το σύνολο των πυροσβεστών. Ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για το πότε σχεδιάζεται η έκδοση του νέου κανονισμού μεταθέσεων.

Η μόνη απάντηση που πήραμε για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ότι για τις περιοχές που δεν μπορούν να βρουν στέγη οι συνάδελφοι που μετατίθενται ( όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη ), θα συμβάλλουν για τη διαμονή τους οι ομώνυμοι Δήμοι. Με τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή αποποιούνται το κράτος και η κυβέρνηση, τις βασικές ευθύνες και υποχρεώσεις που θα έπρεπε να έχουν απέναντι σε εργαζόμενους, που ξεσπιτώνονται χωρίς τη θέλησή τους. Ακόμα όμως και η συγκεκριμένη υποτιθέμενη συνδρομή των Δήμων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη με βάση την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι Δήμοι της χώρας, που για να εξοικονομούν οικονομικούς πόρους φορτώνουν με νέους φόρους, τέλη και χαράτσια το λαό.

  • Η υποχρηματοδότηση του Π.Σ., η συνέχιση της υποβάθμισης της πυρασφάλειας σε επίπεδο πρόληψης, η συνεχής υποβάθμιση της υπηρεσίας μας ακόμα και σε βασικά μέσα, οχήματα και εξοπλισμό, οι άμεσες μειώσεις που προκύπτουν από το νέο μισθολόγιο με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογία, η νέα επιχείρηση κατάργησης των δικαιωμάτων και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που βάζει πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλων αντίστοιχων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Οι αρνητικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, μετά και από την ολοκλήρωση της λεγόμενης 3ης αξιολόγησης. Νέα μέτρα θα θεσπίζονται συνεχώς σε βάρος μας.

Τα συνδικαλιστικά μας όργανα με ευθύνη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών, δεν λειτουργούν υπέρ των πυροσβεστών, δεν αγωνίζονται για να δώσουν λύσεις στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματά μας. Βάζουν πλάτη στην επιβολή των μέτρων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι συνυπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και το σύνολο των πρωτοβάθμιων ενώσεων, αρνούνται να συζητήσουν και να στηρίξουν τις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. για οργάνωση συνεχών κινητοποιήσεων με το πλαίσιο των 9 βασικών αιτημάτων, για να διεκδικήσουμε: Την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας. Τη μονιμοποίηση εδώ και τώρα ΟΛΩΝ των πενταετών και εποχικών συναδέλφων και όχι μόνο την μονιμοποίηση μίας μερίδας και την εσαεί ανανέωση συμβάσεων για όλους τους υπόλοιπους, όπως προτείνουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την προστασία της ασφάλειάς μας και την οικονομική μας ανακούφιση.

Καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πυροσβεστών, δεν υποβάλλεται ούτε από τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις.

 

 

Τίποτα δεν κερδίζετε χωρίς αγώνα.

Η Ε.Α.Κ.Π. με τις συνεχόμενες παρεμβάσεις, περιοδείες και τις αγωνιστικές της πρωτοβουλίες, συνεχίζει την προσπάθεια για να οργανώσει τους πυροσβέστες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

 

 

 

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

Θέμα: «Προσαύξηση των αποδοχών των συναδέλφων μας που τελούν σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας με αναπηρία 80% και άνω, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – Χορήγηση των προσαυξήσεων σε όλους τους υπαλλήλους, που αντιμετωπίζουν ανάλογα σοβαρά προβλήματα»

Κυρία Υπουργέ

Με έγγραφό μας στις 28 Φεβρουαρίου 2017, σας είχαμε επισημάνει ορισμένες οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στις αποδοχές των συναδέλφων μας πυροσβεστών αλλά και άλλων συναδέλφων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκονται σε κατάσταση « μόνιμης διαθεσιμότητας » με αναπηρία 80% και άνω ( λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που υπέστησαν εν ώρα υπηρεσίας ), σε σχέση με συναδέλφους αξιωματικούς που βρίσκονται σε κατάσταση « πολεμικής διαθεσιμότητας » ως απόρροια παθήματος σε καιρό πολέμου.

Οι ανισότητες αυτές οφείλονταν σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας, στο γεγονός ότι οι προαναφερόμενοι πυροσβέστες και συνάδελφοι των Σ.Α. και Ε.Δ. λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές, σε σχέση με τους αξιωματικούς – ανάπηρους πολέμου με τα ίδια ποσοστά αναπηρίας.

Οι μειωμένες αποδοχές των παραπάνω συναδέλφων προέρχονταν από τις διατάξεις της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Ε3 του άρθρου τρίτου του νόμου 4254/2014, με τις οποίες προσαυξήθηκαν με προσωπική διαφορά σε μηνιαία βάση από 1-4-2014 μόνο οι αποδοχές των Ανάπηρων Πολέμου Αξιωματικών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, που έχουν ενταχθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας. Οι προσαυξήσεις αυτές προήλθαν από την επαναχορήγηση και τον επιμερισμό σε δωδεκάμηνη βάση, του συνολικού ποσού των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας που είχαν περικοπεί από τις αποδοχές τους από 1-1-2013, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων 1, 31 και 32 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012. Με βάση τις παραπάνω προσαυξήσεις χορηγήθηκαν και εφάπαξ αναδρομικές αποδοχές, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2013 και μετά.

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι πυροσβέστες και οι συνάδελφοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε μόνιμη διαθεσιμότητα για τους προαναφερόμενους λόγους, εξαιρούνταν από την παραπάνω διάταξη που αφορά τις προσαυξήσεις.

Επίσης, σας είχαμε επισημάνει, ότι σε δημοσιεύματα του τύπου αναφερόταν ότι προσαυξήθηκαν αναδρομικά οι αποδοχές και σε συνταξιούχους του δημοσίου, με αναπηρία άνω του 80%.

Με την τότε παρέμβασή μας είχαμε ζητήσει να προσαυξηθούν – εξισωθούν οι αποδοχές των πυροσβεστών και όλων των συναδέλφων των Σ.Α., Ε.Δ. και των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας ή ανάλογες καταστάσεις, εξαιτίας τραυματισμού ή προβλημάτων υγείας ένεκα της υπηρεσίας.

Κυρία Υπουργέ

Στο συγκεκριμένο έγγραφό μας δεν δώσατε απάντηση. Σε σχετική αντίστοιχη ερώτηση που έγινε από Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. στη Βουλή στις 28-6-2017 απάντησε μόνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, όπου αναφερόμενος κυρίως σε έγγραφα – απαντήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( Γ.Λ.Κ. ) τόνισε μεταξύ άλλων ότι, δεν δύναται να εξισωθούν – προσαυξηθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων  που βρίσκονται σε μόνιμη διαθεσιμότητα ( ανέφερε όμως αποκλειστικά μόνο το αστυνομικό προσωπικό ), με τις αποδοχές των αξιωματικών που τελούν σε πολεμική διαθεσιμότητα ( αναπηρία ως απόρροια παθήματος εν καιρώ πολέμου ).

Από την επισκόπηση όμως των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας ( νόμος 4093/2012 άρθρο πρώτο παράγραφος Β’ Υποπαράγραφοι Β3 και Β4, νόμος 4111/2013 άρθρο 1 παράγραφοι 3 και 4, νόμος 4151/2013 άρθρο 4 παράγραφος 8 περίπτωση ε ), διαπιστώσαμε ότι:

  • Στους δικαιούχους των προαναφερόμενων προσαυξήσεων ( εξαίρεση από τις μειώσεις – δικαιούχοι προσαυξήσεων ) που μέχρι πρότινος από όσο γνωρίζαμε ανήκαν μόνο οι αξιωματικοί – ανάπηροι πολέμου με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (πολεμική διαθεσιμότητα), προστέθηκε και η κατηγορία των υπηρετούντων σε κατάσταση μονίμου διαθεσιμότητας στην Ελληνική Αστυνομία με τα αντίστοιχα ποσοστά αναπηρίας. Ως εκ τούτου και από τις παραπάνω διατάξεις, εξαιρέθηκαν οι πυροσβέστες και όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε κατάσταση μονίμου διαθεσιμότητας, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Περαιτέρω, πέραν των παραπάνω περιπτώσεων, από τις μειώσεις των παραπάνω διατάξεων εξαιρέθηκαν ( και αντίστοιχα προσαυξήθηκαν ) και οι αποδοχές όλων των συνταξιούχων του δημοσίου, που είναι ανάπηροι με ποσοστό 80% και άνω.

Κυρία Υπουργέ

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, συνεχίζουμε να διεκδικούμε με τον αγώνα μας στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που περικόπτουν μισθούς, αποδοχές, συντάξεις και παροχές των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την παραπάνω σχετική ισχύουσα νομοθεσία, ζητάμε:

  • Να εξαιρεθούν άμεσα και αναδρομικά από τις ως άνω μειώσεις όλοι οι συνάδελφοι μας πυροσβέστες καθώς και όλοι οι ένστολοι που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας με αναπηρία 80% και άνω, εξαιτίας τραυματισμού ή προβλημάτων υγείας ένεκα της υπηρεσίας. Να τους χορηγηθούν άμεσα και αναδρομικά όλες οι οικονομικές διαφορές ( προσαυξήσεις ) που δικαιούνται – λόγω της μη εξαίρεσης τους από τις ως άνω μειώσεις – επί των αποδοχών τους.
  • Να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης από τις ανωτέρω μειώσεις, καθώς και η χορήγηση των αντίστοιχων προσαυξήσεων και για όλους τους ένστολους, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της υπηρεσίας.

Η ενέργεια αυτή, αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης απέναντι σε ανθρώπους που υπέστησαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους, για να προστατεύσουν τη ζωή, την περιουσία, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του κράτους.

Αναμένουμε την απάντησή σας, για την ενημέρωση των συναδέλφων μας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος Δημήτρης

Με την παρούσα σας επισυνάπτουμε για την πλήρη ενημέρωσή σας και την από 28-2-2017 παρέμβασή μας προς εσάς.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue