Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Α.Κ.Π. : Ανακοινώσεις για τη συνεδρίαση του Δ.Σ, της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Ε.Α.Κ.Π. : Ανακοινώσεις για τη συνεδρίαση του Δ.Σ, της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
9 views

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΣΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τη Δευτέρα 28 Γενάρη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ). Παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε με ευθύνη της κυβέρνησης και στην νέα αντιπυρική περίοδο, με όλες εκείνες τις ελλείψεις σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο που δημιούργησαν τις καταστροφικές συνέπειες στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα επιμένουν να ασχολούνται με επιμέρους ζητήματα, και όχι με το πώς θα διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των πυροσβεστών και θα οργανωθεί καλύτερα η πυροπροστασία της χώρας, για να μην επαναληφθούν οι ίδιες τραγικές καταστάσεις.

Η Ε.Α.Κ.Π. ακριβώς γι αυτό τον λόγο κατέθεσε την εξής θέση και πρόταση στο Δ.Σ. για να συζητηθεί ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα:

banner
 • ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Με δεδομένο ότι σε 3 μήνες θα μπούμε στη νέα αντιπυρική περίοδο και παρά τους 100 νεκρούς συνανθρώπους μας και τις μεγάλες καταστροφές του περσινού καλοκαιριού, η κυβέρνηση πέρα από την έκκληση για δωρεές προς τους λεγόμενους « Εθνικούς ευεργέτες » με προτροπή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε:

 • Σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει μέσω του πρωθυπουργού μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Αττική και κυρίως με τη χρηματοδότηση της πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές στο ύψος των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Για την ισχυροποίηση των δομών πυρασφάλειας και την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό, υποδομές, μέσα, εξοπλισμό, όπως αποδεικνύεται και από τον προϋπολογισμό του 2019 για το Π.Σ., που παραμένει και φέτος καθηλωμένος στα μνημονιακά δεδομένα σε ότι αφορά τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της υπηρεσίας. Από την αύξηση των 959.000 ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Π.Σ. για 2019 σε σχέση με 2018, τα 14.740.220 ευρώ αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, αποζημιώσεων, μετακινήσεων και ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.. Τα υπόλοιπα 3.218.780 έχουν να κάνουν με λειτουργικές δαπάνες.
 • Για την προστασία των πυροσβεστών, με την εφαρμογή της νομοθεσίας που θέτει κανόνες προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας, στις πυρκαγιές, διασώσεις, παροχές βοήθειας κ.α.

Αντί όλων αυτών, η κυβέρνηση σχεδιάζει για εμάς τους πυροσβέστες:

 • Νέα πολυήμερα « ταξίδια » όταν θα ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα, για να μπαλώνει με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό.
 • Νέο ξεσπίτωμα, στις « καινούργιες ειδικές δομές – μονάδες » που σκοπεύει να δημιουργήσει στην Αθήνα ή σε άλλα κεντρικά σημεία κατά την αντιπυρική περίοδο, με προσωπικό και μέσα από αρκετές περιφέρειες, που θα συμμετέχει στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Για τον λόγο αυτό το σχετικό κονδύλι για την κίνηση του προσωπικού είναι αυξημένο κατά 63,14%. Επιβεβαιώνει δηλαδή τον νέο σχεδιασμό που ανέφερε η υπουργός κατά την πρόσφατη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δημιούργησε γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας για να μας λύσει υποτίθεται τα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και Θρησκευτικό Γραφείο ( σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση Αρχηγού Π.Σ. ) για να μας « ενισχύσει πνευματικά » υποτίθεται και να μας παραπέμψει σε προσευχές και δεήσεις για να ελπίζουμε όλοι σε κάποιο « θαύμα » για να λύσουμε τα προβλήματα και να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, τις υποδομές της χώρας. Πέρα δηλαδή του γεγονότος ότι μία καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός ξεχωριστά που έχει να κάνει με τον θρησκευτικό του προσανατολισμό, την μετατρέπει σε υπηρεσιακή υποχρέωση, θα δημιουργήσει επιπρόσθετο πρόβλημα στην τεράστια έλλειψη προσωπικού από την μάχιμο υπηρεσία αφού θα αποσπάσει ( βολέψει ) ακόμη έναν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων για την στελέχωση των αντίστοιχων γραφείων.

Για όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα προτείναμε να κλιμακωθούν, άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με κορύφωση την οργάνωση ένστολης πανελλαδικής διαμαρτυρία πυροσβεστών στη Βουλή και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Να σταματήσει το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να διευκολύνουν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να καταργούν τα δικαιώματά μας, να υποβαθμίζουν συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα και την πυρασφάλεια της χώρας. Τονίσαμε ότι αυτές είναι οι βασικές υποχρεώσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει άμεσα η Ομοσπονδία και όχι να περιορίζεται στο να βγαίνει μαζί με την Ένωση Αξιωματικών και να « ζητάνε συγνώμη εκ μέρους των πυροσβεστών », επειδή δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Οι πυροσβέστες κάνουν ότι μπορούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας και το φυσικό πλούτο. Συγνώμη πρέπει να ζητήσουν από τον Ελληνικό λαό όλες οι κυβερνήσεις που ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις και δεν χρηματοδότησαν επαρκώς το κομμάτι που λέγεται Πολιτική Προστασία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών συνανθρώπων μας, των πυροσβεστών και των μεγάλων καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ) και οι υπόλοιπες παρατάξεις ( Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ), συμφώνησαν με την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. να εξαγγελθούν από την Ομοσπονδία κινητοποιήσεις με έναρξη πολύ πριν την αντιπυρική περίοδο και σε χρόνο που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση αυτή πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και να ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όχι όπως στο πρόσφατο παρελθόν, που το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με « φθηνές » δικαιολογίες και υπεκφυγές, αγνόησαν παρόμοιες αποφάσεις Συνεδρίων αλλά και Διοικητικών Συμβουλίων για έναρξη αγώνα και δεν τις έκαναν πράξη.

Ένα από τα Η.Δ. θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

 • ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΔΕΙΑΣ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Η θέση της Ε.Α.Κ.Π. για τις δικαστικές προσφυγές:

Από τη μέχρι τώρα στάση και αντιμετώπιση των κυβερνήσεων, στις θετικές για εμάς όπως και για άλλους εργαζόμενους αποφάσεις δικαστηρίων, σε συνδυασμό και με τα αναδρομικά ποσά που μας καταβλήθηκαν, προκύπτει ότι:

 • Τις θετικές για τους πυροσβέστες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις τις έχουν εφαρμόσει μερικώς και όχι στο σύνολό τους. Υπάρχει και πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. κατ’ επιλογή της εφάρμοσε την απόφαση του Σ.τ.Ε. σε ότι αφορά έστω και αυτή τη μερική χορήγηση των αναδρομικών, δεν ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει, ούτε να μας καταβάλλει ακόμα και τα μειωμένα αυτά χρηματικά ποσά.
 • Τα όποια χρηματικά ποσά μας έχουν καταβληθεί με βάση τις αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπο και τα παίρνουν πίσω. Είτε με τη φορολογία, είτε με την αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων, την επιβολή των διαφόρων εισφορών – χαρατσιών ( αλληλεγγύης κ.α. ), αλλά και την προσωπική διαφορά που για όσους συναδέλφους εφαρμόζεται επιφέρει νέες συνεχόμενες μειώσεις στον μισθό τους.

Το ίδιο θα γίνει και με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας, εάν τελικά υπάρξουν θετικές δικαστικές αποφάσεις και αν οι κυβερνήσεις τις εφαρμόσουν.

H Ε.Α.Κ.Π. συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και κυρίως την οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων, τόνισε ότι η όποια δικαστική διεκδίκηση πρέπει να γίνεται σε συλλογικό επίπεδο με ευθύνη του πλέον αντιπροσωπευτικού οργάνου, της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., με την υποστήριξη των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Όπου κρίνεται όμως από νομικής πλευράς ότι πρέπει να υπάρχει και ατομική προσφυγή, να είναι προσωπική επιλογή του κάθε υπαλλήλου.

Η τεράστια εμπειρία όμως του εργατικού κινήματος αλλά και αυτή που συσσωρεύτηκε από τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού συνδικαλισμού στης τάξεις του Π.Σ.  καταδεικνύει ότι, μόνο με την οργάνωση του αγώνα μας, με συνεχείς δράσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, μπορούμε να εμποδίσουμε την επιβολή των πολιτικών των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Στην βάση αυτή λοιπόν απαιτούμε από την Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων, με άμεση πραγματοποίηση ένστολης πανελλαδικής διαμαρτυρίας πυροσβεστών στη Βουλή και στο Υπουργείο.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

 

 

 

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ  Δ.Σ. ΤΗΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Με δεδομένη την ευθύνη της κυβέρνησης για τις τεράστιες ελλείψεις του Π.Σ. σε προσωπικό μέσα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Με δεδομένη την χρόνια αδιαφορία του προεδρείου της Ένωσής μας για την διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων για όσα μας απασχολούν καθημερινά, αλλά και για τα προβλήματα στην πυρασφάλεια της περιφέρειάς μας, ως Ε.Α.Κ.Π. Βορείου απαιτήσαμε:

 • Το προεδρείο της Ένωσής μας να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ( δηλαδή του ανώτατου οργάνου του σωματείου μας ), που πάρθηκε από το σώμα μετά από πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. Β. Αιγαίου, για την οργάνωση κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα ορίζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Έχουμε φτάσει σχεδόν στο παρά πέντε πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από την πλευρά κυβέρνησης, παρά τους δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας και τις μεγάλες καταστροφές τους προηγούμενου καλοκαιριού.

 • Τα 500 εκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός με τις μεγάλες καταστροφές στην Αττική που αφορούσαν κυρίως την χρηματοδότηση της πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές, αποδεικνύεται πως είναι « άνθρακας ο θησαυρός ».
 • Ο προϋπολογισμός του Π.Σ. για το 2019 παραμένει καθηλωμένος καλύπτοντας με δυσκολία τις βασικές λειτουργικές ανάγκες του.
 • Καμιά θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την προστασία των πυροσβεστών με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας στα συμβάντα και την χορήγηση των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Αντί όλων των παραπάνω, οι σχεδιασμοί της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, μόνο δυσοίωνη για εμάς τους πυροσβέστες μπορεί να είναι, αφού μας περιμένουν:

 • Οι πολυήμερες μετακινήσεις όταν θα ξεσπούν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, θα ενταθούν, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό.
 • Επίσης μας επιφυλάσσουν νέο ξεσπίτωμα με την στελέχωση των νέων ειδικών δομών που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν, φυσική και πολιτική ηγεσία, στην Αθήνα η και σε άλλα κεντρικά σημεία της χώρας κατά την αντιπυρική περίοδο. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε είναι αυξημένο το κονδύλι για τις κινήσεις του προσωπικού, κατά 000 ευρώ!!

Για όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα τονίσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε επίπεδο περιφέρειας και ζητήσαμε να οριστεί άμεσα, χρονοδιάγραμμα περιοδειών του Διοικητικού Συμβουλίου στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια της περιφέρειας, με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων και την στήριξη των κινητοποιήσεων. Επίσης ζητήσαμε να ασκηθεί πίεση από την Ένωσή μας προς την Ομοσπονδία, για την οργάνωση αντίστοιχων δράσεων με κεντρικό πανελλαδικό χαρακτήρα.

 • Όσον αφορά το θέμα των δικαστικών διεκδικήσεων:

Έχοντας υπόψη τι συνέβη με τα αναδρομικά στους μισθούς και στις συντάξεις που με την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων κατά το δοκούν, οι απώλειες όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν, αλλά με το νέο μισθολόγιο που επιβλήθηκε χάσαμε πολύ περισσότερα χρήματα και θα συνεχίσουμε κάθε μήνα να χάνουμε. Επίσης τα όποια χρηματικά ποσά μας έχουν καταβληθεί με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, η εκάστοτε κυβέρνηση βρίσκει τρόπο και τα ξαναπαίρνει πίσω. Η Ε.Α.Κ.Π. Βορείου Αιγαίου αναλογιζόμενη την αναγκαιότητα και την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουμε έρθει όλοι, πρότεινε να διεκδικηθούν αγωνιστικά οι απώλειες και σε μισθούς και σε κάθε είδους παροχής που δικαιούμαστε. Μόνο με την οργάνωση συνεχών δράσεων, κινητοποιήσεων, διαμαρτυριών, μπορούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στο Π.Σ., μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να βάλουμε εμπόδια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και μας μαυρίζουν τη ζωή τη δική μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Φαίνεται όμως συνάδελφοι, ότι παρόλο που συμφωνήσαμε σε αρκετά σημεία στο Δ.Σ., το προεδρείο της Ένωσης θα συνεχίσει τις πρακτικές του παρελθόντος όπως « αγώνες »  με ανάθεση έργου. Πρακτικές οι οποίες στοίχησαν και στους εργαζόμενους στο Π.Σ. και στο λαό της περιοχής μας που οφείλουμε να προστατεύουμε. Οι πρακτικές αυτές του προεδρείου, όχι μόνο εκφυλίζουν και αποδυναμώνουν το συνδικαλιστικό μας όργανο, αλλά προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν και να μας δημιουργήσουν αυταπάτες, για τον τρόπο διεκδίκησης και επίλυσης των προβλημάτων μας.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ

Για την Ε.Α.Κ.Π. Βορείου Αιγαίου

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Παράλαιμος Λευτέρης – Τσαχάς Γιώργος

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue