Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Εύον Πλακίδας : Ανοιχτή επιστολή …περί αλήθειας!

Εύον Πλακίδας : Ανοιχτή επιστολή …περί αλήθειας!

by ikariaki.gr
46 views

Καταρχήν να συστηθώ για αυτούς που δεν γνωριζόμαστε. Λέγομαι Πλακίδας Εύον (Βαγγέλης) γεννημένος στην Αυστραλία από μετανάστες Ικαριώτες γονείς (με 4 παιδιά)  και επέστρεψαν στην Ικαρία το 1975 όταν ήμουν 6 ετών.
Διένυσα τα παιδικά μου χρόνια στο νησί όπου και πήγα σχολείο δημοτικό στο Αυλάκι και γυμνάσιο-λύκειο στον Εύδηλο και τα καλοκαίρια βοηθούσα τον πατέρα μου στην οικοδομή.
Στα 16 μου μετακόμισα στην Αθήνα (για περισσότερες ευκαιρίες σπουδών) και ταυτόχρονα δούλευα σε κάποια εργοστάσια,και αργότερα στο περίπτερο του ξαδέλεφου μου και έπειτα σε δικό μου με ενοίκιο. Με ένα διάλειμμα για την στρατιωτική μου θητεία το 1990.
Το 1996 βοήθησα στην έκδοση του βιβλίου της θείας μου Σώσας Πλακίδα “Ασπαλάθοι” και οι διακοπές μου ήταν να βοηθήσω στην προώθηση του, οπότε “μπήκα” σε περίπου 2000 Ικαριώτικα σπίτια από την μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Επισκέφτηκα μέρη και χωριά που δεν γνώριζα μέχρι τότε. Τότε ένιωσα ότι ο τόπος που μεγάλωσα και κατάγομαι είναι μαγικός και οι άνθρωποι του επίσης αρκετά πρόσχαροι και φιλόξενοι , και για δύο συνεχόμενα χρόνια στην Αθήνα που εργαζόμουν σκεφτόμουν πάντα το νησί με αγάπη και νοσταλγία και έκανα την “μεγάλη” κίνηση το 1998 και μετακόμισα στην Ικαρία ψάχνοντας  τον δρόμο μου…
Μετά από κάποιες “αποτυχίες” επιλογών και παραίνεση του μπάρμπα μου κατέληξα να ανοίξω Μίνι-Μάρκετ( μέχρι το 2007) στον Φάρο Ικαρίας και το 2004 ενοικιαζόμενα δωμάτια , όπου τα διατηρώ μέχρι και σήμερα.
Λάτρεψα αυτό το μέρος παρόλο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για έναν νέο που είχε μάθει να ζει στην πόλη και  κυρίως γιατί είχε 12 μόνιμους κατοίκους.
Δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στον Φάρο από τότε και  ταυτόχρονα όποτε έχω χρόνο ασχολούμαι και με τα κοινά του τόπου μου.
Πριν 5 χρόνια μια πελάτισσα μου από Γερμανία, μου ζήτησε να επισκεφτεί την Προπεζουλωπή να δει κάποιες πέτρες (σε άπταιστα Ελληνικά). Την θεώρησα “ιδιόρρυθμη” που ήρθε να δει τις πέτρες που ούτε εγώ που ζούσα ήδη 15 χρόνια χρόνια στον Φάρο ήξερα. Παρόλα αυτά ρώτησα έναν “ντόπιο” και μου εξήγησε που ήταν το παλιό μονοπάτι…. Μετά από αρκετές ώρες και αφού σκοτείνιασε γύρισε κουρασμένη και “θυμωμένη” μαλώνοντας με επειδή το μονοπάτι είχε κλείσει , λέγοντας μου:
“Το ξέρεις ότι έχεις δίπλα σου αυτόν τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων και δεν είναι επισκέψιμος? Πότε εσείς οι Έλληνες θα καταλάβετε ότι έχετε έναν παράδεισο γεμάτο ιστορία και πολιτισμό? όλο κάποιοι σας φταίνε……εσείς τι κάνετε για  τον πολιτισμό σας, τα σκουπίδια παντού και για όλα όσα σας ενοχλούν?”
Ένιωσα ντροπή και θεώρησα μετά από μια νύχτα αϋπνίας ότι θέλω να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής που επιζητώ, αυτής της καλλίτερης καθημερινότητας που οι αρχές του τόπου συνήθως δεν κατανοούν. Να γίνω πιο ενεργός πολίτης…
Οπότε “κάλεσα” κυρίως τους επαγγελματίες του χωριού και κάποιους που ήδη καθαρίζαμε κατά καιρούς τις παραλίες….και τους είπα ακριβώς αυτήν την ιστορία και από τότε δραστηριοποιούμαστε μια ομάδα εδώ στο χωριό και από άλλα χωριά με την υποστήριξη του συλλόγου και επαγγελματιών. Κατά καιρούς οι περισσότεροι επαγγελματίες διοργανώνουμε μακαρονάδες με την υποστήριξη του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου και τα έσοδα πηγαίνουν σε αυτούς τους σκοπούς :Καθαριότητες παραλιών, ταμπέλες να βοηθηθούν οι επισκέπτες μας να βρουν εύκολα παραλίες-αρχαιολογικούς χώρους-μονοπάτια (με την βοήθεια των δασκάλων και παιδιών του δημοτικού Αγ. Κηρύκου), πάρκινγκ για τους επισκέπτες του χωριού και για Α.Μ.Ε.Α, καθαρισμός των παλαιών μονοπατιών, κάδους και σακούλες, κάδους ανακύκλωσης, δημιουργία συσκευών συλλογής περιττωμάτων σκύλων, προώθηση τασακιών για την παραλία (αποστέλνονται δωρεάν από εταιρείες), καλλωπισμός του χωριού και πολλά πολλά άλλα.
Μία από τις κινήσεις αυτές ήταν και ο καθαρισμός της παραλίας Ιερό (αρχαιολογικός χώρος) από πολλά σκουπίδια και μπάζα από πεσμένα συρτικά που ήταν επικίνδυνα για την ασφάλεια των λουομένων….Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη από ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες και την πλειοψηφία του συμβουλίου του συλλόγου της εποχής.
Όταν κάποιος “ιδιοκτήτης” του ακόμα υπάρχων συρτικού έκανε καταγγελία για οικοδομικές εργασίες στο Ιερό από εμάς ( ο οποίος το σοβάτισε λίγες μέρες πριν την καταγγελία του??!!!) και ονόμασε εμένα και άλλον έναν κάτοικο της περιοχής….οι περισσότεροι κρύφτηκαν και “έβγαλαν την ουρά τους” απέξω……3 χρόνια τώρα {μια ευτυχώς μικρή μερίδα} μου έκανε προσωπικό “πόλεμο” και εμπάργκο στην επιχείρηση μου……διότι πίστεψαν ότι ήταν προσωπική πρωτοβουλία…..Το “επωμίστηκα” και δεν το ανέφερα γιατί δεν ήθελα να σταματήσει αυτό το ωραίο εθελοντικό έργο αυτής της ομάδας που όλο και “κέρδιζε” περισσότερους συμπολίτες μας…Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που μου συμπαρασταθήκατε σε αυτήν την “περιπέτεια” φανερά ή μη …. Επίσης όπως και με το θέμα για την καλύτερη υγιεινή για τα ζώα που υπάρχουν στο χωριό και τα αποίμενα, που στάλθηκε επιστολή στις αρχές (μετά από προτροπή του ίδιου του υγειονομείου), παρότι ήταν πρωτοβουλία άλλων χωριανών και το χαρτί που υπογράψαμε 154 άτομα και  γράφτηκε από μέλος του προηγούμενου συλλόγου…πάλι σε προσωπικό επίπεδο ερμηνεύτηκε……
Απλώς πιστεύω ότι το να εκφράζεις την άποψη σου ( σωστή ή λάθος) είναι δημοκρατικό δικαίωμα και ως πολίτης και ως επαγγελματίας δεν “φοβήθηκα” ποτέ να το κάνω…..αυτές τις αρχές έχω πάρει από το σπίτι μου!!
Η επιστολή αυτή έχει ένα και μόνο σκοπό…την ενημέρωση αυτών που δεν γνωρίζουν…και την απάντηση σε αυτό το παιδί 14 χρόνων που μου είπε προχτές ότι έχει απογοητευτεί από τον τόπο και τους δικούς του που δεν βλέπει μέλλον σε αυτόν τον τόπο…Μέλλον που πιστεύω είμαστε “υποχρεωμένοι” να τους δώσουμε….
Όπως μου είπε και μια φίλη κάποτε που σκέφτηκα να μην ασχοληθώ πια με τα κοινά του τόπου μου…”καλλίτερα να παλεύεις μάταια παρά καθόλου”……εγώ, εμείς, εσείς που θέλουμε κάτι άλλο για τον τόπο μας, που θέλουμε να “διορθώσουμε” αυτά που μας ενοχλούν, αρωγοί προς τις αρχές του νησιού και τόπου γενικά(και ας είναι απών συνήθως) θα είμαστε εκεί έξω (όπως και αρκετοί ενεργοί πολίτες και σύλλογοι ήδη κάνατε και κάνουμε) γι αυτό που πιστεύουμε και θέλουμε…για το αυτονόητο….για εμάς, τα παιδιά μας, τους επισκέπτες μας…….γιατί  θεωρούμε υποχρέωσή μας ΟΛΟΙ μαζί να κάνουμε ότι μπορούμε για την Ικαριά μας που αγαπάμε και γενικά για τον τόπο μας!!

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue