Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ερωτηματολόγιο Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με θέμα “Τα άτομα με αναπηρία την περίοδο της κρίσης”

Ερωτηματολόγιο Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με θέμα “Τα άτομα με αναπηρία την περίοδο της κρίσης”

by ikariaki.gr
17 views

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2017
«Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών προγραμματίζει μια σειρά από
δράσεις ευαισθητοποίησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με
Αναπηρία»

 

1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν σήμερα κάποια μορφή αναπηρίας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ περίπου 190 εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 80 εκατομμύρια άτομα έχουν κάποια αναπηρία, ενώ τα ποσοστά προβλέπεται να αυξηθούν καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της.
Οι αναπηρίες επηρεάζουν περισσότερο τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ οι γυναίκες με αναπηρία είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλές διακρίσεις.
Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, όχι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά γιατί η κοινωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους και δεν τους προσφέρει ίσες ευκαιρίες και τη δικαιούμενη πρόσβαση να συμμετέχουν ισότιμα σε κάθε είδους δραστηριότητα.
Τα άτομα με αναπηρία γίνονται πολλές φορές θύματα ρατσισμού, είναι πολύ περισσότερο πιθανόν να εκτεθούν σε δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και είναι μεγάλος ο κίνδυνος να βιώσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θεωρεί ότι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα των ατόμων με αναπηρία, η διασφάλιση της πλήρους ένταξής τους στη κοινωνία ως ισότιμους και ενεργούς πολίτες, η εξίσωση των ευκαιριών και η αυτόνομη διαβίωσή τους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, δίκαιης, δημοκρατικής και χωρίς διακρίσεις κοινωνίας.
Την περίοδο 2009 – 2011 η Κυβέρνηση Γιώργου Α. Παπανδρέου απέδειξε στην πράξη τον προοδευτικό – μεταρρυθμιστικό πολιτικό χαρακτήρα της λαμβάνοντας συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων είναι η λειτουργία διατομεακής επιτροπής για τα άτομα με αναπηρία, μια σοβαρή πρωτοβουλία που έδωσε την ευκαιρία να θεσμοθετηθεί μια πολιτική ίσων ευκαιριών και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών επιδιώκοντας να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία προγραμματίζει, για το επόμενο χρονικό διάστημα, μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Ειδικότερα, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών:

  • Αναρτά από σήμερα και ως 30 Δεκεμβρίου 2017 στην επίσημη ιστοσελίδα του το ανοιχτό Ερωτηματολόγιο “Τα άτομα με αναπηρία στην Περίοδο της Κρίσης” που απευθύνεται προς άτομα με αναπηρία, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα και ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή Πολιτών στη συνδιαμόρφωση των θεμάτων, που τους
    αφορούν.
    Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση των εξειδικευμένων Πολιτικών Προτάσεων του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών για τα άτομα με αναπηρία
  • Προγραμματίζει μια σειρά από συναντήσεις – επαφές με εκπροσώπους συλλογικοτήτων, οργανώσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρμόδιων κρατικών φορέων με πρωταρχικό στόχο να ακούσει τις σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς τους
  • Σχεδιάζει μια σειρά από βιωματικές δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, με στόχο να γίνει πράξη η πραγματική και όχι τυπική ισότητα για κάθε πολίτη.

Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής, δίκαιης και προσβάσιμης σε όλους κοινωνίας, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Μιάς κοινωνίας που θα προσεγγίζει τα θέματα των ατόμων με αναπηρία με στόχο την ουσιαστική ισότητα και όχι τη φιλανθρωπία.

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue