Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στο ΥΨΗΠΤΕ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στο ΥΨΗΠΤΕ

by ikariaki.gr
39 views

Το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης για το προσφυγικό, στο ΥΨΗΠΤΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

         ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

banner

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, εκδήλωση με θέμα: «Προσφυγικό: Σημερινές Προκλήσεις – Αυριανές Προοπτικές». Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, παρέστησαν εκπρόσωποι  των συναρμοδίων υπουργείων, διεθνών οργανισμών, της πολιτικής, της διπλωματίας και των ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «από τις υποτυπώδεις δομές, τους ανεπαρκείς ανθρώπινους πόρους, την μικρή εμπειρία και πολλές άλλες αδυναμίες και ελλείψεις, δύο χρόνια μετά, έχουμε σε γενικές γραμμές, αποκαταστήσει μια κανονικότητα στη διαχείριση του πληθυσμού που βρίσκεται υπό καθεστώς αιτούντων Διεθνούς Προστασίας».

Αναφερόμενος στους «εγκλωβισμένους», λόγω αυξημένων ροών, αιτούντες άσυλο, επεσήμανε ότι αυτό έχει να κάνει και «με τη στάση πολλών Κρατών Μελών της Ε.Ε., που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά, με την αδυναμία, μέχρι σήμερα, της ΕΕ να θεσμοθετήσει ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με τα προβλήματα στη μετεγκατάσταση, στις οικογενειακές επανενώσεις, στις εθελούσιες επιστροφές και στις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται ασύλου».

Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι, καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα οριστική λύση για την συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης  στοχεύει στην όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος. Ο κ. Μπαλάφας έκανε αναφορά στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, ένα «ελληνικό μοντέλο κοινωνικής ενσωμάτωσης, με κύριο εκτελεστικό μηχανισμό των πρωτοβουλιών ένταξης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Για να συμβεί αυτό, σημείωσε, είναι απαραίτητη, πέρα από την ουσιαστική συναίνεση,  η παροχή της κατάλληλης χρηματοδοτικής υποστήριξης και της απαραίτητης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων».

Ο χαιρετισμός της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, Φωτεινής Παντιώρα

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων  Φωτεινή Παντιώρα, επεσήμανε ότι η  ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν  στις πρωτόγνωρες καταστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. «Όταν σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης υψώνονται τείχη και φράκτες, η Ελλάδα επέμενε και επιμένει ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της ΕΕ, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί», τόνισε.

O Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η θετική υποδοχή της κοινωνίας νίκησε τις όποιες αντιδράσεις.  Όπως επεσήμανε, το Υπουργείο άνοιξε στις 10 Οκτωβρίου 2016 τα πρώτα σχολεία και από τότε η πορεία υπήρξε απαιτητική, αλλά διανύθηκε με επιτυχία.

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι φέτος 7.316 προσφυγόπουλα φοίτησαν σε όλες τις βαθμίδες  του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, σε περισσότερα από 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται μαθητές των Διαπολιτισμικών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και  εγγεγραμμένοι πρόσφυγες μαθητές σχολικών μονάδων που δεν διαθέτουν Τάξεις Υποδοχής.

Για τα θέματα προστασίας της Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούσαν εξ αρχής και τους προσφυγικούς πληθυσμούς όπως όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διάκριση, γιατί έτσι μόνο προστατεύεται η δημόσια υγεία. Επεσήμανε ότι με το νόμο Ν.4368/2016 παρέχεται στις πιο ευάλωτες ομάδες των  μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα άμεση πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους.

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε επίσης ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2018,  προσήλθαν στις δομές του ΕΣΥ 109.846 πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν είναι απλοί αριθμοί, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», τόνισε και πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, εφαρμόζεται ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και έγκαιρου συναγερμού, σημειώνοντας με έμφαση πως, ως τώρα, δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό συμβάν δημόσιας υγείας ή συρροή σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος. Επίσης, από τον Μάρτιο του 2016 έως τις 15 Ιουνίου του 2018, έγιναν 87.800 εμβολιασμοί, γεγονός που, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει επιδημία ιλαράς στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό.

Γενικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων του ΥΨΗΠΤΕ

«Πρωταθλήτρια» και παράδειγμα στην προστασία της δημόσιας υγείας, χαρακτήρισε την Ελλάδα, σε παρέμβασή του, ο Dr. Santino Severino, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενόψει των εγκαινίων του γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας, επαναβεβαίωσε τις βασικές αρχές της πολιτικής για τους πρόσφυγες-μετανάστες: ίδια αντιμετώπιση, ειδικά των ευάλωτων κατηγοριών με τους λοιπούς πολίτες, πλήρη και απροκατάληπτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία ένταξης και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας με ανάπτυξη ψηφιακών/ηλεκτρονικών εργαλείων. Ειδικά για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η αρμοδιότητα των οποίων επανέρχεται στη ΓΓ του Υπουργείου από τον Αύγουστο του 2018, παρέθεσε τα μέτρα στήριξης που ήδη προετοιμάζονται, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον υπό ψήφιση νόμο για την επιτροπεία.

Την αύξηση των παγκόσμιων προσφυγικών ροών σημείωσε ο Αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα,  Philippe Leclerc. Ανέφερε  ότι στα τέλη του 2017, οι πρόσφυγες και οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι έφτασαν τους 68,5 εκ. ανθρώπους και ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Ο κ. Leclerc χαιρέτισε την ελληνική αλληλεγγύη και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει υπεύθυνη διαχείριση της κατάστασης μέσω κοινής και συλλογικής δράσης.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης για το προσφυγικό

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας, Gianluca Rocco, επεσήμανε ότι όταν «μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανάγκες» και σημείωσε πως οι  διμερείς συμφωνίες δεν είναι πάντα η λύση. «Χρειάζεται  να υπάρξει ολιστική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης με τη συμμετοχή όλων», πρόσθεσε. Όσον αφορά την Ελλάδα είπε ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, και αναρωτήθηκε με νόημα: «Ως πότε η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεχίσουν να δέχονται ανθρώπους; Πόσες ακόμη δομές πρέπει να φτιαχτούν;»

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue