Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου

Εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου

by ikariaki.gr
1 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

 

Αθήνα, 29/11/2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογίες, να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018.

 

Χθες το απόγευμα είχαμε ένα γεγονός, που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15  Νοεμβρίου.

 

Πρόκειται στην πραγματικότητα για την δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές.

 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη  τυπικών ομολόγων του PSI, επίσης έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές.

 

Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισ. ευρώ από μια δεξαμενή 29,6 δισ. Η εθελοντική δηλαδή συμμετοχή άγγιξε το 86,1% ,γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ.

 

Συγκεκριμένα ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

 

Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα την μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία  η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

 

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες και ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.

 

Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της γ’ αξιολόγησης , ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος.

 

Η πορεία όμως για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της.

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη  διανομή  κοινωνικού μερίσματος διπλάσιου από του περσινού, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την διανομή του μερίσματος.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί, είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί 527.593. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Σε ότι αφορά τώρα τις διαδικασίες αποκατάστασης στη Δυτική Αττική, έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και σε ελάχιστο χρόνο, όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών.

 

Χθες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

 

Σήμερα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις αιτήσεις των πληγέντων στο Δημαρχείο της Μάνδρας, αλλά και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου.

 

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά προβλέπεται να αρχίσει εντός των επόμενων δύο ημερών.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσθετης αποζημίωσης των νοικοκυριών θα ακολουθήσει και η διαδικασία για την πρόσθετη αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

 

Επίσης, σε ό,τι αφορά το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής ,ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία την προηγούμενη Παρασκευή να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για την πρωτοβουλία εκπόνησης ενός πενταετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ζήτησε την στήριξη της επιτροπής στο σχέδιο αυτό.

 

Αυτό το σχέδιο, αλλά και μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής, θα συζητηθούν αναλυτικά με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση σε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα διοργανώσει η Κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

 

Τέλος, δημοσιεύτηκε χθες η προκήρυξη του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

 

Μια δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά πλέον γίνεται πράξη.

 

Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού δηλαδή στοιχείου του ελληνικού λαού.

 

Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά κυρίως στις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue