Home Κοινωνία Δράση – Ενότητα – Προοπτική : ΧΥΤΑ Σάμου, απολυμένοι συμβασιούχοι, δημιουργία έδρας πολυτεχνείου

Δράση – Ενότητα – Προοπτική : ΧΥΤΑ Σάμου, απολυμένοι συμβασιούχοι, δημιουργία έδρας πολυτεχνείου

by ikariaki.gr
18 views

Οι παρατάξεις «Δράση ενότητα προοπτική» και «Σαμιακή Πολιτεία» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλαν τον δημοτική αρχή για μη πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα του πως θα αποκατασταθεί ομοναδικός ΧΥΤΑ Σάμου ο οποίος έχει καταστραφεί σε μεγάλη έκταση μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε εντός αποτελειώνοντας κάθε προστατευτική μεμβράνη που είχε απομείνει και μετατρέποντας τον στην ουσία σε ΧΑΔΑ ένα χώρο ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών. Πισωγύρισμα δηλαδή τουλάχιστον 30 χρόνων. Εκκολάπτεται  μια υγειονομική βόμβα με άμεσο κίνδυνο την κατάργηση του χώρου και με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς είναι σχεδόν ακατόρθωτο με τις παρούσες συνθήκες να εξασφαλισθούν περιβαλλοντικοί όροι και να γίνει οριοθέτηση νέου χώρου. Ειδικά με την έλλειψη ενός σύγχρονου χωροταξικού στο νησί για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει κάτι ουσιώδες ακόμη. Αδράνεια και καθησυχασμός για τα ΧΥΤΑ μετά από τόσες οχλήσεις και προειδοποιήσεις μας προς την δημοτική αρχή θυμίζοντας το γνωμικό: «Θα σου μάθω πόσα απίδια βάνει ο σάκος» τώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή λόγω κακής διαχείρισης των απορριμμάτων πήρε ήδη μεγάλη έκταση και αν δε γίνει κάτι άμεσα  θα υποχρεωθούμε να ψάχνουμε να χωροθετήσουμε κατάλληλο χώρο σε άλλο μέρος  του νησιού όπου και δικαίως θα αντιδρά η κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε  ότι οι παρατάξεις μας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή θεσμικά μέσω διαφόρων επαφών και συγκεκριμένων προτάσεων διότι το νησί μας κινδυνεύει άμεσα. Επειδή δεν λάβαμε απάντηση επ’αυτού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες άμεσα και θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, διαβούλευση για το πώς θέλουμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης και πώς θα προστατευτεί. Επίσης ζητάμε να γίνουν άμεσες ενέργειες για πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μαραθοκάμπου.

Στο δημοτικό συμβούλιο καταγγείλαμε επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει εκμεταλλευτεί το γραπτό αίτημα συνεργασίας από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων (International Tunneling Association). Αμελεί και απαξιώνει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού και προβολής του τόπου μιας και το έργο στο Ευπαλίνειο όρυγμα ολοκληρώθηκε οι παρεχόμενες υπηρεσίες βελτιώθηκαν, το ενδιαφέρον επισκεπτών, επιστημόνων παραμένει παγκοσμίως και από την Διεθνή Ένωση Σηράγγων η οποία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση επίσημη από το Δήμο μας σε αίτημα της για συνεργασία-διοργάνωση συνεδρίων. Κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος μας και από το οποίο σε πολλά θα επωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Σχετικά με απολυμένους συμβασιούχους και δημιουργία ΕΔΡΑΣ της σχολής του Πολυτεχνείου στη Σάμο

ΣΑΜΟΣ, 5/8/17

Οι παρατάξεις «Δράση ενότητα προοπτική» και «Σαμιακή Πολιτεία» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και σε ότι αφορά τους συμβασιούχους εργατών καθαριότητας καταψηφίσαμε την πρόταση του Δημάρχου για παραμονή με νέα σύμβαση μόνο 16 εργατών. Καταδικάζουμε το γεγονός ότι 38 οικογένειες έμειναν χωρίς εργασία ενώ υπήρχε δυνατότητα να παραμείνουν έως και τον Μάρτιο 2018. Καμία υπηρεσία του Δήμου δεν υπογράφει την εν λόγω εισήγηση της πλειοψηφίας του Δήμου που ψηφίστηκε από 12 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου.

Ενώ ομόφωνα είχε αποφασισθεί πριν 1 μήνα, στις 22/6/17 η παράταση των συμβάσεων έως τέλος του έτους με διαβεβαιώσεις της οικονομικής υπηρεσίας ότι τα λεφτά υπάρχουν, ξαφνικά οι 38 απολύθηκαν. Πως υπήρχε δυνατότητα οικονομικής κάλυψης  πριν 1 μήνα για όλους και τώρα δεν υπάρχει;  Ερωτηματικά νομικής φύσεως εγείρονται σχετικά με το πώς αξιολογήθηκαν και αποφασίσθηκε η παραμονή 16 συμβασιούχων αφού η νομοθετική διάταξη δε προβλέπει τέτοιου είδους διαδικασία. Γιατί ενώ δόθηκε η ευκαιρία να καλυφθεί η μισθοδοσία τους από σχετική τροπολογία εκτός ανταποδοτικών τελών ο Δήμαρχος την έκρυψε κάτω από το χαλί; Τι πολιτικά παιχνίδια εξυπηρετούνται από μια τέτοια απόφαση της πλειοψηφίας του Δημάρχου σε συγκεκριμένους Δήμους της επικράτειας; Γιατί αγνοήθηκε το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων από τις διαδικασίες ενώ δεν κλήθηκαν αυτή τη φορά ούτε οι εμπλεκόμενοι συμβασιούχοι; Γιατί επιθυμούν να δημιουργήσουν καθεστώς ομηρίας για τους 38 απολυμένους πλέον συνδημότες μας;

Σε ότι αφορά το θέμα της ίδρυσης Πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία ψηφίσθηκε στη βουλή πριν λίγες μέρες οι παρατάξεις στηρίζουν την δημιουργία της  έδρας της σχολής στη Σάμο.

Σύσσωμη η αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξει το νησί μας μαζί με όλους τους φορείς και να πείσει τον υπουργό ότι θέλουμε πραγματικά η έδρα της σχολής να γίνει στο νησί μας. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο θα έχει το τελικό λόγο το αργότερο εντός 2 μηνών. Ο κοινός αυτός στόχος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να στείλουν όλοι επιτέλους στίγμα ομοφωνίας μακριά από μικροπολιτικές, συμφέροντα και επικοινωνιακές υπεκφυγές.

Όλες οι αρχές του τόπου πρέπει να εστιάσουν με ενότητα και ομοψυχία στην επίτευξη του δίκαιου αυτού αιτήματος για το νησί μας που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης του Πανεπιστημίου στο νησί μελλοντικά. Υπενθυμίζουμε ξανά ότι η άμεση επίλυση του χωροταξικού θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης θα άρει αδικίες και θα δώσει λύσεις στις τοπικές κοινωνίες του νησιού μας για να συμβαδίσουμε ισόρροπα. Όλες οι επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις που καλλιεργούν το διχασμό και τη σύγχυση είναι για να δικαιολογήσουν κάποιοι την απραξία τους την απουσία τους και την άγνοια τους.

Τέλος οι παρατάξεις μας συνεχίζουν με σοβαρότητα και θέσεις με προτάσεις να συμβάλουν στη εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Μακριά από λαϊκισμούς και επάρσεις «αριστεροσύνης» α λα καρτ που μόνο σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους στο συμβούλιο ως «δεξιοί ψάλτες»,  την ανυπαρξία τους από τα ουσιαστικά καθημερινά προβλήματα και την άγνοια τους σε σοβαρά θέματα διοίκησης.

~~~~~~

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue