Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αντιμετωπίστε τις ασθένειες στο λιοστάσι

Αντιμετωπίστε τις ασθένειες στο λιοστάσι

by ikariaki.gr
22 views

Οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς για κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, καρκίνωση, κάπνια και λειχήνες.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ και ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ

Μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα, πρόωρη φυλλόπτωση και εξασθένηση των προσβεβληµένων ελαιοδέντρων. Μεγάλης έντασης µολύνσεις µπορεί να προσβάλλουν και τους καρπούς προκαλώντας καρπόπτωση. Φέτος οι κλιµατολογικές συνθήκες συνέβαλαν στην ευρωστία των δέντρων και οι καλλιεργητικές τακτικές που εφαρµόστηκαν περιόρισαν τις ασθένειες.

⇒ Το κυκλοκόνιο εκδηλώνεται µε κυκλικές καστανές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλονται κυρίως τα παλιότερα φύλλα χαµηλά στις ποδιές.

⇒Η κερκόσπορα σχηµατίζει ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και ελαφρώς σκούρο µεταχρωµατισµό µόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και στις δύο ασθένειες και τα φύλλα πέφτουν. Το φθινόπωρο, θερµοκρασίες 16-20οC και βροχερός ή υγρός καιρός ευνοούν νέες µολύνσεις.

Ευπαθείς ποικιλίες: Θρουµπολιά, Άµφισσας, Τσουνάτη, Καλαµών. Σχετική αντοχή παρουσιάζει η Κορωνέικη (ψιλολιά).

banner

Η αντιµετώπιση των ασθενειών είναι προλη̟πτική:

  • Επιλέγετε λιγότερο ευαίσθητες ποικιλίες σε περιοχές όπου ευνοούνται οι ασθένειες. − Αποφεύγετε την πυκνή φύτευση ελαιοδέντρων και την εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε υγρές και κακώς αεριζόµενες περιοχές.
  • Σωστό και συστηµατικό κλάδεµα εξασφαλίζει καλό αερισµό, φωτισµό και περιορισµένη υγρασία στο φύλλωµα.
  • Ισορροπηµένες αρδεύσεις και λιπάνσεις.
  • Συστήνεται φθινοπωρινή προστασία, πριν την επόµενη βροχή µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα σε ελαιώνες ευπαθών ποικιλιών ̟ου βρίσκονται σε περιοχές αυξηµένης υγρασίας.

 

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ

Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται µε το σχηµατισµό εξογκωµάτων (καρκινώµατα) στα κλαδιά, στους µεγάλους κλάδους, στον κορµό και σπανιότερα στα φύλλα.

Προκαλεί ξήρανση κλαδιών και εξασθένηση των δέντρων. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ή βροχής και σχετικά χαµηλές θερµοκρασίες το βακτήριο µπορεί να προσβάλει τα δέντρα µέσω πληγών που δηµιουργούνται συνήθως από παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεµο ή µετά από ράβδισµα ή κλάδεµα. Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.

Η καρκίνωση αντιµετωπίζεται µε προλη̟πτικά µέτρα:

  • Αποφεύγετε ράβδισµα και κλάδεµα των δέντρων µε βροχερό καιρό.
  • Αµέσως µετά τη συγκοµιδή, κλάδεµα, παγετό ή χαλάζι συστήνεται προλη̟τικός ψεκασµός µε εγκεκριµένο χαλκούχο σκεύασµα.
  • Αφαίρεση, αποµάκρυνση και καταστροφή των προσβεβληµένων κλαδιών στη διάρκεια ξηρών περιόδων για να αποφευχθούν νέες µολύνσεις. Τα εργαλεία κλαδέµατος να απολυµαίνονται συστηµατικά σε διάλυµα οινοπνεύµατος ή χλωρίνης 5%.
  • Στη σύσταση νέου ελαιώνα αποφεύγετε την πυκνή φύτευση και χρησιµοποιείτε υγιή δενδρύλλια που προέρχονται από φυτώρια που δεν έχουν την ασθένεια

ΚΑΠΝΙΑ

Είναι µύκητας που αναπτύσσεται στα µελιτώµατα των κοκκοειδών. Φύλλα και κλαδιά καλύπτονται από ένα λεπτό µαύρο στρώµα του µύκητα που δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες και οδηγεί το δέντρο σε εξασθένηση.

Ευνοείται σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες µε πυκνή βλάστηση.

⇒Η καταπολέµηση των κοκκοειδών στην κατάλληλη εποχή όπως και το κλάδεµα περιορίζουν την καπνιά.

⇒Συστήνεται επέµβαση µε χαλκούχο σκεύασµα µετά τη συγκοµιδή.

ΛΕΙΧΗΝΕΣ

Οι λειχήνες αναπτύσσονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και καλύπτουν κορµούς, κλάδους και φύλλωµα µε µια λεπτή κιτρινοπράσινη στρώση.

⇒Η αποκόλληση των λειχήνων γίνεται µε ψεκασµούς µε χαλκούχα σκευάσµατα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου. Φροντίζετε να βρέχονται καλά κορµοί και κλάδοι.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επεµβάσεις µε χαλκούχα σκευάσµατα έχουν δράση προστατευτική, συνιστούν προληπτική αντιµετώπιση και πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 21 ηµέρες πριν από τη συγκοµιδή.

Χρησιµοποιείτε φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια. ∆ιαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες και φροντίζετε να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής.

Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου

 

Αναδημοσίευση απο : https://www.e-ea.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue