Home ΚοινωνίαΑιγαίο Έργα που εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου

Έργα που εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου

by ikariaki.gr
17 views

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κρίσιμα έργα υποδομών και δράσεις ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας ύψους 180 εκ € στα νησιά Βορείου & Νοτίου Αιγαίου

banner

Την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την  Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου &  Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχοι των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης:

«Αυξήσαμε δραστικά τον προϋπολογισμό των Προγραμμάτων για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τις πολλές και ποιοτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά 101 έργα στα νησιά του Αιγαίου ύψους 180 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών και άλλων προγραμμάτων του Υπουργείου. Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο, ενώ όλα τα έργα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων.

Χρηματοδοτούνται έργα σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και έργα που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη Νησιωτικότητα. 102 εκατ. ευρώ μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων επενδύονται στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, διπλάσιο ποσό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.  Όλα τα έργα είναι μικρής και μεσαίας κλίμακας. Έργα που για χρόνια έλειπαν από τα νησιά μας και που θα προσφέρουν πολλαπλάσια αναπτυξιακή αξία στις τοπικές κοινωνίες. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιου ύψους χρηματοδότηση έργων σε ακριτικά και μικρά νησιά, όπως ο Aϊ Στράτης, τα Ψαρά, το Αγαθονήσι, ή η Κάσος, γεγονός που σήμερα το πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, μέχρι σήμερα, οι νησιώτες έχουν βιώσει πολλές θετικές αλλαγές και οι υποδομές των νησιών έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Δικός μας στόχος είναι μια ανάπτυξη σε σιδερένιες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών, κόντρα στις παλαιότερες πρακτικές».

Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές.

Τα προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά. Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων υπερδιπλασιάστηκε στα 102 εκατ. ευρώ – από τα 50 εκατ. ευρώ αρχικά (25 εκατ. ευρώ για κάθε Περιφέρεια). Επιπλέον, έργα ύψους 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομίας.

Στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου όσο και οι δήμαρχοι των νησιών εξήραν τα Προγράμματα και τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Οικονομίας. Συνεργασία που, όπως τόνισαν, οδηγεί για πρώτη φορά στη στοχευμένη στήριξη των νησιών και στην υλοποίηση δεκάδων απαραίτητων έργων για τις τοπικές κοινωνίες.

Από το Γραφείo Τύπου

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  1. Πράσινες Παρεμβάσεις λειτουργικής αναβάθμισης παραλιακού μετώπου οικισμού Αγ. Ευστρατίου

Δήμος Αγ Ευστρατίου

Π/Υ 350.000,00€

Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού:

α) Διαμορφώσεις και επιστρώσεις, εξασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ

β) Αποκατάσταση χώρων αναψυχής και άθλησης (παιδική χαρά, ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, χώρος beach volley).

γ) Δημιουργία χώρων πρασίνου.

δ) Φωτισμός και εξοπλισμός για πυρόσβεση, συλλογή απορριμμάτων και εξυπηρέτηση υγειονομικών αναγκών επισκεπτών

Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγ. Ευστρατίου έχει υποβαθμιστεί ως αποτέλεσμα φθορών λόγω χρόνου, δυσμενών καιρικών συνθηκών και κατά την εκτέλεση των έργων του λιμανιού.

Επίσης δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες καθώς αποτελεί το σημείο εισόδου και εξόδου στο νησί ούτε τη κίνηση πεζών και οχημάτων προς το λιμάνι ενώ υπάρχουν ανάγκες φύτευσης λόγω των εκτεταμένων επιφανειών  από σκυρόδεμα μετά τη κατασκευή του νέου λιμανιού.

Το έργο θα συνεισφέρει στην:

– Αισθητική αναβάθμιση των δημοσίων χώρων

– Βελτίωση  εξυπηρέτηση κατοίκων  και επισκεπτών

– Ενίσχυση ελκυστικότητας τουρισμού και αναβάθμιση τουριστικού προσώπου.

 

  1. Συμπληρωματικά έργα για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών Λιμένα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας

Π/Υ 1.680.000,00€

Το έργο αφορά την εκτέλεση επιπλέον έργων στο λιμένα Αγ. Κήρυκου συμπληρωματικών  των ήδη κατασκευασθέντων κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτελούνται από 4 Υποέργα:

  1. Κατασκευή κτιρίου επιβατών, λιμεναρχείου και λιμενικού ταμείου εμβαδού 400 τμ (800 χιλ €)
  2. Αποκατάσταση φθορών στα κρηπιδώματα, προσκρουστήρες, ασφαλτόστρωση χώρου επιβίβασης, Περίφραξη. (230 χιλ €)
  3. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης για διάμετρο 300μ και βάθος 2μ (300 χιλ €)
  4. Αντιστήριξη μώλου (σκυρόδεμα στις δημιουργημένες σπηλαιώσεις και τοποθέτηση τεχνητών ογκολίθων (350 χιλ €)

3. Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου

Δήμος Λέσβου

Π/Υ 2.590.000,00€

Αναβάθμιση των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος της πρώην  Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης (αρ.οικ.αδ. 1209/18-10-1983),  που αποτελείται από δύο κτίρια εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το άλλο ως το 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο & Ειδικό σχολείο. Αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση δώματος, καθαίρεση επιχρισμάτων, βάψιμο, συντήρηση μαρμάρων, αντικατάσταση πατωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, σύστημα θέρμανσης, ύδρευσης – αποχέτευσης, η/μ εγκαταστάσεις κλπ

 

4. Αποκατάσταση Βαλιδέ Τζαμί

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Π/Υ 1.200.000,00€

Βασική επιδίωξη είναι η στερέωση και η αποκατάσταση του μνημείου στη μορφή που σώζεται τα τελευταία 200 χρόνια περίπου, και η εγκατάσταση μιας νέας, συμβατής με αυτό χρήσης. Στόχος είναι η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και βλαβών που εμφανίζει το μνημείο, οι οποίες έχουν καταγραφεί έπειτα από λεπτομερή αποτύπωσή του, και η αποκατάσταση της δομής και της μορφής όλων των οικοδομικών στοιχείων του. Η χρήση που προτείνεται να ενταχθεί στο μνημείο είναι η δημιουργία ενός μικρού μουσειακού χώρου με επιγραφές των οθωμανικών χρόνων που έχουν βρεθεί διάσπαρτες τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στην ύπαιθρο της Λέσβου. αφιερωμένο στις μουσουλμανικές τελετές (η γέννηση, η βάπτιση, ο γάμος, ο Θάνατος), οι οποίες θα παρουσιάζονται με διάφορα πολυμεσικά μέσα (βιντεοπροβολές, οθόνη αφής, ηχητική ξενάγηση, κλπ.).

 

5. Αναβάθμιση – Αποκατάσταση κτιρίου Γυμνασίου Μύρινας Λήμνου

Δήμος Λήμνου

Π/Υ 1.500.000,00€

Στατική ενίσχυση, αντικαταστάσεις στον ΗΜ εξοπλισμό, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αντικατάσταση κουφωμάτων και ελαιοχρωματισμός

 

6. Εκσυγχρονισμός Αρχ. Μουσείου Λήμνου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Π/Υ 1.800.000,00€

Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την κτιριακή αποκατάσταση του μουσείου, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του και την επανέκθεση των αντικειμένων με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις έτσι ώστε να λειτουργήσει ως πολυδύναμος οργανισμός με εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ψυχαγωγικό ρόλο.

 

7. Κατασκευή ταμιευτήρα ύδρευσης στην περιοχή του οικισμού Οινουσσών

Δήμος Οινουσσών

Π/Υ 800.000,00€

Το έργο αφορά στη δημιουργία ταμιευτήρα συγκέντρωσης επιφανειακού ύδατος και αγωγούς μεταφοράς ύδατος, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης των κατοίκων του οικισμού Οινουσσών. Περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή χωμάτινου φράγματος μήκους στέψης 90μ για τη δημιουργία ταμιευτήρα περίπου 35.000m3 με ύψος ύδατος περί τα 10m και επιφάνειας κάλυψης 10 στρεμμάτων, ο οποίος θα τροφοδοτείται από δύο λεκάνες εμβαδού 0,35km2 και 0,28km2
  • Βαρυτικό αγωγό υδροληψίας 550μ για τροφοδότηση του ταμιευτήρα και απο τη δεύτερη λεκάνη.
  • Αγωγό μεταφοράς μήκους 1350μ μετά του απαιτουμένου αντλιοστασίου.

 

8.  Πλήρη ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Γενικού                  Νομαρχειακού Νοσοκομείου Σάμου – Υποστηρικτικό λογισμικό για την καταγραφή        προσφύγων και κατοίκων

Γενικό Νοσοκομείο Σάμου”Αγ. Παντελεήμων”

Π/Υ 387.273,00

1o Υποέργο: Επισκευή 3ορόφου κτιρίου 347,75τμ (15 διαμερίσματα)  Εργασίες: οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά, επίπλωση 2o Υποέργο: Υποστηρικτικό λογισμικό για την καταγραφή προσφύγων και κατοίκων

 

9.  Αποκατάσταση ζημιών & ενίσχυση ανωδομής λιμανιού Μαλαγαρίου Σάμου

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμο

Π/Υ 780.000,00€

Εργασίες Αποξήλωσης Ανωδομής, Ενίσχυση Βλαφθέντων στηλών, Αποκατάσταση Ασφαλτικών, Ράμπα, Αποκατάσταση Υποσκαφής

 

10.  Δίκτυα Άρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης Γεφύρι

ΔΕΥΑΧ

Π/Υ 2.340.000,00€

Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου άρδευσης περιοχής με αρδεύσιμη έκταση 112 εκτάρια στον Κάμπο της

Χίου από το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι». Οι συνολικές αρδευτικές ανάγκες της περιοχής είναι 700.000 κ.μ./έτος και

θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν. Περιλαμβάνονται τα εξής:

α)  Κατασκευή αντλιοστασίου πλησίον του φράγματος

β) Κατασκευή αγωγών μεταφοράς, διανομής και δευτερευόντων διανομής συνολικού μήκους 15.283μ (Φ315 3667μ, Φ200 9634μ και Φ90 1982 μ αντίστοιχα)

γ) Προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικής δεξαμενής 200 κ.μ. και κατασκευή 95 υδροληψιών 3 θέσεων έκαστη.             

 

11. Ανάδειξη Νότιας Πτέρυγας στη Νέα Μονή Χίου Κελιών

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

Π/Υ 700.000,00€

Η Νέα Μονή Χίου είναι μοναστηριακό συγκρότημα του 11ου αιώνα που έχει εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Αφορά εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης και συντήρησης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue