Home ΟικονομίαΤουρισμός Τουρισμός: Συγκρίνοντας ανόμοιες καταστάσεις

Τουρισμός: Συγκρίνοντας ανόμοιες καταστάσεις

by ikariaki.gr
28 views

ζυγαριάΑν, όπως ήδη έχουμε παρουσιάσει και από την Ικαριακή Ραδιοφωνία, οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού πασχίζουν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα της προηγούμενης χρονιάς και οι πολίτες (εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι) δύσκολα θα κάνουν διακοπές λόγω ανέχειας, όπως κατέγραψαν πρόσφατες στατιστικές του ΙΝΚΑ, αυτό δε σημαίνει ότι στον κλάδο του τουρισμού δεν εμφανίζονται στοιχεία και καταστάσεις που αξίζουν σχολιασμό.

Αύξηση 25,4% σημείωσε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η πληρότητα έφθασε στο 64,1% από 51% που ήταν πέρυσι. Aυτά τα στοιχεία παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑΑ), λέγοντας πως μπορεί τα συγκεκριμένα ποσοστά να μην είναι για «πανηγυρισμούς», όμως δείχνουν να σταμάτησε ο «κατήφορος» των τελευταίων πέντε ετών.

Μάλιστα, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, τα ξενοδοχεία της Αθήνας πετυχαίνουν «νούμερα» που είχαν να δουν από το 2004. Σημαντική συμβολή σε αυτήν την πορεία έχει και η πραγματοποίηση, τις τελευταίες ημέρες, παγκόσμιου συνεδρίου θρησκευτικής οργάνωσης.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Αθήνα είναι η πιο φθηνή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στις τιμές των ξενοδοχείων, ενώ η πιο καλή χρονιά ήταν το 2008, δηλαδή προ μνημονίων.

Είναι όμως έτσι;

Όμως η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, τονίζει πως η Αθήνα από το 2008 έχει χάσει 40% των ξενοδοχειακών εσόδων της και έχει υποστεί απώλεια 87 ξενοδοχειακών μονάδων.

Τα τελευταία τρία χρόνια έφτασαν τα 41 τα ξενοδοχεία που έκλεισαν στην Αθήνα, εκ των οποίων τα δέκα διέκοψαν τη λειτουργία τους το τελευταίο τρίμηνο του 2012,πάντα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής.

Συνεπώς, λέμε εμείς τώρα, οι στατιστικές και οι πληρότητες του 2014 γίνονται σε τοπίο με λιγότερες ξενοδοχειακές κλίνες, άρα μόνο για χαρές, πανηγύρια και κωδωνοκρουσίες δεν προσφέρονται.

Σε απλά ελληνικά, είναι σα να έχεις πριν λίγα χρόνια δύο τριθέσιους καναπέδες στο σπίτι, να έρχεται η τράπεζα και να κάνει κατάσχεση στον ένα και μερικά χρόνια μετά να πανηγυρίζεις, επειδή κάθονται τρεις σε αυτόν που έχει μείνει.
Το ενδιαφέρον όμως είναι αλλού και βρίσκεται στο ποιοι και γιατί αγοράζουν (ναι αγοράζουν) τα κλειστά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Όπως έχει ήδη καταγραφεί στο ρεπορτάζ του κλάδου αυτού, θυγατρική αγγλικής τράπεζας, αγοράζει για λογαριασμό ινδού επενδυτή τα κλειστά ξενοδοχεία της Αθήνας, προσβλέποντας στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

banner

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν ανακαίνιση, προσωπικό με εργασιακές σχέσεις φιλοδωρήματος και συνθήκες εργασίας μεσαιωνικού χαρακτήρα και ακολούθως «υποδοχή» τουριστών, με πολλούς να μιλάνε για ήδη κλεισμένα συμβόλαια. Αν τέτοιου τύπου «επενδυτές» περιμένει η συγκυβέρνηση (και η εμπειρία της COSCO στα λιμάνια σε αυτό συνηγορεί), τότε ζήτω που καήκαμε.

Δεν πρόκειται για επένδυση αλλά για μεθοδευμένη κερδοσκοπία και εκμετάλλευση.

Άρα τα λουκέτα, η απαξίωση, η επιλεκτική χρήση στοιχείων και οι «προοπτικές», απομακρύνονται από τις «αντικειμενικές» εξελίξεις και οδηγούν σε μεθοδευμένο οικονομικό έγκλημα. Και δεν είναι το μόνο…

 

Νάσος Μπράτσος για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8fm

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue